tiistaina, marraskuuta 28, 2006

Täytetty bagel

Kun olimme tutustumassa uuteen kotikaupunkiimme Glens Fallsiin Yhdysvalloissa aikoinaan, muistan elävästi kun yövyimme hotellissa jossa ei ollut aamupalaa niin meidä piti etsiä kahvila josta sai aamupalaa. Löysimme paikan josta muokkautuikin meille suosikkipaikka noutaa täytetyt bagelit, Cool Beans Café. Siinä sitä oltiin ihmeissämme kun emme tienneet miten tilata bagel saatikka kahvi.
Siis jos sanoit 'may I have a bagel and coffee, please' niin ounou....Aloitetaan kahvista; mieti siis etukäteen haluatko ison, keskikokoisen vai pienen, tavallisen vai kofeiinittoman, millä maidolla (rasvaton, oikea maito, jauhe vai mikä), otatko mitään makua mukaan (siis siirappia), sokerilla vai ilman, kermavaahtoa vai ei...siis kysymyslista on loputon. Ja jos vielä tuohon kahvin kokoon lisäisin, että se iso on sitten sellainen puolen litran pänikkä, jos ei isompikin.
Helpointa minulle oli siis sanoa 'regular coffee without milk and sugar'.

Jos siirrytään bageliin niin niitähän on jos jonkinlaisia. Perinteisin taitaa olla 'bagel with creem cheese' elikkä perus tuorejuustolla sivelty bagel. Ja yleensähän ne on siis paahdettuja. Ja sitä juustoa on sitten ihan reippaasti :).
Sitten voi toki listalta valita esim. kinkulla, kalkkunalla, tonnikalalla, kasviksilla tai juustolla täytettyjä. Ja näitä sekoitellaan ja myös itse voi kasata mitä haluaa.

Eli ihan "helpolla" ei sitä aamupalaa silloin ensimmäisellä kerralla saatu ja siinä jono meidän perässä piteni kun suomalaiset ihmetteli kaikkien niiden valinnan mahdollisuuksien äärellä. Miten maksimoida aamupalan herkullisuus? :). Mutta hyvää oli ja niitä bageleita on edelleen todella ikävä!

Nyt olemme täällä kotimaassa sitten ostaneet ja kokeilleet jos jonkinlaisia bageleita. Nyt viimeksi ostin Pizzeria Denniksen bageleita Jumbon Stockan Herkusta. Bagelit olivat ihan ok mutta valitettavasti liian pehmeitä. Minusta oikean bagelin tulee olla hieman sitkeä, että se haukatessa pysyy kasassa täytteineen eikä murru paloiksi. Näin kävi hieman Denniksen bageleiden kanssa.
Huonoimpia ovat olleet kaupasta pussissa saatavat, oiskohan Fazerin, paahto bagelit. Nehän leviää kun jokisen eväät!
Parhaita löydöksiä bageleiden osalta ovat ehdottomasti olleet Arnold'silta saatavat bagelit, joita voi ostaa siis ihan ilman täytteitä.
On tässä siis suomalaisilla bageleiden tekijöillä vielä oppimista miten saadaan sopivan sitkeä mutta maukas bageli leivottua. Jään odottamaan ja siihen asti noudan bagelini tuosta viimeksi mainitsemastani putiikista.

Mutta sitten noihin täytteisiin.
Minun bagelini on täydellisimmillään seuraavanlainen:

- paljon tuorejuustoa (yleensä valkosipulista)
- ohuen ohuita herkku palvikinkun siivuja 5-6
- siivu aamupala-juustoa
- paljon jäävuorisalaattia
- paljon punasipulia
- muutama siivu tomaattia

Halkaisen bagelin ja paahdan sen leivänpaahtimessa. Levitän juuston molemmille puolikkaille ja väliin laitan täytteet. Kevyesti painan bagelin kasaan ja nautin cokiksen kera tunteella!

1 kommentti:

minna kirjoitti...

Testi...