sunnuntaina, toukokuuta 30, 2010

Kesäarvonta!

Kesä on jo täällä ja oma kesälomakin lähenee pikavauhtia :).
Yli kolme vuotta on tullut tehtyä töitä lähes 24/7, joten nyt on aika ottaa tänä kesänä vähän omaa aikaa. Blogia aion päivitellä niin täältä koto-Suomesta kuin kakkoskodistamme Kanadastakin.

Kevään reissulta Kanadasta hamstrasin kaikenlaista ihanaa matkalaukkuihin, myös ihanan arvontapalkinnon.

Kerro minulle mikä on kesäherkkusi?
Mikä herkku herauttaa veden kielelle? Mitä ruokaa, leivonnaista tai jälkiruokaa on ihanaa valmistaa ulkona, sisällä, mökillä, veneellä tai missä ikinä vietätkin parhaat kesälomasi hetket!

Valitsen suosikkini ja aion kokeilla sitä mökkiprojektimme lomassa asuntovaunussa heinäkuussa! Vinkiksi annan, että "tiluksillamme" ei vielä uunia ole, sähköt löytyy, jääkaappi sekä muurikkapannu.

Vastaa tähän bloggaukseen 15.6. mennessä niin ehdin valita voittajan ja lähettää palkinnon ennen kuin siirryn rapakon taakse.

Mieleiseni herkun palkitsen tuotepalkinnolla, jossa on mukana:
  • Wiltonin Helinä-keiju kakkuvuoka
  • Herseyn Kisses-namuja
  • Herseyn Chipits, butterscotch nappeja (superihania mm. muffineihin ja pikkuleipiin)
  • Baker's makeuttamatonta suklaata (tästä syntyy maailman paras brownie!)
  • Betty Crocker frosting, Whipped Fluffy White kuorrute
  • iso jättipussi mini-vaahtokarkkeja
Ihania pohjois-amerikkalaisia herkkuja leivontaan! Saatan vielä ehkä lisätä jotain extraa palkintoon :).
Toivotan oikein hyvää kesää kaikille lukijoille, nautitaan ja herkutellaan!

28 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Savusilakkaa tai savumuikkuja kun saan kesällä torilta tuoreena, teen niistä salaatin mehevien tomaattien kanssa. Ohje on jostakin Glorian ruokakirjasta, ja meillä sitä on syöty vuosikausia kuuman päivän ruokana hyvien perunoiden ja vihreän salaatin kanssa.

http://omenakori.vuodatus.net/blog/1403708/savumuikkuja-tomaattisalaatissa/

Jemmiina kirjoitti...

Hei, meidän kesän paras herkku on kesäkeitto tehtynä kauden tuoreista, torilta ostetuista perunoista, porkkanoista jne.

Kesäkeitto

0,5 l vettä
0,5 tl suolaa
0,5 kg uusia perunoita
nippu uusia porkkanoita
1 pieni kukkakaali
5 - 7 dl kulutus maitoa
1 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
100 g tuoreita sokeriherneenpalkoja
1 tl sokeria
suolaa, ripaus valkopippuria
1 rkl voita
Pinnalle
hiukan silputtua persiljaa, ruohosipulia ja tilliä

Raaputa perunat ja porkkanat puhtaiksi, huuhtele ja paloittele. Huuhdo ja paloittele kukkakaali. Kiehauta vesi. Lisää suola ja perunat . Keitä puolikypsiksi.
Lisää kukkakaalinpalat ja uudet, paloitellut porkkanat. Jatka keittämistä 5 minuuttia. Lisää herneet. Keitä kasvikset juuri ja juuri kypsiksi.
Sekoita jauhot ja kerma ja kaada seos hämmentäen keittoon. Kypsennä 5 minuuttia. Mausta ja silppua maustevihanneksia pinnalle.

Marilee kirjoitti...

Minun kesän herkkuresepti löytyy nimeäni klikkaamalla!! Aurinkoista kesää!! =)

Sam kirjoitti...

Yksinkertainen kesäherkkuni on pappilan hätävaran muunnos, jonka aineksia on helppo säilyttää ja joka valmistuu helposti. Ja annoksesta saa tehtyä niin suuren kuin syöjiäkin on :)

Herkkuun tarvitaan vain tarjoilukulho, kaurakeksejä (miksei suklaapikkuleipiäkin), vaahdotettavaa kermavalmistetta, esim. Flora vispiä, maitorahkaa/ tuorejuustoa/ mascarponea, sokeria sekä tuoreita tai lähes kokonaan sulaneita pakastemarjoja, oman maun mukaan.

Keksit muruiksi, saa jäädä sattumia. Kerma vatkataan ja sekoitetaan yhteen rahkan tai juuston kanssa ja maustetaan hienolla ja vaniljasokerilla. Kulhoon kasataan kerroksittain keksimurua, kermarahkaa tai kermajuustoseosta ja marjoja, ja jälkiruoan voi viimeistellä halutessaan sitruunamelissalla.

Helppoa ja hyvää!

Henskis kirjoitti...

Kaikkein helpoin ja nopein kesäherkku onnistuupi näin: Kaupan valmis torttupohja kostutetaan vaniljamaidolla. Siihen päälle joko mansikkahilloa tai soseutettuja mansikoita. Tämän päälle vaahdotetaan kermaa, johon voi lisätä kinuskikastiketta tuomaan ihanaa makua :b Kaiken komeuden päälle vielä tuoreita mansikoita koko torttu täyteen sekä raastettua suklaata. Ja on niiiin hyvää! =D

Lämmintä kesää! :)

Mari kirjoitti...

Minun ykkösherkkuni kesällä on uudet perunat ja muna-valkokastike, jossa on paljon ruohosipulia joukossa. itse teen kastikkeen mikrossa tupperin microplus kannussa.
Pojan kakkosherkku on kanssa nopea valmistaa: Paistetaan jauhelihaa, suikaloidaan varhaiskaali ja laitetaan kaalin suikaleet paistetun jauhelihan päälle pannulle. Virtaa pienemmäksi ja kansi päälle. Mausta hivenellä suolaa ja jauha hieman pippuria päälle. Namia ja todella nopeaa. Käy myös hyvin lisukkeeksi eikä ole samalla tavalla vetistä, kuin moni muu kaaliruoka.

Jenni kirjoitti...

Meidän kesäherkkua ovat herkulliset kasvisnyytit. Otetaan pätkä foliota ja pilkotaan haluamiaan kasviksia esim: kesäkurpitsaa, herkkusieniä, paprikaa ja tuoreita yrttejä. Laitetaan kasvikset folion päälle, mausteeksi ripaus suolaa, pippuria ja loraus öljyä. Tehdään tiivis nyytti laittamalla kulmat yhteen ja sitten grilliin.

Meillä näitä tehdään kesäisin aina kun grillataan (eli usein) ja monilla eri variaatioilla. Jos perunoita on jäänyt yli niin niiden kanssa kun pilkkoo tomaattia ja laittaa vähän sulatejuustoa niin saadaan herkullinen lisäke makkaralle.

cebic kirjoitti...

Uudet perunat ja sipulimaito on ihanaa, sitä pitää saada heti kun saa uusia perunoita. Se on ollut ihan lapsuudesta asti meillä perinteenä ja sitä tehtiin myös kun oli kipeänä. Ihanaa! Ja parasta tästä tulee, kun käyttää uusien sipulien varretkin, pehmoinen. Kaiken kruunaa kunnon voinokare ja aimo ripaus suolaa.

Muurikkalettuja pitää saada ja laitan niihin usein vichyä tuomaan rapeutta. Kaveriksi hyvää hilloa ja kermavaahtoa iso kasa.

Muurikalla pystyy tekemään myös hyvää makkarahässäkkää. Pannuun iso kasa kasviksia, kuetn sipulia, paprikaa, sieniä, kesäkurpitsaa, maissia, munakoisia, ananasta ja mieluista makkaraa. Maustetaan grillauskastikkeella ja yrteillä. Tää ei kyllä kuulosta kovin hyvältä, mutta toimii kuin kuuma veitsi voissa. Tätä tuli tehtyä varsinkin nuorempana, kun kavereiden pihoilla grillailtiin isolla porukalla, maistui niin tytöille kuin pojille.

Ja myös Joensuun torilta ostetut uunituoreet, lämpimät peruna- ja riisipiirakat kuuluvat kesään.

Ihanaa ja rentouttavaa lomaa, hyvä että saat otettua omaa aikaa :) Odottelen innolla herkkubloggauksia Kanadasta ja toivon itsekin pääseväni "ruokalomalle". Tosin tällä hetkellä se näyttää siltä, että menen maalle jonne hankittiin kukko ja kanoja. Tulivat eilen ja ovat jo munineet hyvin :D


Kivaa kesää!

Suklaasydän kirjoitti...

Kesän paras ruoka on mökillä muurikalla tehty wokki. Naudan paahtopaistia (tai sisäfilettä jos lompakko antaa periksi), sipulia, porkkanaa, paprikaa, suolaa ja pippuria (halutessaan myös sieniä ja kebablihaa). Näitä wokataan öljyssä ja nautitaan riisin kera. Mielettömän hyvää ja helppoa!

sanni kirjoitti...

Kesäherkkuuni liittyy sekä hetki, että ruokailu: Juhannus koko suvun voimin mökillä, jossa ruoka on katettu suureen jatkettuun pöytään ja tarjolla on erityisesti tomaattinen alkukeitto ja lisäkkeenä perunasalaattia. Lihavalikoima on huolella valittu ja hartaasti yhdessä valmistettu.

Ihan pari viikkoa vain jäljellä!

TaikaKokki kirjoitti...

Meidän perheen ehdoton kesäherkku on muurinpohjaletut. Kesällä pidetään usein lettukestejä, joissa tarjotaan niin suolaisia, kuin makeitakin täytteitä lettujen kanssa. Kupit täynnä erilaisia täytteitä on koottu pöydän keskelle, lisänä raikasta salaattia ja iso kasa lettuja. Jokainen voi mielensä mukaan sitten täyttää lettunsa haluamallaan täytteellä. Meidän kesteillä on ollut tarjolla suolaisena vaihtoehtona sillitahnaa, sienisalaattia, porotahnaa, texmex -täytettä ja ehdotonta lemppariani kylmäsavulohitahnaa. Nam! Makeina vaihtoehtoina on erilaisia omatekoisia hilloja, tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa.

Letut teen tällä hyväksi todetulla Jaakko Kolmosen – reseptillä

2 munaa
1 l maitoa
1/2 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
Tällä ohjeella tulee ohuita lettuja. Jos haluat helpommin paistettavan taikinan tavallisia lettuja varten, lisää muna tai 1 desi jauhoja taikinaan. Kun lisäät taikinaan hiven sokeria, letut ruskistuvat paremmin. Öljyn lisääminen taikinaan helpottaa paistamista. Jos teet suuremman taikinan, öljyä ei tarvitse lisätä aivan samassa suhteessa. Vatkaa munat kunnolla ja sekoita puolet maidosta joukkoon. Lisää jauhot voimakkaasti vatkaten. Näin saat tasaisen sakean taikinapohjan. Lisää suola, öljy ja loppu maito. Kaada taikina pulloon (esim. tyhjä mehukatti kanisteri) ja anna sen turvota viileässä muutamasta tunnista pariin päivään. Ravistele taikina tasaiseksi kerran päivässä. Kuumenna muurinpohjapannu tasaisen kuumaksi. Sipaise sen pinta öljyllä ja aloita paistaminen. Jos haluat ruskistetun voin makua lettuihin, lisää nokare voita pannulle ennen taikinaa. Muuten paistaminen onnistuu pelkällä taikinassa olevalla öljyllä.

Ja tässä tuon lempparini lohitahnan ohje:

600g kylmäsavulohta
1 prk (200g) ranskankermaa
2rkl piparjuuritahnaa
1 rkl sitruunamehua
silputtua tilliä
muutama sipulinvarsi
2tl hunajaa

Pilko lohi pienenpieniksi kuutioiksi. (Jos omistat Tupperwaren Pikakokin, käy homma siinä helposti) Sekoita ranskankermaan piparjuuritahna, sitruunamehu, tilli, sipulinvarret ja hunaja. Lisää kala seokseen ja anna maustua yön yli jääkaapissa.

Makoisaa kesää!

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
minun kesäherkkuni on tuoreet kotimaiset mansikat dipattuna valko- ja maitosuklaaseen. Nautitaan hyvässä seurassa kuohuviinin kera.
T. Anu

Anonyymi kirjoitti...

Suosikkejani on Jennin tapaan kasvisnyytit, mutta aina niistä löytyy juustoa... ;) Sulatejuustoa eri makuina, mustapekkaa tai auraa. Ihanaa kesäherkkua on myös täytetyt herkkusienet pekoniin käärittynä. Rentouttavaa kesää sinne rapakon taakse, laitoin blogisi nyt suosikkeihini, niin muistan seurata sinun kuulumisia!
t.Tiina G

Sanni.h kirjoitti...

Tuoreet, makeat herneet. En tiedä mitään parempaa ja niitä odotan aina innolla kesän alkaessa, vaikka paras sato onkin vasta kesän lopulla. Voisin elää niillä koko kesän.

Ruoista kasvis-grillivartaat, joihin tulee: paprikaa, sipulia, kesäkurpitsaa, sieniä, kirsikkatomaattia ja jotain hyvää marinointikastiketta. (miksei myös perunaa, kukka- ja parsakaalia, mutta nämä kypsyvät paremmin folion sisässä) Grillattu leipäjuusto on myös aika mielenkiintoista.

Pirre kirjoitti...

Itsetehdyt hampurilaiset ovat meidän kesäherkkua!

Pihvit: jauhelihaa, suolaa, mustapippuria, worcester-kastiketta. Pihvit grillataan grillissä. Lisänä salaattia, tomaattia, ananasta, paahdettua sipulia, cheddar-juustoa,hampurilaiskastiketta ja fiiliksen mukaan lisukkeita.

Jälkkäriksi tietenkin mansikkakakkua. Piirakkapohjan päälle vatkataan vaniljakreemi ja sitten päälle siivutetaan tuoreita mansikoita :)

Seija kirjoitti...

Meidän perheen kesäherkku on ehdottomasti kasvis-bratvursti nyytit.

Sipaisen hiukan rasvaa folioon, jotta kasvikset eivät tartu folioon kiinni. Kunnon kasa pakastevihanneksia, yrttisuolaa ja niiden päälle yrttibratvursteja pieniksi paloiksi pilkottuna. Parhaaksi olen todennut Lidlin myymät pienet yrttibratvurstit.

Keon päälle reilu nokare yrttituorejuustoa, nyytti suljetaan ja haudutellaan pikkuhiljaa grillin yläritilällä kypsäksi. Kyytipojaksi kylmä olut ja siinä se herkku on.

Revonpiha kirjoitti...

Meidän kesäherkku on mansikka-marenkiunelma. Se on helppotekoinen ja ah niin hyvää. Ja onnistuu vallan mainosti mökkioloissakin. Tässä linkki http://revonpiha.vuodatus.net/blog/2055680/marenki-mansikkaunelma/ (löytyy myös nimeäni klikkaamalla)

Ruiskaunokki kirjoitti...

Loraus öljyä isohkolle kaksinkertaiselle foliopalalle, kalakuutioita/-paloja, päälle silputtua sipulinvartta ja keitettyjä uusia perunoita viipaleina, mausteeksi sitruunapippuria,(suolaa), tuoretta tillisilppua, ja päällimmäiseksi ranskankermaa. Folionyytti kiinni ja grilliin kypsymään; ja herkkuruoka on siinä! Seuraksi tomaatti- sipulisalaattia.

Nipa kirjoitti...

Kyllä se vaan on yksinkertaisesti tilli- ja merisuolavedessä keitetyt uudet perunat vanhempien mökiltä ja vielä voinokare päälle tietenkin. ;)

Maiju kirjoitti...

Meidän kesäherkkumme on pekoniin käärityt ja juustolla täytetyt herkkusienet. Ne saavat veden kielelle vuodesta toiseen! Aurinkoista kesää ja nautinnollista, hyvin ansaittua lomaa!

SannaE kirjoitti...

Ehdottomasti parasta on järven rannassa, grillikatoksessa paistetut letut. Seuraksi soseutettuja mansikoita tai sokeria. Nam, siitä ei kesäherkku parane.

Annuska kirjoitti...

Kesän paras ja ehdoton on jäätelöpirtelö,Näitä löyty meikäläisen blogilta http://greatanne.blogspot.com/search/label/Juomat-Pirtel%C3%B6t

Kokeilka kuumana kesä päivänä ,kyllä piristyt :)

Outi Loimaranta kirjoitti...

Voisin elää koko kesän syömällä grillattua parsaa, grillattua halloumi-juustoa ja grillattuja jättikatkarapuja.

Parsan grillaan ihan sellaisenaan ilman esikypsennystä, öljyä pintaan ja parilalle. Ja jättikatkikset grillitikkuihin, kypsennys ja sitruunamehua päälle.

Pullahiiri/Taru kirjoitti...

Onneksi annoit vinkkiä, jotta sain hieman rajattua kesäherkkuja pois... Ehdotan kesäherkuksi ihania

Marenkisia raparperi-masikkaleivoksia:

Pohja:

4 valkuaista
200g hienoa sokeria
1 tl maissitärkkelystä
1 tl omenaviinietikkaa

Täyte:

Raparperi-mansikkahilloke:
200g raparperia
100g mansikoita
1/2 dl sokeria
1 rkl vettä

3 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Koristeeksi:

tuoreita mansikoita


Marenkipohjan valmistaminen:
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri pienissä erissä vaahdon sekaan. Nostele lopuksi varovasti joukkoon sekä maissitärkkelys ja omenaviinietikka. Pursota marenkimassasta 6 kiekkoa (halk. n.10 cm) leivinpaperin päälle uunipellille. Pursota vielä kiekkojen reunoille marenkihuippuja, jotta saat aikaan kuppimaisen leivospohjan. Voit myös levittää marenkimassan lusikalla kuppimaiseen muotoon leivinpaperin päälle. Paista 140 asteessa n. 1h. Laita uuni pois päältä ja jätä marenkipohjat jäähtymään uuniin.
Raparperi-mansikkahillokkeen valmistaminen: Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja raparperit. Anna kiehua n. 5 minuuttia tai kunnes raparperit ovat kypsiä. Loppuvaiheessa lisää joukkoon vielä mansikat ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Vatkaa kermavaahto. Mausta kermavaahto sokerilla ja vaniljasokerilla.

Lusikoi jäähtynyttä hilloketta marenkipohjille ja levitä päälle kermavaahtoa. Koristele tuoreilla mansikoilla.


http://pullahiiri.com/blog/2529128/marenkiset-raparperi-mansikkaleivokset/

Nämä ovat todella herkullisia ja siitä hyviä, että marenkipohjat voit paistaa kotona hyvissä ajoin ja pakata varovasti mökille kuljetettaviksi. Myös hillokkeen tilalle voi laittaa vaikka tuoreita metsänmarjoja tai mansikkamaan upeita punaisia mansikoita ihan tuoreina. Näin saat hetkessä herkullista ja näyttävää tarjottavaa jopa hieman yksinkertaisemmissakin olosuhteissa. Toki vaatii kotona tuon esivalmistelun :o)

Mukavaa kesää ja kesälomaa!!

Katri (Sitruunamarenki) kirjoitti...

Vielä ehtii osallistumaan :)
Ehdoton kesäherkku on meillä ne muurikkaletut, ne on niin hyviä ja kun niitä paistetaan vain mökillä muutaman kerran kesässä.
Ja päälle uutta, itsetehtyä mansikkahilloa ja tai syksymmällä omenahilloa, nami! :)

Pia kirjoitti...

No ne muurikkapohjan letut, rapeat pitsireunaiset kera vaniljajäätelön ja mansikkahillon. Ehdottomasti!!

Aurinkoista lomanjatkoa toivotellen!

Mia S. kirjoitti...

Jäätelöä (oman maun mukaan) kulhoon, sekaan tuoreita mansikoita ja kirsikoita sekä murusteltuja marenkeja. Siinäpä herkku kahvikupposen kera auringonlaskun tunnelmaan :) .

Tarja kirjoitti...

Uudet potut, kera voin ja sillin. Kasvisnyyttejä foliossa, herkkusieniä valkosipulivoilla kietaistuna pekoniin, raikas vihersalaatti jonka sekaan keitettyä kananmunaa ja mandariinilohkoja. Jälkkäriksi jäätelöpallo jonka kaveriksi pilkottua banaania, mansikoita, mandariinilohkoja, murenneltua marenkia, suklaakastiketta ja kirsikoita.
Oikein ihanaa& aurinkoista kesää ja lomaa!!