torstaina, heinäkuuta 21, 2011

Kastike tuoreista kanttarelleista

Meidän taloudessa muutetaan ja tehdään remonttia koko heinä- ja elokuu. Vielä on onneksi käytössä vanhan kodin keittiö.
Viikon päästä pitääkin sitten kokkailla vain grillin kera, yhdellä kaasulla toimivalla keittotasolla ja ilman uunia. Mikroakaan meillä ei ole ellei asuntovaunurouvasta sitten lainata.
Minua nämä ei häiritse mutta miten selvitä kuutisen viikkoa ilman jääpalakonetta?? ...jäänee nähtäväksi!

Mies rakastaa sieniä, kaikessa muodossa. Päätinkin valmistaa pihvin kastikkeeksi helpon kanttarellisoossin tuoreista kanttarelleista.

Kanttarellisoossi (ahmatille annos tai kaksi pieniruokaisemmille) :
  • kanttarellituorejuustoa 1/2 rasiaa
  • 10 %:n ruokakermaa noin 2 dl
  • suolaa myllystä
  • tuoreita kanttarelleja pari kourallista (siivilöi)
Kuumenna pienessä kattilassa tuorejuusto sekä ruokakerma. Anna poreilla hetki ja lisää suolaa maun mukaan. Tarkista maku.
Säädä lämpö mahdollisimman pienelle ja juuri ennen kuin pihvit ovat valmiita lisää kokonaiset kanttarellit ja anna hetken lämmitä.
Annostele pihvien päälle.


sunnuntai, heinäkuuta 10, 2011

Bruschetta-leivän toinen tuleminen

Epäselväksi ei varmaan kenellekään ole jäänyt, että minä rakastan bruschetta-leipiä :). Aika ajoin olen reseptiä postaillut ja matkan varrella se on muokkaantunut, nyt mielestäni lähes täydelliseksi. Itse asiassa en edes Italiassa saanut niin hyviä bruschettoja kuin mitä itse teen.

Ensimmäiset bruschetat tein muistaakseni 2000-luvun alussa ja jonkun oliiviöljymerkin reseptin mukaan. Ja pitkään paistelinkin täytettä mutta niin se maku muuttuu ja nykyisin en käytä oliiviöljyä enää leipään ja täytteenkin teen paistelematta. Raaoista & tuoreista raaka-aineista.
Täyte syntyy nopsaan mutta on parempi seuraavana päivänä kun maut saavat kylmässä tekeytyä. Ja nämä bruschetat syntyvät mökkioloissakin helposti, leivät Muurikalla paistaen!

Halusin jälleen postata aiheesta, kun satuin käymään Lidl:ssä ja ainakin paikallinen kauppa yllätti minut ihan täysin. Myymälä oli uudistunut uudella paistopisteellä ja muusta valikoimasta löytyi Italian herkkuja. Juuri niitä superisoja leipäsliceja bruschettoihin mitä Italiassa ihailin. Aivan loistavia kesän grillijuhliin!


Leivät paahdoimme grillissä molemmin puolin rapsakoiksi ja päälle runsaasti täytettä.
Nykyisin en enää edes kalttaa tomaatteja, poistan vain tomaatin sisältä valkoisen, hieman kovan osan ja sitten vaan ronskia kuutioita.
Valkosipulia käytin nyt neljään tomaattin kolme isoa kynttä, ihana potku! Tavallista keltasipulia yhden ja runsaasti basilikaa sekä oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä.


Leipä ensin puoliksi ja sopivan kokoisiksi annospaloiksi.


Pakkauksessa on noin viisi isoa slicea leipää ja yhdestä riittää joko kahdelle alkupalaksi tai esim. 6-8 pienempää palasta illanistujaisiin. Meillä meni alkupalaksi nämä neljä palaa :).

Näitä leipiä on kyllä hamstrattava Lidl:stä, ihanan näyttävät bruschetat saa näppärästi isolle joukolle! Tuli nälkä :).

lauantaina, heinäkuuta 09, 2011

Rommi-kookosdrinkki

Taannoiselta eurooppaturneelta tuli tietenkin hankittua viinejä sekä muita juomia, varsinkin Italiasta sekä Saksan ja Tanskan rajalta.
Sieltä Saksan "juomaparatiisista" löysin suosikkirommiani kookoksen maussa. Captain Morgan on ollut jo vuosia suosikkirommiani Appleton Estate rommin ohella. Nämä ovat vaan luvattoman kalliita Suomessa!

Tätä kookoksella maustettua vaaleaa rommia en ole koskaan nähnyt, joten pakkohan se oli napata mukaan. Itse kun en tykkää juurikaan mistään likööreistä, joten tämä maustettu rommi kiinnosti heti.

Pullon kyljessä ehdotettiin lantringiksi ananas-, appelsiini- tai karpalomehua. Tuo ensimmäinen eli ananasmehu jäi heti mieleen ja päätin myös lisätä kuplia juomaan. Meillä ei makeat juomat uppoa, joten kivennäisvedellä sain drinkkiin hapokkuutta sekä taitettua makeutta.

Drinkkiin on vaikea antaa tarkkoja mittasuhteita kun tein ensimmäistä kertaa mutta tästä tulee yhdelle.


Rommi-kookosdrinkki:
  • 6 cl Captain Morgan kookosrommia
  • jäämurskaa
  • ananasmehua
  • vähähiilihappoista kivennäisvettä
  • koristeeksi mansikka ja pala tuoretta ananasta
Mittaa tehosekoittimeen jäämurskaa, rommi sekä oman maun mukaan ananasmehua sekä kivennäisvettä. Minä laitoin puolet ananasmehua ja puolet kivennäisvettä, pitkään drinkkiin sopivasti. Sekoita täydellä teholla.

Kaada drinkki hurrikaanilasiin ja koristele tuoreella ananaksella sekä mansikalla.
Nauti heti kylmänä.

Jäin miettimään miten sitten teen tätä drinkkiä kun tuo rommi loppuu? Sopisikohan tuore kookos sekaan tai kookosmaito....kookosaromiin en ole missään törmännyt. Noh, jää testattavaksi sillä tämä rommi loppuu nopsaan kun mieskin tykkäsi ja tästä käynnistyi jälleen meidän Karibian risteilyn haaveilu....someday!

tiistaina, heinäkuuta 05, 2011

Nuotiolohi ja salaattia

Juhannus meillä vietettiin osittain mökillä rakennushommissa sekä kaupungissa kun sade yllätti eikä asuntovaunurouvassa olisi ollut hauskaa viettää Juhannuspäivää.
Meillä miehet rakastaa kalaa, joten haluan aina tehdä jotain kalaruokaa kun mökille mennään. Ootan vielä sitä kun kalaa aletaan saamaan omista verkoista, virvelillä tai ongella...se tuo tunnelmaa lisää ja tietenkin makua kun saa tuoretta kalaa.

Näin kesällä me tykätään kohtuu kevyestä ruoasta eli joko kalaa/lihaa/kanaa sekä siihen kylkeen salaattia tai uusista potuista jotain. Joskus joku soossi tai voisilmä mausteineen.

Tällä kertaa päätin vihdoin ottaa käyttöön joulupukilta saadun grillaustason joka helpottaa kyllä kokkausta kun sen päälle voi asettaa esim. Muurikka-pannun, halsterin jne. Ja lohen otin mukaan kaupungista....sallittaneen...


En kirjoita mitään sen kummempaa ohjetta tähän, koska ainekset ovat yksinkertaisia eikä esillelaitossa voi ihmeemmin sooloilla.

Annetaan siis mennä ja lohet öljysin ja maustoin suolalla sekä sitruunapippurilla. Minusta nämä riittävät lohelle kun nuotiosta kalaan tulee oma makunsa.

Kylkeen tein salaatin jääsalaatista, mozzarellapalloista, suomalaisista kirsikkatomaateista sekä tuoreesta basilikasta. Salaatin maustoin kevyesti myllysta suolalla sekä mustapippurilla. Ja lorautin tietenki joukkoon oliiviöljyä.


Kuvaa valmiista annoksesta kertisastioissa en ehtinyt saamaan kun nälkä oli kaikilla ja söimme hyvällä ruokahalulla. Kyytipoikana meillä oli suositeltu valkoviini Torres Santa Digna Gewürztraminer Reserve joka osoittautui loistavaksi viiniksi nuotion savusta nauttineen lohen kera.


Mökkitontilla minulla ei ole uunia käytössä, joten luotan leivonnaisten suhteen joko Joutsan torin antimiin tai vielä ehkä enemmän Uimaniemen kesätoriin.  Sieltä nämäkin sämpylät nappasin mukaan.
Välillä leivon mukaan jotain tai nappaan Heilasta Heinolasta mutta kyllä sitä vaan tykkää suosia paikallisia yrittäjiä yrittäjänä.

Ja mikä parasta, kesätorilla on ihana kirjapöytä. Viime kerralla sieltä jäi mukaan Eino Leinon Musti, jota pikkumies aloitti innoissan lukemaan sekä vanha lintukirja. Ja mitähän sieltä löytyy seuraavan kerran? Ihana kesä ja mökkeily!

sunnuntai, heinäkuuta 03, 2011

Kesän paras mansikkakakku

Minä leivon kesän ensimmäisen mansikkakakun aina Juhannuksena, tuoreista suomalaisista mansikoista. Tänä vuonna tosin otin varaslähdön mökillä jo aiemmin mutta mansikkoina taisi olla hollantilaisia. Suomalaiset mansikat kruunasivat tämän kakun Juhannuksena.

Paistan pohjan aina samalla reseptillä ja täytteiksi en hyväksy muuta kuin kermavaahtoa ja mansikoita. Se on se kesän paras mansikkakakku.

Kakkupohja:
  • kananmunia
  • sokeria
  • vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
Minä mittaan kuivat aineet aina Kartio-laseihin. Saman verran kananmunia, sokeria ja vehnäjauhoja..
Meidän kolmen hengen poppoolle teen aina kolmen kananmunan kakun, siitä riittää 2-3 palaa per napa kakkunälästä riippuen.

Vaahdota sokeri ja kananmunat kovaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkooon jauhot & leivinjauhe. Kaada voideltuun & jauhotettuun kakkuvuokaan (kolmen munan pohjan paistan 1,5 litran alumiinisessa kakkuvuossa jonka halkaisija noin 19 cm).
Paista noin 180 asteessa kypsäksi.

Täyte ja kostutus:
  • kostukkeeksi maitoa vaniljasokerilla tai limua tai mansikkalikööriä & sitruunalimua
  • suomalaisia mansikoita
  • sokeria
  • vispikermaa
Leikkaa kakku kolmeen osaan ja kostuta mieleiselläsi kostukkeella. Ennen pikkumiestä kostutin kakun aina mansikkaliköörin ja sitruunalimun seoksella mutta nyt yleensä sitruunalimulla tai maidolla johon sekoitan vaniljasokeria.

Viipaloi väleihin mansikoita ja lisää vaahdotettua kermaa joka on maustettu sokerilla.

Kuorruta kakku vapaasti palettiveitsen avulla kermavaahdolla ja lisää päälle kokonaisia mansikoita.


Kun teen mansikkakakun vain omalle poppoolle en jaksa panostaa ulkonäköön ollenkaan :). Heittelen kerman päälle ja siloitan sen minkä jaksan palettiveitsellä. Mansikanmöllykät päälle ja hetkeksi tekeytymään jääkaappiin.
Tarkkasilmäinen ehkä huomaa, että tässä kakussa nyt Juhannuksena kerma meni hieman yli....hups! Unohdin fiiliksissäni vispikerman vähän turhan pitkäksi aikaa yleiskoneeseen mutta eipä se onneksi makuun vaikuttanut. Sattuuhan näitä :)

Jos kesävieraita on tulossa tai juhlat edessä, panostan myös koristeluun enemmän. Mutta kesän mansikkakakku ei mielestäni ihmeitä vaadi. Yksinkertaisuus on kaunista.


Ja pitäähän perheen prinsessankin saada osansa, meidän Pennoroinen osaa kyllä pitää puolensa.


Meillä mansikkakakkua syödään kyllä ahkeraan ja mökillekin on helppo paistaa pohja mukaan. Se kun säilyy huoneenlämmössä ja voi täyttää sitten kun siltä tuntuu.

Kesä = mansikkakakku! Ihanaa mansikkakakkukesää kaikille lukijoille :)