maanantaina, marraskuuta 30, 2015

Piparinen karpalo-kahvikakku

Pääsin mukaan kehittelemään jouluisen reseptin Suomen Sokerin tummasta muscovado sokerista ja mieleeni juolahti heti kahvikakku. Jouluiseen leipurikouluun valittiin mukaan joukko bloggareita  ja tarkoituksenamme on näyttää että aloittelijakin onnistuu vaihekuvineen.

Nyt kun meidän poikanenkin on innostunut köksäntuntien kautta leivonnasta, päätimme leipoa helpon joulunmakuisen kahvikakun.
Minä tykkään leipoa joulun alla usein ja tarvikkeet sekä raaka-aineet laitan aina ensin valmiiksi.
Niin ja tässä vaiheessa kannattaa laittaa jo uuni päälle, 180 astetta.

Tässä kahvikakussa parasta on se että mitään ei tarvitse vaahdotella. Ainekset vain sekoitetaan keskenään, helppoa!
 Piparinen karpalo-kahvikakku

  • 200g voita
  • 4 kananmunaa
  • 3 dl tummaa muscovado ruokosokeria
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • noin 100g kuivattuja pehmeitä karpaloita
Voitele voilla kahvikakkuvuoka. Ripottele vuokaan vehnäjauhoja.
Pyörittele vuokaa että vehnäjauhot leviävät vuokaan tasaisesti. Kopauta vuokaa alassuin tiskialtaan reunaan, näin saat ylimääräiset vehnäjauhot vuoasta pois.

Suosittelen siis käyttämään vehnäjauhoja korppujauhojen sijaan. Näin saat kahvikakun pinnan kauniiksi.

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita nuolijalla tasaiseksi taikinaksi.
Lapa taikina kahvikakkuvuokaan. Ja laita uuniin paistumaan noin 30 minuuttia tai kunnes kahvikakku alkaa irtoamaan vuoan reunoilta ja tikulla kokeilessa siihen ei jää enää taikinaa.

Tämä kahvikakku ei kaivannut mitään mausteita taikinaan koska tumman muscovado ruokosokerin maku on erittäin intensiivisen paahtunut.
Kun kahvikakku köllöttelee uunissa niin keitetään pinnalle herkullinen piparikinuski!

Mittaa teflonpintaiseen kattilaan 1 dl kuohukermaa, 1 dl tummaa muscovado ruokosokeria, 1/4 tl neilikkaa, 1/4 inkivääriä ja 1 tl kanelia.

Kiehauta nopeasti ja laske lämpöä, kinuski saa hiljalleen poreilla noin 10-15 minuuttia.
Jäähdytä piparikinuski.

Ota kahvikakku uunista ja kumoa leivinpaperin päälle. Anna levät vuoassa noin 15 minuuttia, varsinkin jos käytät paksua valualumiini vuokaa.

Siirrä kahvikakku tarjoilualustalle, valuta päälle piparikinuskia, tupsauta päälle tomusokeria/lumijauhetta ja koristele syötävin koristein.
Tämän helpompaa ei kyllä kahvikakun valmistaminen enää ole! Ei muuta kuin lapsoset mukaan ja leipomaan :)

Yhteistyössä Suomen Sokeri ja 

sunnuntai, marraskuuta 15, 2015

Joulufiilistelyä ja kotiruokaa

Uusille lukijoille ehkä uutinen, vanhoille ei. Tunnustan, olen jouluholisti.
Voisin aloittaa joulun esillelaiton kotiin jo heti juhannuksen jälkeen mutta mies ei anna ja halloween "on vietettävä". Mutta joulu!

Poikanen tuli koulusta perjantaina ja halusi leipoa pipareita. Onneksi oli valmistaikinaa ja sanoin että anna palaa. Minäpä en muuta tehnyt kuin laitoin pellit valmiiksi ja vahdin vähän paistoaikaa.
Emme lähteneet mökille vaan päätettiin olla kotosalla. Ja olihan se pakko jo kurkkia joulukirjoihin….ja lehtiähän tuli selailtua sekä mietittyä joulumenuta.
Ajatuksena on olla ihan kotosalla joulu, tehdään joulu kotiin kolmisteen.
Tänään sunnuntaina oli pakko jo suunnata kaupoille. Oli tarkoitus hakea hyasintteja kotia tuoksuttamaan vaan eipä vielä mistään löytynyt! Oletko sinä löytänyt?
Valkean joulutähden nappasin mukaani ja Järvenpään Kukkatalossa en voinut vastustaa tätä ihanaa taulua.
Ihanan rauhallinen viikonloppu alla, päätinkin tehdä ihan kotiruokaa parhaimmillaan. Punaseen maitoon tehty muussi voilla kuorrutettuna, kunnon lihapullat ja konjakilla maustettu kermasoossi.
Kylkeen punajuuret & anopin tekemä puolukkahillo. Kyytipoikana maito.

Eipä voisi pyytää enempää, kyllä kelpasi!
Näillä eväin lähdetään taas työviikkoon! Ja lisää joulua tulossa kotiin & blogiin :)

Niin ja pahoittelen nyt kuvien laatua kun nappailen fiiliksissä vanhalla iPhonella, uusi pitää tilata kun ei tämä vanhus enää jaksa :(

perjantaina, marraskuuta 13, 2015

Lontoon kakku- ja leivontamessut 2015

Joka syksy tulee britteihin reissattua kakku- ja leivontamessuille uusia tuulia nuuskimaan, useampaankin mutta tänä vuonna päätin lähteä toisen ostajamme Sannan kanssa Lontooseen. Liput oli tietenkin saatu päämieheltä.
Messuille menomatka Paddingtonilta olikin sitten seikkailu! Normaalin about reippaan puolen tunnin matkaan meni kaksi tuntia! Joku sähköhärpäke oli pamahtanut ja metroasemat oli kiinni samaten junat. Siinäpä tehtiin hetki matkaa metrolla, ulos - kävelyä seuraavalle asemalle jossa oli aivan hillittömät jonot. Nooh, siinähän hetki yritettiin saada taksia, kysyinkin jo paikalliselta että mitäs nyt ja hän vaan totesi että nou kän duu. Ette saa taksia….meinasi jo mieli murtua mutta sitten huomattiin että juna liikkuu eli ei muuta kuin odottamaan ja tosiaan parin tunnin päästä päästiin perille.

Huh! Oli nimittäin tapaamisia päämiesten kanssa joten veti vähän tiukalle.
Näillä messuilla ihanuuksia sai ostaa myös mukaan!
Kakkutrendeissä kukat on edelleen in! Ja pitsi & kimallus.
Ja vaikka sitä aina luulisi että ruokaherkut on top-notch niin kyllä sitä messukeskuksissa mennään aika köyhällä linjalla. Nyt tosin kun ks. messu on muuttanut paikkaa niin kylläpä lounastarjonta oli todella paljon parempaa kuin aiempina vuosina.
Kanawrap oli itse asiassa oikein hyvää!
Lounaan jälkeen kierrettiin vielä kakkukisan kakkuja. Aika mielettömiä!
Huh, päivä messuilla = jalat muussina :). Onneksi oli hyvä päivä tapaamisineen ja shopattiin vielä ihania herkkuja hotellihuoneeseen.
Kyllä Briteissä vaan osataan! Markkina on niin edellä meitä mutta onhan siellä toki populaakin.
Olipahan ihana reissu ja seuraavaksi kurkkaus Lontoon joulukauppohin ;)

torstaina, marraskuuta 12, 2015

Syksyinen Lontoo & Hilton London Metropole

Jälleen koetti aika lähteä Lontooseen kakku- ja leivontamessuille, tällä kertaa työntekijäni kanssa. Kaksin silmin saa niin paljon enemmän irti tämän hetken trendeistä!

Varasin meille huoneen Paddingtonin aseman kupeesta, Hilton London Metropolesta josta on hyvät yhteydet niin kävellen kuin metrolla ympäri Lontoota. Executive-huoneemme sijaitsi itä siivessä :)
Hotelli oli kyllä superiso mutta taidan kyllä yöpyä täällä jatkossakin!

Heitimme laukut huoneeseen ja suuntasimme kävellen "keskustaan" ja nälkähän se jo yllätti. Ei muuta kuin lähin pubi ja ruokaa. Minä otin voileivän, Sanna perinteisen fish & chipsin.
Kävimme perinteisen 2,5 tunnin kiertoajelun, kierrätin joulukaupat (postaus myöhemmin) ja shoppailimme siellä ja täällä.

Nälkä yllätti jossain vaiheessa illan pimetessä ja päädyimme italialaiseen Zizziin.
Nälkä ei kuitenkaan ollut mahdoton joten jaoimme alkuruoan sekä pääruoaksi pizzan. Ja olihan aivan loistava valinta!
Hotellilla huomasin whisky-loungen, tästä olisi mies tykännyt!
Aamupalan ennen messuaamua nautimme loungessa. Ihanan rauhallista, ei hälyä!
Aamupala oli kyllä todella loistava, tuoretta & raikasta.
Suosittelen ehdottomasti Hilton London Metropole -hotellia jos Lontooseen suuntaat. Seuraavaksi messukuulumisia ja kyllä Kalifornia-postauksektin jatkuvat. Ja toki kurkistusta joulukotiini ja reseptejä.

sunnuntai, marraskuuta 08, 2015

The suklaakakku miehelle - isälle

Meillä isänpäivä alkoi myöhäisellä brunssilla, koska minä en jaksa herätä kukonlaulun aikaan kokkaamaan ja mieheni tietää tämän :)
Söimme miehen suosikkileipiä, karjalanpiirakoita, mansikoita ja tietenkin mimosat.

Ja tietenkin leivoin suklaakakun. Meillä sekä mies että poikanen rakastaa suklaata joten yritin tehdä niin täyteläisen kuin osasin.
Ajatus oli että ganache valuisi juuri ettei osuisi tarjoilualustalle mutta liian myöhään tajusin että ritilän päällähän se olisi pitänyt tehdä ja sitten siirtää tarjoilualustalle. Nooh, mitäs pienistä!

Suklaakakkupohjan tein jo lauantaina Siiliparatiisin reseptillä.
Ja tein juurikin kolmen kananmunan satsin joka sopi justiinsa eikä melkein Städterin pieneen  kakkuvuokaan. Ja on kyllä pakko vannoa tuon vuoan nimeen, niin tasaisen muhkea kakkupohjasta tuli.
Leikkasin kakkupohjan kolmeen osaan ja kostutin Baileys-liköörillä.
Väliin laitoin suklaisen hyydykejauheen ja annoin kakun levätä nyt sunnuntaiaamuun jääkaapissa.

Aamulla tein ganachen päälle:

  • 100 g taloussuklaata
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • 30 g voita
Sulata kaikki kattilassa sekoittaen ja anna jäähtyä. 

Valuta kakun pinnalle ja koristele mielesi mukaan.

Tosiaan ritilän päällä olisi pitänyt se valutus tehdä mutta eipä tuo makua haitannut vaikka ganachea oli reilusti :)
Päällä lappasin ison kasan vadelmia.

Pöydässä kuului vain "uuh", "uuh" ja "uuh" eli maistui!

Isänpäivää jatketaan leppoisin tunnelmin sateesta huolimatta. Dinneriksi on luvassa oman isäni kalastamaa nieriää, pottumuusia, remouladia ja salaattia.
Mutta sitä ennen kannustamaan Tiikereiden 02 edustusjoukkue voittoon!

keskiviikkona, marraskuuta 04, 2015

Pikkumiehen ensimmäiset korvapuustit

Pikkumiehellä alkoi nyt yläasteella köksän tunnit ja kovasti on ollut innoissaan. Harmillisesti muutaman kerran on ollut kipeänä, tänään juurikin.
Päätettiin yhdessä että sitten leivotaan & kokkaillaan yhdessä jotta taito tarttuu, viimeksi tehtiin sämpylöitä.

Tänään oli vuorossa pullataikina ja siitä korvapuustit. Ja pakko sanoa että tulihan ensikertalaiseksi aikasta hienoja vai mitä?
Teimme pullataikinan koulukirjan ohjeen mukaan, minä sulatin voin ja pikkumies teki kaiken muun.
Ihan omin pikku kätösin vaivasi taikinaakin!

Ja näköjään kaulitsiminen on veressä. Niin hienosti kyllä meni.
Tarkasti voit ja muut mausteet pinnalle. Okei, tässä ehkä vähän mentiin kirjan ohjeen ohi sillä minusta piti laittaa kyllä enemmän sokeria & kanelia :)
Ja sitten korvapuustien leikkaus & painelu muotoon. Ihan nappisuoritus!
Ja kohonneiden pullien voitelu oli aikasta tarkkaa puuhaa ja raesokerissa ei säästelty :D
Nuo kaksi päätypuustia vasemmassa reunassa meni karvakorva prinsessan suihin joten niihin ei tullut sokeria. Ja kylläpä Penni arvostikin lämpimiä, parhaan kamun leipomia puusteja!

Onni on voida tehdä töitä kotoa käsin, saa nämä sairaspäivätkin puuhata pikkumiehen kanssa eikä jää jälkeen koulussa.
Leivotaanko teillä lasten kanssa?