Omena-aika on parhaillaan ja oman pihani omenapuu notkuu omenoita! Joka toinen vuosi niitä tulee hurjat määrät ja joka toinen ei nimeksikään. Itse kun en ole mikään viherpeukalo niin pitäisi pyytää joku asian osaava katsomaan voisiko asialle tehdä jotain. Toisaalta, lähitalojen omenapuut tuottavat satoa samalla kaavalla, joten jospa vika ei sitten kuitenkaan ole minussa :).
Omput alkavat olla syömäkunnossa, tosin hieman kirpeitä ne vielä ovat. Omenapiirakkaan ne sopivat juuri nyt, tässä piirakassa kirpakkuutta loiventaa fariinisokeri.
Peruspohja piirakalle:
- 8 kananmunaa
- 6 dl sokeria (tähän käytin 5 dl tavallista ja 1 dl luomu ruokosokeria)
- 7 dl vehnäjauhoja
- noin 250 g voita sulatettuna
- 3 tl leivinjauhetta
- 2 rkl vaniljasokeria
Tästä tulee uunipellillinen piirakkaa, joten vähennä munien & muiden ainesten määrää samassa suhteessa, jos haluat pienemmän piirakan. Esim. 28 cm pyöreään piirakkavuokaan 5 kananmunaa, 3 dl sokeria, 4 dl jauhoja, 150 g voita, 2 tl leivinjauhetta + muita mausteita samassa suhteessa vähemmän.
Tämä resepti siis pysyy hyvin mielessä kun muistaa, että jos laittaa esim. 6 kananmunaa niin sitten sokeria 2 dl vähemmän ja jauhoja 1 dl vähemmän, voita ja muita mausteita myös suhteessa vähemmän. Tähän tulee rutiini, joten kannattaa kokeilla ja onnistut varmasti!
Ja se ohje....eli vaahdota kananmunat ja sokeri. Sihtaa joukkoon vehnäjauhoihin sekoitetut leivinjauhe & mausteet sekä sula voi. Sekoita varovasti ja kaada leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin.
HUOM! Halusin omppupiirakkaan vähän rustiikkista makua ja kokeilin tässä ensimäistä kertaa tuota ruokosokeria ja epäilinkin että vaahtoutuuko se munien kanssa. Mielestäni se ei vaahtoudu ja siksi en desiä enempää uskaltanutkaan laittaa. Muna-sokeri vaahto oli normaalia löysempää mutta lopputulokseen se ei onneksi vaikuttanut.
Pinnalle:
- kirpakoita omenoita ohuina siivuina
- fariiinisokeria
- kanelia
Paista kiertoilmauunissa noin 195 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka saa pinnalle väriä ja alkaa irrota uunipellin reunoilta.
Nam! Tästä tulee siis muhkea piirakka ja viipalointitekniikasta riippuen saat tämän riittämään isollekin joukolle.
Fariinisokeri oli aika ihana pinnalla, se ei sulanut samalla lailla kuin tavallinen sokeri mutta rapsui ihanasti suussa.
Tarjoa lisänä vaniljajäätelöpallo tai vaniljakastiketta. Minä syön lämpöisenä sellaisenaan maitolasin kera!
Ihanan kuohkea tuo pohja! Pitääpä koklata joskus tätä sinun ohjetta :)
VastaaPoistaLoisto resepti, Kiitos!
VastaaPoistaPiirakasta tuli ihanan kuohkea ja maukas.
kuohkea,maukas,paras piirakka mitä koskaan olen syönyt!
VastaaPoistaKiitos Noora, Taikakokki ja anonyymi!
VastaaPoistaTämä pohja on kyllä ihana ja sitä tosiaan voi varioida eri hedelmin ja marjoin....pitäisköhän leipoa huomenna?