torstaina, huhtikuuta 19, 2012

Lempeä tomaattikeitto

Tomaattikeitto on yksi suosikkikeitoistani ja parasta se on itse tehtynä. Varsinkin talvipakkasilla keitto lämmittää ihanasti mutta kyllä se maistuu näin keväälläkin.
Pääsiäisenä päätin tarjoilla alkukeittona tomaattikeiton ja toimikin loistavasti makunystyröiden herättelijänä kohti pääruoan lohta!

Lempeä tomaattikeitto
  • 7 kotimaista tomaattia
  • pari lorausta oliiviöljyä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 banaanisalottisipuli
  • 5 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio tai fondia loraus
  • basilikaa kourallinen
  • 1 dl valkoviiniä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • vajaa puolipakettia Koskenlaskijaa
Kalttaa tomaatit. Elikäs, kiehauta vesi. Tee ristiviillot tomaatteihin ja laita kiehuvaan veteen. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kun kuori alkaa irtoamaan.
Anna jäähtyä ja ota kuori pois. Itse otan myös tomaatin valkoisen, vähän kovan osan pois myöskin.


Kuullota öljyssä valkosipuli sekä banaanisalottisipuli. Palat saa olla raffeja koska keitto porataan sauvasekoittimella.
Älä anna ruskistua.


Lisää kaikki muut ainekset paitsi Koskenlaskija.
Anna keiton poreilla vajaa tunteroinen. Ihana tuoksu!


Lisää keittoon Koskenlaskija ja anna sen sulaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla, tarkista maku!

Poraa keitto sauvasekoittimella tasaisen pehmeäksi. Voit vielä halutessasi siivilöidä keiton.
Älä heitä kuitenkaan jämiä pois vaan laita vaikka jääpalarasiaan ja pakkaseen. Käytä sitten seuraavan keiton pohjana.


Ihanan samettinen keitto!
Joskus lisään vähän chiliä antamaan kiksiä keittoon vaan tällä kertaa en sitä halunnut.


Nauti keitto hyvässä seurassa, foccacia-leivän sekä kylmän valkoviinilasillisen kera!
Niin ja tuon foccacia-leivän ohje on pian tulossa :).

2 kommenttia:

  1. Anonyymi9:22 ip.

    Erittäin hyvää oli!!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tämä on hyvää ja nyt tomaatit ovat jo edukkaita joten kannatta tehdä isompi satsi kerralla! Jos teet vähän paksumpaa niin toimii myös pizzakastikkeena :)

    VastaaPoista