lauantaina, syyskuuta 01, 2012

Herkkurinkilät

Ihana lauantai, yksin kotona = leivontapäivä.
Mies lähti mökille rakentamaan ja pikkumies oli päivän sählytreeneissä joten minä kaivoin reseptipinkkani esiin ja aloin miettimään mitä sitä leipoisi.
Kaikenlaista kivaa löysinkin mutta samalla mieleen muistui rinkilät joiden reseptin olin joskus vuosikymmeniä sitten nähnyt jossain. Ja siitä se lähti.

No, toisaalta. Minä rakastan pullaa ja murotaikinasta tehtyjä pikkuleipiä joten niiden yhdistelmän kanssa ei voi mennä hirveästi vikaan. Eikä mennytkään.

Olkaa hyvät, pullataikina kohtaa murotaikinan!
Murotaikina:
  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/5 dl kuohukermaa
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna, vehnäjauhot ja kuohukerma nopeasti sekoittaen.
Laita taikina kylmään siksi aikaa kun valmistat pullataikinan.

Pullataikina:
  • 2,5 dl täysmaitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 125 g voita sulatettuna
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää kananmuna, suola, sokeri, kardemumma ja puolet vehnäjauhoista. Alusta taikinaa ja lisää vielä sulatettu voi ja loput jauhot. Alusta taikina pehmoiseksi, peitä liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Siinäpä ne herkullisimmat taikinapallot köllöttää!

Leikkaa taikinat noin golfpallon kokoisiksi palleroiksi, niistä on helppo pyörittää jauhojen avulla pötkylöitä.
Laita pötkylät vierekkäin ja kiedo ne toistensa ympärille ja yhdistä päät.
 Anna rinkilöiden kohota, voitele kananmunalla ja ripottele päälle runsaasti raesokeria.
Paista noin 190 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes rinkilät saavat kauniin värin.

Anna rinkilöiden hieman jäähtyä ja herkuttele maidon kera. Too-osi hyvvää!

Vinkki! Nämä herkkurinkilät sopivat loistavasti esim. kevään ja kesän juhliin sekä myös joulun herkuksi. Murotaikinaa voit maustaa myös esim. kaakaolla, sitruuna-/appelsiinimehulla sekä kuoriraasteella tai vaikka liköörillä.

....no niin, nyt tuli sitten heti uusia ideoita ja näitähän täytyy leipoa pian lisää ;).

5 kommenttia:

  1. Taas näyttää niin herkulliselta, että kokeilemaan joudun! Nam!

    VastaaPoista
  2. Nämä oli kyllä vähän liiankin hyviä ja tuossa ne pöydällä vielä tuoksullaan houkuttelee :).
    Vähän työläitä mutta esim. murotaikinan voi tehdä jo edellisenä päivänä. Ottaa vaan lämpiämään ennakkoon pyörittely kuntoon.
    Vaivannäkö kyllä kannattaa!

    VastaaPoista
  3. Oi, näyttääpä hyvältä! Pakko kokeilla joskus! :)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi10:34 ap.

    Joo nää menee taatusti kokeiluun. Varmaan pystyy tekeen helposti 8v. apurin kanssa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä reseptistä! Mieheni, joka ei koskaan ennen ole leiponut, kokeili reseptiä ja sen jälkeen on leiponut jotain joka viikonloppu. Ihmeitä siis tapahtuu ;-)

    VastaaPoista