Näin talvisaikaan tulee kyllä leivottua sämpylöitä usein ja tässä menneellä viikolla oli taas pakko pyöräyttää lämpimäisiä.
Käytän yleensä aina perusohjettani ja varioin sitä mitä nyt kaapista sattuu löytymään.
Lukijani vinkkasi että sämpylätaikinaan voisi heittää hyvin myös porkkana- ja lanttulaatikoiden jämät ja ai että pisti harmittamaan kun en tajunnut tällaista. Meillä ne loput meni toki kierrätykseen, prinsessan suihin :) joten hävikkiä ei tullut. Silti, olisimpa tajunnut ne hyötykäyttää sämpylöihin mutta näinhän sitä oppii.
Sämpylöiden juuri:
- 2,5 dl kevyt/täysmaitoa
- 25 g tuoretta hiivaa
- 1 tl sokeria
- 2,5 dl vehnäjauhoja
Lisäksi tarvitaan:
- 1 tl suolaa
- noin 3 dl sämpyläjauhoja (itse käytän nykyisin usein Riihipuodin Luomu sämpyläjauhoja, ei mainos)
- 25 g huoneenlämpöistä voita
- porkkanaraastetta
Lisää joukkoon loput jauhoista sekä lisää rasva ja alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhosta.
Leivo sämpylöiksi ja anna kohota liinan alla noin 10 minuuttia.
Paista noin 225 asteessa kunnes sämpylät saavat väriä.Jos haluat sämpylöihin rapsakan pinnan, heitä paistovaiheessa uunin pohjalle vähän vettä.
Aah...nyt kun taas postailee sämpyläjuttuja niin pitäisi päästä jo taikinan kimppuun ja syömään voilla siveltyjä pehmoisia sämpylöitä!
Noh, tänään meillä viikonlopun rippeet uppoutuvat lämpöisiin voileipiin joten lähdenpä kokkailemaan.
Vitsit, alko tekemään ihan hirveästi porkkansämpylöitä tän reseptin ansiosta! Lähtee kyllä heti huomenna kokeiluun :)
VastaaPoistaTuo juuri kyllä kannattaisi aina tehdä - tulee niin paljon maukkaampia sämpylöitä kuin hätäisemmin tehtyinä....
VastaaPoistaKiitos, minuakin alkoi taas himoittamaan sämpylät ;). Ja juuren kanssa tulee kyllä maukkaampia eikä se sen työläämpää loppupeleissä ole kun asennoituu ajan kanssa hommaan ;)
VastaaPoistaNamnamnam! Kyllä ittetehdyt on vaan niin parhaita :p
VastaaPoistaNämä olivat kyllä parhaimpia koskaan tekemiäni porkkanasämpylöitä!!!
VastaaPoistaEn ollut ennen tehnyt sämpylöitä tuohon juureen. Ja näemmä kannatti tehdä. Aivan mahtavan makuisia!!
Mukavaa kesän odottelua!!!
Kiitos Nanne! Nämä ovat kyllä hyviä ja odottelu & vaiva on sen arvoista :)
VastaaPoista