keskiviikkona, helmikuuta 28, 2007

Kana-vesikastanjawokki

Eilen teimme pitkästä aikaa wokkiruokaa. Varsinkin viikolla wokkiruoat ovat todella nopeita valmistaa ja siksi varmaan ovat meidän perheen suosiossa.

-------------------------------------------------------------------------------

Kana-vesikastanjawokki

- broikun suikaleita
- viipaloitua vesikastanjaa purkista (Pirkka)
- kookosmaitoa
- Tikka Masala -mausteseos pussi

- nuudeleita

Paistoin broikut wokissa ja maustoin ne valmiilla mausteseoksella, lisäsin purkista vesikrassit ja lorautin perään kookosmaidon.

Valmistin nuudelit lähes kypsiksi ja valuttamisen jälkeen heitin ne wokkiin.
Muutama pyöräytys ja wokki on valmis!

-------------------------------------------------------------------------------

Wokin kanssa nautimme australialaista Lindeman's hanapunkkua lasilliset ja voilla voideltuja naan-leipiä. Tuo Lindeman's on hanapunkuista suosikkiamme tällä hetkellä.
Ai, että osaa olla hyvää!!

tiistaina, helmikuuta 27, 2007

6 omituista asiaa minusta

Apua...Pauliina haastoi minut kertomaan kuusi omituista asiaa minusta. Öhöm....

1. Pauliinan tavoin olen lehtiaddikti. Minulle tulee lähes kaikki suomalaiset sisustus- ja ruokalehdet ja ne mitkä eivät tule, ostan kaupasta. Osan lehdistä arkistoin ja osasta leikkaan parhaat palat kansioihin, joista löytyvät mieleiseni reseptit ja sisustusvinkit. Mieheni ei todellakaan ymmärrä tätä ja pitää minua outona :).

2. Olen kauhuleffafriikki....siis minua oikeasti pelottaa enkä voi katsoa kauhuleffoja silloin kun mieheni on työmatkalla. Mutta upeinta on katsoa silloin kun mies ja poika nukkuu, saan rauhassa pimeässä katsoa ja "pelätä"! Eikö olekin outoa? Yleensäkin tykkään leffoista ja katson niitä harva se ilta.

3. Eläydyn liikaa erilaisiin tilanteisiin. Tästä kertoo jo se, että ei mene leffaa eikä lähes sarjaakaan ettei Nessu-paketti olisi tarpeellinen :).

4. Ruoka ja viini on minulle tärkeää. Ennen ajattelin, että se on outoa (edelleen muista varmaan on) mutta minä herkuttelen ajatuksella/ajatuksilla mitä laittaisin perheellemme ruoaksi tai mitä leipoisin ja mitä viiniä nauttisimme. Moni ei tätä ymmärrä koska heille nämä asiat ovat "välttämättömiä" elämisen kannalta. Minulle ne ovat suuri nautinto.

5. Olen välillä blondi mutta ylpeä siitä :)

6. Mieheni mielestä on outoa etten koskaan voi ottaa kaupan hyllystä sitä ensimmäistä/päällimmäistä tuotetta. Minä otan aina takaa tai takimmaisen mihin kukaan ei ole koskenut. Hassua :)

Tämä oli hauska haaste!! Haastankin mukaan Pastanjauhajat ja Jonin ja Jennin Liemestä.
Kiitos Pauliina haasteesta!

lauantaina, helmikuuta 24, 2007

Kakku rakennusmiehelle

Anoppi ja appiukko tulivat täksi viikonlopuksi vierailulle ja päätin testata verkkokauppani http://www.confetti.fi uusia väriaineita. Värit ovat pastavärejä, voisi sanoa melkein että geelimäisiä...todella riittoisia ja mauttomia. Itse maalailin ihan vesiväripensselillä kakun pintaan kun muuta ei tähän hätään löytynyt :).
Tarkoitus oli tehdä vielä vaahtokarkkitaikinasta maalarimies mutta se ei valitettavasti onnistunut. Vaahtokarkkitaikinasta voi muovailla yksinkertaisia juttuja kuten simppeleitä koristeita ja tietenkin päällyksen mutta kovin monimutkaiset koristeet eivät ainakaan minulta luonnistuneet. Täytyykin ensi kerralla kokeilla muovattavaa fondattia tai marsipaania.

Mutta kakun päällä on on siis tapettirullia, lankun pätkiä, muutama naula, maalipönttö ja suti...ja sitten sitä mustaa maalia on roiskunut vähän sinne sun tänne :).
Kaikki on siis vaahtokarkkitaikinaa, kakun sisällä mansikkarahkaa.

Hyvää oli ja sisäfilepihvien päälle Cavan kanssa nautittuna erittäin maukasta!

sunnuntai, helmikuuta 18, 2007

Olive Garden breadsticks and marinara sauce


Jostain syystä päädyin koko viikonlopun ajan googlettamaan netistä erilaisia reseptejä joita jäin Yhdysvalloissa asuttujen vuosien aikana kaipaamaan.
Yksi lempiherkku oli Olive Garden ravintolan leipätikut, breadsticks. En muista enää tarjoiltiinko heillä leipätikut marinara-kastikkeen kanssa mutta yleensä Jenkeissä leipätikkujen kanssa edellä mainittua soossia tarjoiltiin sekä myös mm. friteerattujen mozzarellatikkujen kanssa ja jättikatkarapujen.

Päätin siis tehdä viikonloppuna sekä marinara-kastiketta että näitä leipätikkuja iltapalaksi.
-------------------------------------------------------------------------------
Olive Garden Breadsticks

- 2,5 dl vettä
- 4 rkl juoksevaa margariinia
- vajaa 5 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 2 tl suolaa
- vajaa 1/2 pakettia tuoretta hiivaa
Sekoita lämpimään veteen hiiva.
Lisää joukkoon muut ainekset ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi.
Pyöritä taikinasta sikarin paksuisia pötköjä leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Anna kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia.

Voitele pötköt sulalla voilla ja ripota niiden päälle hieman gourmet-suolaa.
Paista noin 15 minuuttia tai kunnes breadsticksit näyttävät kypsiltä. Voitele vielä sulalla voilla ja ripottele pinnalle valkosipulisuolaa hieman.
Nauti heti dippaamalla marinara-kastikkeeseen!


Marinara-kastike

- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 sipulia, hienonnettuna
- 1 valkosipulin kynsi puristettuna
- purkki paseerattua tomaattia
- kuivattua oreganoa
- hyppysellinen sokeria
- kuivattua basilikaa
- suolaa ja pippuria
Kuumenna öljy pannussa ja lisää joukkoon sipuli sekä puristettu valkosipulin kynsi. Laske lämpötilaa ja pyörittele hieman, noin 5 min.
Lisää tomaatit sekä mausteet ja anna seoksen hautua noin tunnin verran, välillä sekoittaen.
------------------------------------------------------------------------------
Marinara-kastike säilyy jääkaapissa muutaman päivän mutta sitä voi myös pakastaa tulevaa käyttöä varten.
Marinara-kastiketta voit käyttää sekä kylmänä että lämpimänä.

lauantaina, helmikuuta 17, 2007

Tuplasuklaamuffinsit


Pitkään on pitänyt leipoa muffinseja ja nyt vihdoin oli aikaa!
Tämä ohje on alunperin amerikkalainen, jota olen tuunannut suomalaisiin raaka-aineisiin sopivaksi.
-------------------------------------------------------------------------------
- 8 rkl juoksevaa margariinia
- 2,5 dl sokeria
- purkki Bulgarian jogurttia
- 1 iso kananmuna
- 0,5 dl maissijauhoja
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl soodaa
- hyppysellinen suolaa
- Fazerin suklaapaloja; tummaa suklaata ja valkoista suklaata

Sekoita kaikki ainekset kulhossa kevyesti sekaisin.
Laita kuviollisia, paperisia muffinsivuokia muffinsipellille ja lusikoi niihin taikinaa noin 2/3 että kohoamiselle jää vielä varaa.
Paista kauniin ruskeiksi noin 200 asteessa.
Koristele haluamallasi tavalla esim. nomparelleilla, sokerikuorrutteella, vaahtokarkkitaikinasta tehdyillä koristella jne.
--------------------------------------------------------------------------------
Näitäpä ei paljoa paiston jälkeen enää jäänyt :).
Olen tykästynyt muffinseissa maissijauhoon, se antaa jotenkin kivasti makua. Kannattaa kokeilla!
Kannattaa tosiaan laittaa perinteiseen muffinsipeltiin vielä paperiset vuoat niin saa tasalaatuisia kauniita muffinseja!








perjantaina, helmikuuta 16, 2007

Huh, huh!

Onhan ollut viikko :).
Hengissä olen vaikkei mitään ruokaan tai leivontaan liittyviä postauksia olekaan tullut. Nyt viikonloppuna taatusti postailen, koska suunnitelmissa on ainakin muffinsien leipomista sekä laskiaispulliakin pitäisi vääntää...

Olin tosiaan Oslossa viikolla pari päivää työreissulla ja päädyin illalla kollegoiden kanssa paikalliseen jami-luolaan jossa kaikentasoiset muusikot kävivät soittamassa. Paikan idea on, että joka tiistai "perusbändin" kanssa saa kuka tahansa mennä soittamaan tai laulamaan ja vaikka itse kirjoittamia lauluja kuten aika moni teki. Eikä niitä lauluja oltu etukäteen harjoiteltu vaan improvisoiden muusikot soittivat. Illan aikana lavalle kipusi tosiaan eritasoisia esiintyjiä mutta "karaoke-tyypit" eivät todellakaan kuuluneet paikan valikoimaan vaan kaikki esitykset olivat vähintään hyvää Idols-tasoa. Itse asiassa Norjan ensimmäisen Idolsin kakkonen Gaute Ormåsen kävi vetämässä yhden biisin sekä Norjan "Sillä silmällä" ohjelman joku hemmo vetäisi myös biisin. Eli aikamoinen julkkisilta siellä oli...minähän en siitä mitään tajunnut tietenkään. Mutta hyvin he lauloivat, siitä ei pääse mihinkään. En ole vastaanlaiseen paikkaan Helsingissä törmännyt!

Kiirettä on siis pitänyt, eikä vähiten verkkokauppaani www.confetti.fi (joka sai myös uuden värityksen Pääsiäisen odotuksen myötä) saapuneet uudet tuotteet mm. Wiltonilta! Niitä tässä koodailen kauppaan ja ensi viikolla on vielä lisää uusia tuotteita tulossa.

Ruoka- ja leivontapostauksia on siis tulossa!!

keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Hyvää Ystävänpäivää!


Oikein hyvää Ystävänpäivää kaikille blogini lukijoille ja ystäville ympäri maailmaa!
Päivittelen jälleen loppu viikosta blogiani, kunhan työmatkasta olen toipunut ja kiireellisimmät hommat hoidettu :).

sunnuntai, helmikuuta 11, 2007

Pastanjauhajien lasagne bolognese


Jo pitkään on pitänyt kokata Pastanjauhajien lasagnea mutta vasta nyt päätin kunnolla aiheeseen perehtyä. Tosiaan, luulin itse tekeväni omalla reseptilläni tyyliin "maailman suussa-sulavinta-lasagnea" mutta voi elämä että olen ollut väärässä! Tai no en ehkä väärässä vaan luullut omalta lasagneltani ihan liikoja. Sehän on ollut ihan beisikkiä verrattuna jauhajien versioon. Mutta sehän tässä bloggaamisessa onkin ihanaa, että aina oppii uutta ja pääsee tutustumaan uusiin resepteihin.

Jo jauhajien reseptin lukeminen sai minut mietteliääksi. "Tämän on pakko olla hyvää", mietin. Siis minä harrastan oikeasti reseptien lukemista. Käyn reseptin läpi ja mietin mitä kyseisistä raaka-aineista voi saada aikaan, miltä kyseisten raaka-aineiden kombinaatio tuoksuu ja maistuu...tavallaan kuvittelen sitä tilannetta kun pääsen haistamaan ja maistamaan lopputulosta. Tämä lasagneresepti sai minut jo melkein "kuolaamaan"...eihän mistään missä on tuorepastaa, mozzarellaa, parmesaania ja vielä punaviiniä, voi tulla mitään huonoa!
No, pitemmittä puheitta, ohessa jauhajien alkuperäinen resepti ohjeineen:

-------------------------------------------------------------------------------
Lasagne Bolognesebolognese

bolognesekastiketta
400 g tuorepastalevyjä
bechamell-kastiketta
mozzarellajuustoa

Bechamel-kastike:
60 g voita
50-60 g vehnäjauhoja
1 l kulutusmaitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa

Bolognese-kastike:
3-4 rkl oliiviöljyä
400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
1 keskikokoinen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
500-700 g murskattuja tomaatteja
1 porkkana
1 varsiselleri
2 lihaliemikuutiota
2 dl punaviiniä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus chiliä
1-2 rkl kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl voita
50-100 g parmesaaniraastetta

Bechamel-kastike:
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.

Bolognese-kastike:
Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.

Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.

Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.
-------------------------------------------------------------------------------

En ihan pystynyt noudattamaan ohjetta, koska porkkanat unohtuivat ostaa ja lihaliemikuutiot jäi kaapin hyllylle. Muuten menin kyllä ohjeen mukaan.

Lopputulos oli aivan loistava! Meillä oli syömässä myös ystäväperhe, mieskin kokki ja ylistyssanoja lasagnelle löytyi vaikka minkälaisia.
Minuun teki vaikutuksen bolognese-soossin punaviinin antama vivahde sekä ohuiksi lastuiksi viipaloidut valkosipulin kynnet. En itse asiassa tiedä kuinka jauhajat ovat kynnet kastikkeeseen laittaneet mutta minä siis vuolin ohuita lastuja ja ah! että ne maistuivat hyvälle.

Tästä tuli HETI meidän perheen suosikki. Jatkossa aion käyttää hieman enemmän aikaa lasagnen valmistukseen ja teen sen tämän ohjeen mukaan. Tietystä asioista ei vaan voi tinkiä!

Kiitos Pastanjauhajat!

Amerikkalaiset pannukakut


Sunnuntaina aamuisin silloin tällöin innostun paistamaan myöhäiseksi aamupalaksi amerikkalaisia pannukakkuja. Jenkeissä asuessa näitä oli helppo tehdä suoraan pussissta, Aunt Jemima:n Buttermilk-pannukakkuja.

Halusin kuitenkin löytää hyvän reseptin jolla pannukakkuja voisi loihtia myös kotimaassa. Pitkään kokeilin ja testailin, paistoin pannukakkuja ja petyin...ei tuntunut löytyvän mistään mielestä "sitä oikeaa" reseptiä. Mutta sitten, melkein sattumalta, löysin jostain lehdestä reseptin jota vielä hieman muokkaamalla onnistuin! Pannukakuista tuli sopivan suolaisia, kuohkeita ja ainakin minusta, aivan loistavia!

Paistan pannukakut pikkulettupannulla mutta täytyy myöntää, että omani on pannukakkuihin väärä. Aikeissa on hankkia joko paksumpi reunainen pikkulettupannu tai sitten ihan oikea pannukakkupannu...joskus.

-------------------------------------------------------------------------------

Amerikkalaiset pannukakut

- 2 kanamunankeltuaista
- 2 dl ranskankermaa
- 1,5 / 2 dl sinistä maitoa
- 1/2 dl juoksevaa margariinia
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl soodaa
- vajaa desi sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 tl suolaa

- 2 kananmunanvalkuaista

Sekoita kaikki muut ainekset keskenään paitsi kananmunanvalkuaiset. Maidon määrä siis riippuu siitä millainen taikinasta tulee, säätele sitä siis maidolla. Taikina saa olla aika paksua.
Vatkaa kananmunanvalkuaiset löysäksi vaahdoksi ja nostele varovasti muiden ainesten sekaan.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Paista pannukakut pikkulettupannulla tai oikealla pannukakkupannulla molemmilta puolilta kauniin ruskeaksi. Paistamiseen sopii parhaiten juokseva margariini.

Tarjoile heti pilkottujen hedelmien/marjojen, vaahterasiiparin sekä paksun vaniljakastikkeen kera.


-------------------------------------------------------------------------------

Meillä lautaselle päätyivät tänään tuore ananas, viinirypäleet, mansikat, kiiwi, banaaninlohkot ja meloni.
Varsinkin banaani tuo ihanaa pehmeyttä annokseen! Oma suosikkini onkin pannarit banaaneiden ja tuoreiden mansikoiden kera. Näin talvella on tyydyttävä pakastemarjoihin mutta kyllä nekin toimivat.

Mielessä on edelleen varsinkin Kanadassa erittäin suosittu aamupalapaikka Chez Cora. Heidän aamupalojaan/brunsseja on edelleen ikävä :). Siellä tuli pannareita viikonloppuisin nautittua...

torstaina, helmikuuta 08, 2007

Kana-pastasalaatti


Tässäpä postausta illallisesta jota nautiskelimme tiistaina.

Perheemme on siis ollut niin sanotussa on-off flunssassa nyt kolme viikkoa. Poikamme on ollut kotona tarhasta jo kaksi viikkoa...vuoropäivinä minä tai mieheni ollaan oltu kotona joten tiistaina tuntui siltä, että nyt täytyy saada tähän arjen keskelle hieman luksusta.
Tein siis kana-pastasalaattia, pojan kanssa sämpylöitä, nautimme Beaujolais-viiniä ja vielä jälkkäriksi hieman mansikkamoussekakkua Cavan kera.

Tämän kana-pastasalaatin idean olen saanut ystävältäni ja jatkojalostanut siitä.

-------------------------------------------------------------------------------


Kana-pastasalaatti

- noin 400 g maustamatonta broikkufilettä suikaleina
- pastaa oman maun mukaan (tähän käytin proteiinipastaa vajaan pussin)
- punainen paprika
- pari purkkia ananaspaloja
- oman maun mukaan juustoa kuutioina (käytimme Pohjanpoikaa)
- Heinzin curry-kastiketta vajaa pullo

Paista broikun filesuikaleet ja mausta esim. cayannella, mustapippurilla, suolalla ja chilillä. Anna jäähtyä.
Keitä pasta al denteksi ja jäähdytä.
Kuutioi paprika sekä juusto.
Miksaa kaikki ainekset keskenään ja lorauta Heinz-pullosta curry-soossia vajaa pullo. Pasta imee aika hyvin soossia joten laita sen verran että on kosteaa.


Sämpylät
- 5 dl sinistä maitoa
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 tl sokeria / hunajaa
- 2 tl suolaa
- pari lorausta juoksevaa margariinia
- vehnäjauhoja + leseitä/puurohiutaleita/muita jauhoja
Lämmitä maito mikrossa.

Lisää maitoon suola ja sokeri sekä juokseva margariini.
Lisää vehnäjauhoja + kuivahiiva ja alusta taikinaan vielä oman maun mukaan esim. puurohiutaleita/leseitä/siemeniä tai muita jauhoja. Me käytimme ruis-sihtijauhoja näihin sämpylöihin.
Anna taikinan jäädä pehmeäksi, näin saat myös sämpylöistä pehmeitä.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa.
Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna vielä pellillä kohota hetkisen.
Paista noin 200 asteessa kunnes pinta näyttää ruskettuneelta.
--------------------------------------------------------------------------------

Salaatin ja sämpylöiden kera nautimme kuvassa näkyvää Beaujolaista ja täytyy sanoa etten todellakaan voi kehua. Kyllä se nyt meni mutta ennemmin olisin nauttinut sitä hyvää Cavaa jo tässä vaiheessa tai ollut ilman.
No, aina viinikään ei ole hyvää...

tiistaina, helmikuuta 06, 2007

Mansikkamoussekakku


Tänään sitten koristelin ja illalla kahvipöydässä Cavan kera nautimme mansikkamoussekakkua, jota aloitin esivalmistelemaan jo muutama päivä sitten. Pohjana oli siis suklainen kakkupohja ja täytteenä mansikkamoussea.

Irrotin kakun vuoastaan siten, että palettiveistä lämmitin kuumassa vedessä ja sitten pyyhin kuivaksi. Nopeasti vedin palettiveitsellä kakkua irti reunavuoasta. Tässä nopeus ja tarkkuus on valttia, että reunoista tulee tasaisen sileät eivätkä reunat rispaannu. Mutta hienosti se onnistui.
Varovasti nostin reunavuoan pois ja kakku olikin koristelua vaille valmis!



Koristeina käytin reunalla suklaanomparelleja, vuoltua tummaa suklaata sekä valkosuklaasta tehtyjä koristeita.
Tarkoituksenani oli koristella kakku paksuilla suklaalastuilla mutta sulatettu suklaa ennätti jähmettyä niin kovaksi (pidin hetken ulkona ja pakkanen teki tepposensa), että ei siitä enää lastuja saanut. Tuloksena oli siis pieniä ja ohuita lastuja mutta kauniita ovat nekin.

Sulatin myös valkosuklaata ja värjäsin sitä punaisella elintarvikevärillä. Pursotin erilaisia kuvioita ja nämä viuhkat päätyivät vielä kakun päälle. Kakku olisi ollut ihan jees ilman niitäkin tai ainakin niitä olisi voinut olla enemmän mutta tulipahan kokeiltua. Jotenkin minusta myös se elintarvikeväri lötköstytti koristeita eli ne eivät jähmettyneet kunnolla. Mutta siis, ompahan kokeiltu.

Leikattu viipale näytti sisältä sitten tältä:


Maku oli kuulemma vieraidenkin mielestä erittäin hyvä. Nyt se loppu kakusta vaan kummittelee tuolla jääkaapissa...hui :)!

maanantaina, helmikuuta 05, 2007

Kana-caesarleivät


Tänään oli jälleen vuorossa helppoa ruokaa :). Suuri herkkumme on erilaiset lämpimät leivät joko pottujen kera tai salaatin.
Tänään tein kana-caesarleipiä ja Pirkka-pussista valkosipuli lohkoperunoita.

-------------------------------------------------------------------------------

- 2 palaa mahdollisimman suurta paahtoleipää (meillä tässä jotain viljaista)
- paneroitua broikkua (meillä tässä Pirkan paneroituja broikkupuikkoja)
- salaattin lehtiä
- aamupala juustoa siivu
- viipaloitua tomaattia
- reiluja siivuja punasipulia
- caesarkastiketta

- lisäkkeeksi joko salaattia tai jotain paistovalmiita pottuja

Paista lisäkkeeksi potut rapsakoiksi ja paista samaan aikaan kuumassa uunissa paneroidut broikut mahdollisimman rapsakoiksi.
Paahda paahtimessa paahtoleivät, levitä päälle hieman kastiketta ja sitten järjestyksessä salaatin siivut, juustosiivu, broikut, tomaatin siivut ja punasipulin siivut.
Lorauta päälle caesarkastiketta. Meillä oli tänään myös tomaatti-chilisalaatinkastiketta joukossa.

Leikkaa leipä kahtia ja nauti heti.
Tämä annos on siis yhdelle!

--------------------------------------------------------------------------------

Harmi kun Suomesta ei saa kunnon "chicken stripsejä" mitä sai Jenkeistä ja Kanadasta; kunnon vaaleaa broikunfilettä. En edes halua tietää mitä noissa kaupan puikoissa on mutta tässä ne toimii. Myös paneroitu pihvi toimisi ihan hyvin tai jos haluaa keventää niin grillattu broikun file ohuen ohueksi siivutettuna.

Moussekakusta sen verran, että sen verran kakku oli yön aikana tekeytynyt ja supistunut, että ei siitä saanut enää kuin pohjakerroksen. Tein pohjasta ihan muhkean ja kostutin sen mansikkamelballa. Sitten tein mansikkamoussen ja kaadoin sen pohjan päälle.
Jälleen mousse hieman valui reunavuoan yli mutta sehän ei haittaa.

Käytin muuten Valion uutta 20%:n vispikermaa ja luulin, että se vaahtoutuu ihan kuin perinteinenkin mutta eipä niin käynytkään. Hieman liian löysää moussesta tuli mutta katsotaan jospa liivatteet saisivat yön aikana ihmeitä aikaan!
Huomenna sitten koristelen kakun...siinäpä onkin miettimistä :).

sunnuntai, helmikuuta 04, 2007

Moussekakun esivalmistelua


Paistoin tänään iltapäivästä Gerbera reunavuoalla moussekakulle pohjan.

Voitelin reunavuoan kevyesti juoksevalla margariinilla. Tässä toimisi myös uusi kaupasta bongaamani spray-pullossa oleva margis.

Tein kolmen kananmunan kakkutaikinan jossa osat jauhoista korvasin tummalla kaakaojauheella (Van Houten). Vatkasin taikinasta todella kovan, että se pysyisi reunavuoassa kuosissaan.
Asetin reunavuoan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kaadoin taikinan vuokaan. Hieman taikina tuli alareunojen ulkopuolelle mutta se on väistämätöntä.
Paistoin kakkupohjaa noin 180 asteessa siihen asti, että pinta alkoi ruskettua ja irrota hieman reunoistaan.
Kakkupohjan kannattaa antaa jäähtyä rauhassa reunavuoassa. Kakkupohja myös hieman kutistuu jäähtyessään.
Hyvän muotoinen pohjasta tuli ja tarkoitukseni on leikata se kahtia ja asettaa toinen levy pohjaksi.
Lisään päälle moussea ja ehkä käytän välissä vielä toisenkin levyn tai sitten pakastan sen.
Kokoan kakun huomenna, moussea en ole vielä päättänyt.

Vuoroin vieraissa - kananuudeliwokilla


Ystäväperheemme kutsui meidät aikaiselle illalliselle ja olipas taas meille herkut loihdittu!

Perheen pää vastaa heillä kokkauspuolesta ja tänään saimme nautiskella ja hikoillakin kananuudeliwokin äärellä. Ystävämme oli saanut jostain urkkimalla käsiinsä yhden tunnetun itämaisen ravintolan tulisen soossin reseptin ja hän ropsautti sitä hieman wokkiin. Miehille oli tietenkin vielä dippikuppi :).

Wokkipannuun näin heitettävän broikkua, erilaisia kasviksia, kookosmaitoa, maustepusseja ja tuota tulista soossia. Nuudelit täräytettiin perään lyhyen keittämisen jälkeen.

Tämä wokki oli jälleen sarjassa niitä ruokia joiden kanssa on turhaa lähteä kikkailemaan juomapuolen kanssa. Kaikista parhaitten hommassa toimii lassi, tällä kertaa se oli tuttu mangolassi. Ja ei siitä kyllä tuon tulisen soossiin ryydittämän annokseni kanssa jäänyt liruakaan lasin pohjalle :).
Yllätyksekseni myös tuore ananas toimi hyvin viilentämään makuhermoja.


Ei voi muuta kuin jälleen kiittää massu pullollaan! Hyvää oli, kuten aina.
p.s. lapset söivät riemulla saa wokkia mutta ilman tulisia mausteita.

lauantaina, helmikuuta 03, 2007

Perinteiset letut


Poikamme myötä meillä on alettu aika ahkerasti paistamaan ihan perinteisiä lettuja. Myönnän kyllä, että jossain vaiheessa koetin päästä helpommin ja siten, etten itse söisi ja ostaa täräytin kaupasta valmiita lettuja pojalle. Koetti päivä kun olimme mummolassa ja mummu paistoi pojalle lettuja. Siihen poika tuumasi "ahaa, mutta äiti lämmittää letut mikrossa". Siihen loppui meidän perheessä lettujen osto ruokakaupasta. Minulle on kunnia-asia, että lapsi saa nauttia samanlaisesta ihanasta, pullantuoksuisesta lapsuudesta kuin itsekin. Joten täytyy vaan yrittää pitää itse näpit erossa letuista välillä.

Tässäpä meidän perheen perinteinen resepti:
-------------------------------------------------------------------------------

- 5 dl sinistä maitoa
- 2 kananmunaa
- ripaus suolaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- pari töräystä juoksevaa margariinia
- vehnäjauhoja tarpeen mukaan


Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan turvota puolisen tuntia.
Paista hyvällä pannulla joko pieniä lettuja tai isoja.

--------------------------------------------------------------------------------
Tällä kertaa paistoin siis pieniä lettuja koska ne valmistuvat niin nopsaan teflon-pannulla. Pitäisi kyllä hankkia oikea valurautainen pannu, että saisi "kunnon" lettuja. Paistamiseen käytän joko voita tai juoksevaa margariinia.

Meillä poika ja isä syövät letut aina kermavaahdon ja hillon kera, minä taas pelkän sokerin.
Jos oikein haluan herkutella letuilla (yleensä teen tämän kyllä muurinpohjaletuilla kesällä mökillä) niin levitän letun päälle oikeaa vaahterasiirappia sekä Aura-juustoa. Kääräisen rullalle ja nautin. Siis mikään lettu ei voita tätä!
Onnistuu täysin kotonakin kun paistaa oikein rapsakoita lettuja ja isoja. Rapsakkuutta lisää myös jos lettutaikinaan lisää maidon joukkoon vichyä tai tekee letut kokonaan vichyyn.

Vinkki! Lettutaikinaa voi myös tuunata lisäämällä esim. raastettua omenaa, kuivattua pinaattia/nokkosta, erilaisilla jauhoilla/leseillä tai lisäämällä paistovaiheessa pannulle ihan super-ohuita omenan tai banaanin siivuja.
Mitenkäs teillä syödään lettuja ja kuinka usein?