keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2012

Rosetit

Rosetit kuuluvat vappuun ja ne ei ole ollenkaan haastavia valmistaa vaikka monesti niin ajatellaan.
Rasvaisiahan nämä ovat kuin mikä mutta harvoinhan näitä tulee tehtyä, itsellä kerran vuoteen vaikkakin rosetit sopivat loistavasti myös esim. valmistujaisiin ja muihin kesän juhliin!

Rosetit:
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1 rkl sokeria
  • 2 dl kevytmaitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
Friteeraukseen öljyä

Pinnalle tomusokeria

Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi taikinaksi.

Kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Voit testata lämpötilaa tiputtamalla palasen paahtoleipää öljyyn.

Kasta rosettirauta öljyssä ja dippaa taikinaan. Jätä yläreunaan muutama milli rautaa näkyviin, rosetin irrottaminen on helpompaa.
Upota rauta öljyyn ja odota hetki kunnes rosetti alkaa irrota raudasta. Friteeraa kunnes rosetti saa kauniin värin.
Paista kerrallaan noin neljä rosettia, koska nämä kypsyvät nopsaan!


Jos tuntuu että rosetti ei oikein irtoa raudasta niin avita hieman veitsellä.



Valuta rosetit öljystä joko ritilällä tai talouspaperin päällä.

Minun rosettirautani on muuten kirpparilöytö varmaan kymmenen vuoden takaa jos ei enemmänkin ja on niin rakas.
Rosettirautoja löytyy myös Confetista.



Sirottele valmiiden rosettien pinnalle tomusokeria.
En ehtinyt saada kuvaa sokeroiduista kun eka satsi hävisi parempiin suihin :). Saas nähdä innostunko paistamaan maanantain vappujuhliin näitä kaiken muun herkun lisäksi!

Niin ja nämä voi paistaa jo etukäteen ennen juhlia, säilyvät about viikon viileässä ja pakkasessa pari kolme kuukautta. Kätevää!

tiistaina, huhtikuuta 24, 2012

Vappusima

Vielä ehtii, vielä ehtii! Nimittäin valmistaa simaa vapuksi ja onhan se itse tehty aina parasta.

Jos laitat siman tulemaan tänään tai huomenna niin siman pitäisi ehtiä vielä maanantaiksi tai ainakin tiistaiksi.
Minä laitoin siman tulemaan eilen ja tein ihan reilun satsin koska pikkumies sai luvan kutsua kaverinsa munkille & simalle maanantai päiväksi. Sitten iltasella järjestän vappujuhlat ystäville mutta sima maistuu taatusti myös tiistaina brunssilla.

Vappusima:
  • 5 l kylmää vettä
  • 3 sitruunaa
  • 3 limeä
  • 2 l vettä
  • 1/2 kg taloussokeria
  • paketti fariinisokeria
  • vajaa desi vettä
  • herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa
Pullotukseen:
  • taloussokeria
  • rusinoita
Mitaa puhtaaseen sankoon 5 l kylmää vettä. 
Viipaloi joukkoon hyvin pestyt sitruunat ja limet, älä laita päätypaloja.

Kiehauta 2 l vettä ja sulata joukkoon sokerit.

Lisää 1 desiin vettä herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa. Sekoita että hiiva sulaa kunnolla.

Kaada kuuma vesi-sokeriseos sankoon ja lisää perään vesi-hiivaseos. Sekoita ja peitä kannella.



Anna siman tekeytyä 1-2 päivää.
Siivilöi. Lisää pullojen pohjalle oman maun mukaan sokeria sekä rusinoita ja kaada simaa. Älä kaada liian täyteen jotta käymiselle jää varaa.  Nimimerkillä kerran räjähtäneet pullot siivonneena :).
Ainiin, jätä pullottamatta se pohjimmainen sakka.

Niin ja siman voi pullottaa esim. muovisiin limupulloihin kun peset ne huolella. Tyylikkäät simapullot vaikka lahjaksi saat kun pullotat korkillisiin viinipulloihin joista olet poistanut etiketit.

Sima valmistuu noin kolmessa päivässä huoneen lämmössä, kylmässä noin viikossa.
Sima on valmista kun rusinat pulpahtelevat pintaan. Säilytä sima kylmässä ja hörppää viikon kuluessa.


Niin ja tietenkin tuoreiden, lämpöisten munkkirinkilöiden kera. Parhaan ohjeen löydät täältä.

torstaina, huhtikuuta 19, 2012

Lempeä tomaattikeitto

Tomaattikeitto on yksi suosikkikeitoistani ja parasta se on itse tehtynä. Varsinkin talvipakkasilla keitto lämmittää ihanasti mutta kyllä se maistuu näin keväälläkin.
Pääsiäisenä päätin tarjoilla alkukeittona tomaattikeiton ja toimikin loistavasti makunystyröiden herättelijänä kohti pääruoan lohta!

Lempeä tomaattikeitto
  • 7 kotimaista tomaattia
  • pari lorausta oliiviöljyä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 banaanisalottisipuli
  • 5 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio tai fondia loraus
  • basilikaa kourallinen
  • 1 dl valkoviiniä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • vajaa puolipakettia Koskenlaskijaa
Kalttaa tomaatit. Elikäs, kiehauta vesi. Tee ristiviillot tomaatteihin ja laita kiehuvaan veteen. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kun kuori alkaa irtoamaan.
Anna jäähtyä ja ota kuori pois. Itse otan myös tomaatin valkoisen, vähän kovan osan pois myöskin.


Kuullota öljyssä valkosipuli sekä banaanisalottisipuli. Palat saa olla raffeja koska keitto porataan sauvasekoittimella.
Älä anna ruskistua.


Lisää kaikki muut ainekset paitsi Koskenlaskija.
Anna keiton poreilla vajaa tunteroinen. Ihana tuoksu!


Lisää keittoon Koskenlaskija ja anna sen sulaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla, tarkista maku!

Poraa keitto sauvasekoittimella tasaisen pehmeäksi. Voit vielä halutessasi siivilöidä keiton.
Älä heitä kuitenkaan jämiä pois vaan laita vaikka jääpalarasiaan ja pakkaseen. Käytä sitten seuraavan keiton pohjana.


Ihanan samettinen keitto!
Joskus lisään vähän chiliä antamaan kiksiä keittoon vaan tällä kertaa en sitä halunnut.


Nauti keitto hyvässä seurassa, foccacia-leivän sekä kylmän valkoviinilasillisen kera!
Niin ja tuon foccacia-leivän ohje on pian tulossa :).

keskiviikkona, huhtikuuta 18, 2012

Meetwursti-feta voileipäkakku

Meillä tykätään voileipäkakusta vaikkakin sitä tulee ihan liian harvoin tehtyä. 
Pääsiäiseksi suunnittelin monelle päivälle menun mutta halusin myös voileipäkakun, se kun vain paranee päivä päivältä. Ja mikäs olikaan ihanampaa iltaisin kuin leiriytyä sohvalle katsomaan hyvää sarjaa ja mutustamaan makoisaa voileipäkakkua punaviinilasillisen kera!

Moni tuskailee kun voikkarin teko on niin työlästä vaan ei se niin ole. Täytteet voi tehdä jo vaikka edellisenä päivänä tai aamulla, leivän kantit voi leikata valmiiksi pois ja liemen keittää.
Kasaus ja vasta seuraavana päivänä koristelu. Helppoa vai mitä?

Meetwursti-feta voileipäkakku:
  • vaaleaa paahtoleipää
  • ruisvuokaleipää
  • kostutukseen lihalientä (keitin vedestä ja häränlihafondista maistuvan liemen)
1. täyte:
  • purkki ranskankermaa
  • 1/2 purkkia Philadelphia ruohosipulituorejuustoa
  • puolikas paprika silputtuna
  • puolikas kevätsipulia silputtuna
  • kourallinen ruohosipulia silputtuna
  • vajaa purkki fetajuustoa hakattuna (tähän käy oma suosikkisi, laita noin 100g)
  • noin desi kuohukermaa notkistamaan massaa
  • vähän suolaa ja mustapippuria
2. täyte:
  • purkki ranskankermaa
  • purkki Philadelphia tuorejuustoa
  • meetwurstia silputtuna
  • vähän suolaa ja mustapippuria
Pinnalle:
  • vajaa purkki ranskankermaa
  • puoli pakettia Philadelphia tuorejuustoa
  • pari ruokalusikallista Hellmansin majoneesia
  • ohuen ohuita meetwurstin siivuja
  • fetakuutioita
  • mustaleima emmental-raastetta
  • tummia viinirypäleitä
  • herneenversoja


Näillä aineksilla kasasin voileipäkakun pitkulaiseen leipävuokaan. Täyteaineksia jää himpun yli mutta syystä :)...kerron kohta.

Sekoita täytteet ja vuoraa leipävuoka kelmulla. Kelmua pitää olla riittävästi reunoilla jotta saat peitettyä päällisosan kun voikkari on täytetty.

Leikkaa leivistä kantit pois ja laita vuoan pohjalle ensin vaaleaa leipää. Kostuta lihaliemellä ja lisää meetwurstitäytetä.


Lapa päälle kantittomat ruisvuokaleivän palat, kostuta ja lapa päälle juustotäyte.
Päälle lisää ruisvuokaleipää, kostutus ja lapa päälle loppu meetwurstitäyte.

Niin tai siis minä jätin kumpaakin täytettä pikkuiset lasilliset näitä kantteja varten! Voikkarin on hyvä antaa tekeytyä yön yli ja minä en jaksa koskaan odottaa niin kaavin sitä täytettä näillä kanttipaloilla :). Eipähän mene nekään hukkaan!


Mihinkäs jäin...juu, sen meetwurstikerroksen päälle vielä kerros vaaleaa leipää ja tässä vaiheessa ainakin minun vuoka on leveämpi kuin pohja joten joutuu leikkaamaan paloja sopiviksi. Vaan se ei haittaa kun päällyskerros jää kumottaessa pohjalle.
Kostutus, kelmut päälle ja yöksi kylmään.

Minä koristelin tällä kertaa voikkarin reunoilta juustoraasteella, se jotenkin minusta kuuluu voikkareihin.
Päälle laitoin "ruusukkeina" ohuen ohuita meetwurstin siivuja ja tein rivit fetakuutioista.
Viinirypäleet antaa kivaa purutuntumaa ja minusta nekin kuuluvat voikkariin, tällä kertaa käytin väriä antamaan tummia rypäleitä.

Pakolliset herneenversot päälle ja siinäpä se kaunokainen lepää.


Hyvää oli, tätä ei jäänyt yhtään yli! Okei, rinsessa sai kyllä palasensa mutta niinhän se kuuluukin olla.
Pitäsköhän Vapuksikin tekaista voikkari...hih :)

maanantaina, huhtikuuta 09, 2012

Limoncino-kahvikakku

Halusin leipoa tänään synttärikahveille vielä lisää herkkuja ja päädyin suosikkiini sitruunaiseen kahvikakkuun. 
Olin jo viikolla napannut töistä mukaan Wiltonin ihanan Antoinette -kahvikakkuvuoan ja halusin vielä terästää sitruunan omaa makua joten kaivoin kätköistäni pienen sitruunalikööripullon.


Limoncinoja tai Limoncelloja on varmaan satoja erilaisia mutta tämä Bottegan on minulle se oikea. Tätä ei vaan saa Suomesta joten olen hamstrannut matkoilta ja saanut tuliaisina.
Tämän pikkupullon ostin varta vasten käytettäväksi leivontaan ja ruoanlaitoon.


Limoncino-kahvikakku:

  • 300 g voita
  • 4 kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 1 prk sitruunarahkaa
  • yhden sitruunan mehu
  • 1 dl Limoncino-likööriä
  • 6 dl vehnäjauhoja (käytän Anni Helenaa)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
Lisää kananmunat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää rahka sekä nesteet.
Sekoita voimakkaasti yleiskoneessa ja lisää joukkoon muutamassa erässä keskenään sekoitetut jauhot & vaniljasokeri.

Voitele voilla kahvikakkuvuoka.
Minun piti jauhottaa vuoka vaan paiston jälkeen muistin että se unohtui. Vaan eipä haitannut ollenkaan!
Näihin upeasti kuvioituihin vuokiin ei kannata jauhotukseen käyttää ainakaan korppujauhoja koska se näkyy ikävästi kahvikakun pinnalla. Suosittelen jauhottamaan vehnäjauhoilla tai jauhotuksen voi jättää kokonaan pois.
Jätä vuokaan tilaa kahvikakulle kohota.

Paista noin 180 asteessa kunnes tikulla kokeillessa taikinaa ei tartu tikkuun.
Jos pinta alkaa saada liikaa väriä niin laita leivinpaperia kahvikakun päälle, kypsyminen jatkuu mutta väriä ei enään pintaan tule.


Wiltonin kahvikakkuvuoan materiaali on tummaa alumiinia, joten sen vuoksi myös vaaleasta kakusta tulee yllättävän tumma. Mutta ah kuinka kaunis ihan semmoisenaan!


Minä humpsautin vähän tomusokeria kahvikakun pintaan ja muutama tipunen lennähti koristeeksi.

Tämän pääsiäisen fiiliksen kun saisi purkkiin! Oli onnistunut miniloma kotosalla leivonnasta ja ruoanlaitosta nauttien :). Reseptisatoa luvassa!

lauantaina, huhtikuuta 07, 2012

Pitkäperjantain dinner

Tänä vuonna päädyimme viettämään Pääsiäisen uudessa kodissa koska lupasimme huolehtia ystäväperheen koiruudesta. Noh, siinähän kävi niin että koiruudet olivat tunnin yhdessä ja jos olisi annettu olla samassa tilassa - meillä olisi pentue tiedossa :). Pennoroisella oli juoksuaika edelleen ja eihän yhdessäolosta mitään tullut. Onneksi saatiin järjestymään sijaiskoteja Dalille!

Päätin panostaa täksi pääsiäiseksi hyvään ruokaan & juomaan sekä perheen yhdessä oloon. Suunnittelin yhden illan koko viikonlopun menua ja hyvin toiminut ainakin tähän saakka :). Vielä niitä upeita ja luvattuja ulkoiluilmoja ootellaan!

Palmusunnuntaina meillä kävi virpojia varmaankin 5-6 noitapesuetta ja oli upeaa saada koristeltuja pajunoksia sekä nähdä virpojien iloinen ilme palkan maksun aikaan :).


Pitkänperjantain aamuna soitin ystävälle ja päätimme lähteä kurkkaamaan Koiramäen Pajutallin pääsiäisen sekä hakemaan vielä vähän kukkasia Kukkatalosta.
Minulle tarttui mukaan nämä ihanat Puttipajan sydänkynttilät keväisissä sävyissä sekä alesta löysin adventtikynttilöihin uudet numerot. Ne saavat vielä odottaa :).
Ihana shoppailu- ja höpöttelyhetki!


Ainiin, ostinhan minä Kukkatalosta myös tämän narsissiasetelman. Annan niiden hetken olla tuossa keittiön ikkunan alla ennen kuin siirrän ulos.
Ennen shoppailureissulle lähtöä laitoin myös karitsan kareet marinoitumaan....siinä ne köllötteli puoli päivää :).


Meidän pitkäperjantain menu oli:

Alkuruoaksi täytetyt kananmunanpuolikkaat

Pääruoaksi karitsan kare, risotto, kokonaiset valkosipulit ja kahvikastike

Jälkiruoaksi pasha-persikkakääretorttu (...joka on edelleen syömättä)


Olin pitkään jo halunnut tehdä täytettyjä kananmunanpuolikkaita ja nyt siihen sattui oiva tilaisuus! Nooh, ei mennyt kuten Strömsössä joten täytteestä tuli ihan liian juoksevaa. Ei sitä voinut pursottaa moussetyyppisesti munanpuolikkaan päälle millään.
Meillä heräsikin mielenkiintoinen keskustelu aiheesta sinällään erittäin hyviä munanpuolikkaita syöden, joten jatkossa ulosanti on näyttävämpi.
Nyt täytteenä oli chili-tonnikalaa smetanassa, joka oli siis maistuva. Pienen kicksin kera!


Viime vuonna kokkasimme ensi kertaa karitsan karetta ja se oli kyllä niin hyvää että oli pakko pitäytyä tänä vuonna samassa.
Kyytipojaksi valitsin Uusi-Seelantilaisen viinin jonka laskin dekantoitumaan jo tunteja ennen dinneriä.


Läpi aterian söimme pikkumiehen valitsemaa maalaisleipää ja kaadoin pikkuruisille Kastehelmi-lautasille jokaiselle Toscanasta tuomaamme oliiviöljyä. Päälle reilut pyörteet myllystä suolaa ja mustapippuria.

Karitsan kareesta tuli jo tutuin ottein ihanan roseeta, laitan reseptiä piakkoin.
Muutama kokonainen valkosipuli voisilmällä kypsyi samaan aikaan uunissa.


Pääruokana siis karitsan karetta, risottoa, kokonainen valkosipuli ja kahvikastike.


Aijai, oli kyllä hyvvää!
Tuota kahvikastiketta mietin pitkään, mies kun olisi tykännyt punaviinisoossista mutta halusin kokeilla. Ja tuli kyllä tosi hyvää, sopi loistavasti lampaan kera!

Meillä oli tarkoitus syödä jälkkäriksi kehittelemääni pasha-persikkakääretorttua vaan ei meistä kukaan enää jaksanu jälkkäriä. Siellä se torttunen pötköttelee edelleen jääkaapissa, maistoin toki palan aamulla ja olipas hyvää!

Reseptit tulossa näihin herkkuihin kuten tuleviinkin mm. grillikauden avajaiset, uunilohi uuteen tapaan, tomaattikeittioa & foccaciaa ja omenainen hyydykekakku....ja paljon muuta!

Ihanaa pääsiäisen jatkoa!

torstaina, huhtikuuta 05, 2012

Pizzapatonki

Ihanaa, nyt alkoi pääsiäinen!
Vietin eilisillan suunnitellen menut kaikille lomapäiville ja tänään hurahtikin parituntinen Tammiston Cittarissa ruokaostoksilla :). Aah, niin nautin vaikka muitakin oli liikkeellä.

Tänään söimme valmissalaatit ja juuri sytytin takkaan tulen jotta illalla paistetaan makkarat.
Mietin samalla mikä herkku sopisi hyvin tähän pääsisäisen aloitukseen reseptiarkistostani ja mieleen muistui viime keväänä paistamani pizzapatonki joka jäi jostain syystä bloggaamatta.

Tämä on juuri sopiva herkku illan Master Chef -tuokiolle sekä pääsiäisen aloitukseen ja valmistuukin nopsaan!

Pizzapatonki:
  • patonkitaikinaa annos
  • basilikasilppua
  • tomaattikastiketta
  • mozzarellajuustoraastetta
  • meetwurstia
  • punasipulia kuutioina
  • ananaspaloja



Valmista patonkitaikina ja lisää joukkoon basilikasilppua. Antaa muuten kivasti makua!

Anna taikinan kohota ja kaulitse levyksi jauhojen avulla.
Levitä päälle tomaattisoossi sekä täytteet. Kääri rullalle kuten kääretorttu.

Nosta rulla patonkipellille ja paista noin 180 asteessa kunnes pizzapatonki on saanut väriä. Voit myös kopauttaa pizzapatongin pohjaa, kypsää on jos pohja kumisee :).


Nauti heti lämpöisenä mutta nämä kyllä maistuvat kylminäkin!

Tästä annoksesta tuli kaksi patonkia ja laitoinkin toiseen täytteeksi kinkkusiivuja, Aura-juustomurua sekä ananasta. Näihinhän käy täytteeksi ihan samat täytteet kuin pizzaankin ja jos jääkaapista löytyy juuston kannikoita niin nekin kannattaa hyödyntää.

Vinkki! Pizzapatonki sopii loistavasti myös esim. valmistujaisten herkkupöytään. Leikkaa pieniksi annossiivuiksi!

Meillä rauhoitutaan nyt pääsiäisen viettoon mutta paljon bloggauksia on luvassa koska aion kokkailla & leipoa koko viikonlopun!

Ihanaa pääsiäistä kaikille lukijoille!

sunnuntai, huhtikuuta 01, 2012

Pullapäivä

Täytyy kyllä myöntää että aina leipomiset tai ruoanlaitto ei mene ihan niin kuin Strömsössä :).
Tässä taannoin päätin leipoa mandariini-rahkapiirakkaa sekä rahkapullia & korvapuusteja. Kodin valtasi ihana pullan tuoksu, makukin oli hyvä vaan ulkonäkö ei kyllä mitenkään onnistunut.

Tein pullataikinan normireseptilläni, joka toimii! Kuten nytkin.

Halusin tehdä rahkapiirakan jossa olisi persikanlohkoja vaan eihän niitä löytynytkään kaapista. Sen sijaan löysin purkin mandariinin lohkoja ja ajattelin että sopii hyvin rahkan kanssa.
Painelin pullataikinan voidellun keraamisen vuoan pohjalle, ladoin päälle mandariinin lohkot ja päälle kaadoin sitruunaista rahkatäytettä.


Kaunishan piirakasta tuli vaan laitoin ihan liikaa pullataikinaa. Puolet olisi helposti riittänyt.
Nyt pohjasta tuli liian pullava ja rahkatäytettä oli liian vähän. Sen siitä sain kun ei pullapohjaisia piirakoita ole tullut leivottua vuosiin!

Syötiin piirakka niin että leikattiin reunat pois :).

Noh, että pullapäivä jatkui "ei niin onnistuneesti" niin tein vielä pikkupullia joihin painoin kahvikupilla syvennykset ja lapoin rahkatäytettä pulliin.
Jep. Täyte pursusi pellille eli oli aivan liian juoksevaa.
Menin ja poikkesin tuosta normireseptistäni ja lisäsin sitruunamehua joten se taisi tehdä liian juoksevaksi täytteen ja se ei sitten tietenkään pysynyt pullien sisällä.


Hyviä nämäkin oli kaikesta huolimatta :).


Pullapäivän onnistuneimmat olivat korvapuustit ja tulihan noista rahkapullistakin ihan nätit kun leikkasin yli tulleen täytteen pois.

Mitä tästä opin? Ei kannata soveltaa hirveästi jo hyväksi koettuja reseptejä :).
Toisaalta, lähes kaikki pullat sekä piirakka meni ja pikkumies kamuineen olivat tyytyväisiä, muutaman pullan sain jopa pakkaseen aamukahviherkuiksi.

Ensimmäiset pullat leivoin kotitalous-tunnilla seiskaluokalla ja kotona äidin kanssa viikottain aina siihen saakka kun lensin pois pesästä. Omassa kodissa pullaa on tullut leivottua jo lähes 20 vuotta, hih! Ei siis kannata lannistua jos ei heti onnistu, eikä vuosienkaan päästä :).