sunnuntai, heinäkuuta 15, 2012

Tikkupulla

Mikä olisi klassisempaa mökki- ja nuotioherkkua muurikkalettujen ohella kuin tikkupulla! Käsi pystyyn kuka on tehnyt tätä helppoa herkkua?
Nämä kuvat ovat menneeltä kesältä anopin mökiltä, omallani en vielä tälle kesälle ole ehtinyt tehdä vaan jospa lähiviikkoina.

Tikkupulla:
  • 2,5 dl maitoa (vesikin käy)
  • 1/3 osa tuoretta hiivaa tai puoli pussia kuivahiivaa
  • sokeria (0,5 dl jos haluat makeita tai pari ruokalusikkaa suolaisiin)
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 6-7 dl vehnäjauhoja
  • 50g sulatettua voita tai pari töräystä Oivariinia
  • 1 rkl kardemummaa tai voi jättää pois
Tarvitset myös:
Valmista kuten normipulla mutta taikina saa olla pursotettavaa.
Lapa taikina pursotinpussiin jossa on sopiva aukko pursotusta varten. Voit antaa taikinan kohota pussissa hetken aikaa.

Pursota taikinaa puutikkuun kärjestä alkaen alaspäin. Tämä on helppoa kun taikina on sopivan paksuista ja siihen oppii vain näppituntumalla :)
Näppärää myös kun taikina on loppu, voit nakata pursotinpussin pois. Ei sotkua, ei pesuja!

Paista tikkupullia hiilloksella kunnes saavat väriä ja näyttävät kypsiltä.
Tikkupullan voi nauttia sellaisenaan, hillon taikka marmelaadin kera mutta minä söin...
...vaahterasiirapin ja Aura-juuston kera. Ihanan syntisen hyvää!

Ja tikkupullien ihanuus piilee myös siinä että jos kaikkia aineita ei ole niin vesi, jauhot, kuivahiiva ja vähän rasvaa riittävät. Kaiken muun voi jättää pois jos kaapista ei löydy eli loistavaa myös retkillä tai vaeltaessa.

Tikkupullat on nopeaa herkkua jos mökillä yllärivieraat yllättävät. Ja mikä parasta, voit laittaa vieraat paistamaan omat pullansa :). Ja äkkiähän vieraat myös vuolevat puutikut jos niitä ei löydy. Hauska ohjelmanumero mökille!

Aah, näitä on ihan pakko tehdä ensi viikolla!

7 kommenttia:

  1. Ei mutta toi pursotuspussi on kerrassaan nerokas! Ihan samaa kategoriaa kuin lettutaikinan tekeminen isoon limupulloon, josta on yhtä helppo heitellä muurikalla sopivia lettuja...

    VastaaPoista
  2. Hei Outi! Kyllä, loistavaa ja tässä käy kyllä myös esim. Minigrip-pussi tai vastaava joka on sopivan napakkaja sen saa hyvin kiinni.
    Minulla muurikkalettujen paistossa on käytössä mehupullo :)

    VastaaPoista
  3. Anonyymi6:26 ip.

    Mulla jäi parinkin kokeilukerran jälkeen taikina niin löysäksi, että en saanut jäämään tikkuun mitään. Ite teen lettutaikinankin paksumpana ja jauhot antaa sitkoa. Makuasioita tosin.:)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi10:13 ap.

    Ajateltiin kokeilla tätä, mut jauhojen määrää en löydä reseptistäsi. En ole oikein leipuri niin en tiedä paljon olis hyvä määrä, ja vielä niin et tuo pursotin juttu toimis. Voisitko lisätä n määrän reseptiisi?

    VastaaPoista
  5. Anonyymi, hups! Jauhojen määrä tosiaan oli unohtunut reseptistä.
    Korjasin reseptin mutta silti jauhojen kanssa ei opi kuin ajan kanssa. Saa olla about munkkitaikinan paksuista, sitä on helppo pursottaa.

    Toivottavasti onnistuu!

    VastaaPoista
  6. Anonyymi9:08 ip.

    lettutaikina pestyyn ketsuppipulloon, tosi näppärä annostella lettu pannulle ja kuljettaa retkelle mukaan.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi, hyvä idea retkelle, vaellukselle tms!

    VastaaPoista