torstaina, elokuuta 22, 2013

Syksyn ensimmäinen omenapiirakka

Meillä kasvaa pihalla omenapuu. Ei mikään pieni vaan superkokoinen ja erittäin vanha.
Toissa keväänä hortonomi kävi leikkaamassa omenapuun kun eihän minulla ole mitää hajua hommaan ja kysyin että mikähän lajike on kyseessä. Ei osannut sanoa, kuulemma niin vanha.

Silloin ekana kesänä omppuja heitettiin roskiin puolityhminä kun sato ei meinannut loppua ja loppu peleissä annettiin omppuja vielä naapureille, sukulaisille & ystäville.  Viime vuonna satoa tuli vain kourallisen verran. Liekö se edellinen leikkuu vaikuttanut?

Tänä vuonna rakas puumme on taas tuottanut satoa mutta niin moni omppu on ollut ja on edelleen toisissaan kiinni että ovat pilaantuneet ja pudonneet maahan. Yritän aina pelastaa kopallisen mutta vaikeaa on. Suurimmasta osasta saan pelastettua puolet ompusta, pöh!

Ollaan kuitenkin saatu omenoita jo ensimmäiseen piirakkaan.
Syksyn ensimmäinen omenapiirakka

Pohja:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 125 g voita sulatettuna
  • 2 dl piimää
Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää joukkoon kananmunat, sula voi sekä piimä. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Täyte:
  • omenan siivuja
  • fariinisokeria
  • vaahterasiirappia
  • kanelia
Levitä voidellulle piirakkavuoalle nuolijalla taikina. Asettele päälle omenan lohkot, ripottele pinnalle fariinisokeria sekä kanelia ja lorauta vielä runsaalla kädellä vaahterasiirappia piirakan päälle.

Paista noin 200 asteessa kunnes piirakka näyttää kypsältä ja pinta on saanut väriä.

Nauti lämpöisenä vaniljasoossin kera.

Ihanan kuvauslautasen bongasin muuten kirpparilta ja lusikka löytyi mummoni vanhasta kodista Sotkamon kupeesta. Ihania molemmat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti