sunnuntai, maaliskuuta 01, 2015

Luumu-sinihomejuustoraviolit kurpitsapyreellä ja luumupannacotta

Sain kutsun luovaan reseptikilpailuun Sunsweetiltä sekä Ifolorilta. Aiheena kuivatut luumut.
Ilmoittauduin heti mukaan mutta sitten iski hieman paniikki! Apua, mitä ihmettä keksisin kuivatuista luumuista?
En hirveästi käytä ruoanlaitossa tai leivonnassa kuivattuja luumuja, joulun aikaan niitä toki kuluu pussikaupalla. Haastekisan ideana oli valmistaa kolmen ruokalajin menu kuivatuista luumuista tai joku kolmesta; alkuruoka, pääruoka tai jälkiruoka.

Muutaman viikon ideoin ja mietin. Ja tyypilliseen tapaani viimeiseen viikonloppuunhan se kokkaus jäi mutta jotenkin se sopii minulle.

Päädyin alkuruokaan sekä jälkiruokaan, en vaan osannut päättää joten kisaan mukaan kahdella reseptillä!

Alkuruoassa halusin yhdistää tuorepastan luumuihin. Makean luumun kylkeen valitsin sinihomejuuston ja ihanan pähkinäistä crunchia annokseen antaa paahdetut pinjansiemenet. Ja ensimmäistä kertaa muuten ravioleja tein itse!
Luumu-sinihomejuustoraviolit kurpitsapyreellä (kahdelle)

Pastataikina:

  • 4 dl durumvehnäjauhoja
  • 3 kananmunaa
  • loraus öljyä
  • ripaus suolaa
Valmista pastataikina koneessa tai käsin ja laita kylmään lepäämään. 

Luumu-sinihomejuustotäyte:
  • 15-20 luumua
  • noin 100 g sinihomejuustoa
  • kourallinen pinjansiemeniä
Pilko luumut pieniksi.
Paahda kuumalla pannulla pinjansiemeniä hetki ja rouhi veitsellä pieneksi.
Pilko sinihomejuusto ja yhdistä ainekset.

Kurpitsapyre:
  • 1/4 myskikurpitsa
  • 1/2 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2,5 dl kasvislientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1/4 punainen chili
  • suolaa
  • mustapippuria
  • loraus kuohukermaa
Pilko myskikurpitsa paloiksi.
Kuullota oliiviöljyssä pilkotut sipulit, valkosipuli ja chili. Lisää joukkoon kasvisliemi sekä valkoviini.
Lisää joukkoon myskikurpitsa ja anna poreilla miedolla lämmöllä kunnes kurpitsat ovat kypsiä.

Poraa sauvasekoittimella tasaiseksi ja sileäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää joukkoon hieman kuohukermaa ja kuumenna vielä.

Kurpitsapyreen voit myös siivilöidä jos haluat, itse tykkään rouheammasta pyreestä.

Kaulitse pastataikina ja levitä ruokalusikalla täytettä pastataikinalevylle. Aseta toinen levy päälle ja muotoile raviolit kädellä. Jätä täytettä vähän koristeluun.
Leikkaa ravioli juomalasia apunä käyttäen. Keitä kuumassa suolavedessä noin 2-3 minuuttia.

Levitä lautaselle kurpitsapyre ja asettele raviolit päälle. Koristele lopputäytteellä.

Minä kyllä, ja mieskin, tykästyttiin tähän pasta-annokseen. Mielenkiintoinen makukombo mutta erittäiän toimiva. Kurpitsapyreen pieni kicksi toimi makean luumun ja suolaisen sinihomejuuston kanssa. Tätä tehdään uudelleen!

Herkkupeppuna en tosiaan päässyt jälkiruoka-ajatuksen yli ja päätin yhdistää makeat luumut täyteläiseen pannacottaan.

Luumupannacotta (2-4 annosta)

  • 5 dl kuohukermaa
  • vaniljatanko
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 liivatelehteä
Mittaa kuohukerma kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet joukkoon.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.

Kiehauta kuohukerma, sokeri ja vanilja kattilassa. Anna hieman jäähtyä.
Sekoita sekaan puristetut liivatelehdet.

Kaada seos annosmaljoihin tai purkkeihin. Laita kylmään jähmettymään.

Pinnalle:
  • 15-20 kuivattua luumua
  • 1,5 dl vettä
  • 0,5 dl Amaretto-likööriä
  • 1/2 vaniljatanko
  • kaurakeksiä muruna
Pilko kuivatut luumut neljään osaan. Mittaa kattilaan vesi sekä Amaretto, lisää luumut sekä halkaistu vaniljatanko.
Anna poreilla kasaan noin viisi minuuttia.

Lisää luumuja annosten päälle ja ripottele pinnalle vielä kaurakeksimurua.

Olipahan hauska reseptikisa vaikka viimeiseen päivään jäikin :). Nyt sitten odotellaan kenet Teresa Välimäki ja Nico Backström valitsevat voittajiksi. Ilokseni me kaikki kisaan osallistuneet pääsemme mukaan heidän ruokakuvaus, -kokkaus- ja stailauskurssille ensi viikolla.

Kuivatut luumut tarjosi Sunsweet.

4 kommenttia:

  1. Upean näköinen ravioliannos. Js psnnacottan kanssa kai ei voi koskaan mennä vikaan. Tsemiä kisaan!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nanna! Sinulle myös, pian nähdään :D

    VastaaPoista
  3. Voi että osaakin olla herkullisen näköinen annos. Onnea kisaan!

    VastaaPoista