keskiviikkona, marraskuuta 09, 2011

Äidin valkoiset muropikkuleivät

Niin kauan kuin muistan, äitini on leiponut näitä valkoisia muropikkuleipiä jouluksi. Ja ne ovat koko perheen herkkuja ja nyt myös poikani!
Kun aloimme suunnittelemaan joulua niin pikkumies totesi että nyt äiti leivotaan niitä valkoisia pikkuleipiä ja eihän siinä muu auttanut.

Äidin valkoiset muropikkuleivät:
  • 0,5 dl sokeria
  • 100 g voita
  • 1 kananmuna
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl vaniljasokeria
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmuna joukkoon hyvin vatkaten.
Lisää jauhot, leivinjauhe ja mausteet.

Äitini ei aina laita kanelia mutta pikkumies lisäsi sitä taikinaan ja sopi kyllä tosi hyvin! Jäin itse miettimään kardemummaa (miten niin rakastan sitä?) tai piparkakkumaustetta. Voisi saada kivaa sävyästä mutta sitten nämä eivät olisi niitä "oikeita" valkoisia pikkuleipiä.


Minä tein Kenwoodillani taikinan ja pyörittelin tangoiksi. Pikkumies leikkasi sopivan kokoisiksi paloiksi ja pyöritteli & litisti ne pellille.


Pikkuleipiin kuuluu yksi painallus haarukalla. Mutta, mutta...pikkumies päätti tuunata pikkuleipiä...


...ja haarukoi ainaskin kolmet kuviot per pikkuleipä. No, niinhän sitä pitääkin! Onhan pikkumiehen näköiset ja näistä leivontahetkistä ne ihanat joulutraditiot syntyy.


Nämä pikkuleivät maistuvat juuri tämmöisinä. Ei koristeluja, ei krumeluureja.
Anna jäähtyä että tekeytyvät sopivan mureiksi ja ison maitolasin kanssa herkuttelemaan!

Näitä meillä oli aina lapsuuden kodissa isossa purkissa ja aina me lapsoset käytiin salaa niitä syömässä. Joskus tuli aattoilta ja äiti huomasi kaikkien pikkuleipien kadonneen...hups :)! Edelleen äitini näitä meille leipoo mutta tämän joulun kun vietämme omassa uudessa kodissa niin näitähän on leivottava iso purkillinen!

Tästä meidän leipomasta annoksesta tulee pellillinen, joten jouluksi ainakin triplaan annoksen ellen sitäkin enemmän :). Tämä yksi pellillinen ei meillä nimittäin ehtinyt edes purkkiin, hih!
Niin ja nämä pikkuleiväthän sopivat myös kevään juhliin.

Tämä joulun alusaika on nii-in ihanaa! Kerään erilaisia joululehtiä mutta nyt näyttää pahasti siltä että muutossa mies on heittänyt lehtiaarteeni paperinkeräykseen....voihan ärrimurri! Ajattelin kyllä vielä huomenna etsiä ja etsiä koska joukossa oli vanhoja aarteita mm. Makasiineja sekä Kotivinkin joululehtiä.
Shoppasinkin juuri Kotivinkki Joululehden ja se odottaa vielä lukemista...siitä reseptilehdestä nyt puhumattakaan! Nyt vaan peukut ristiin että lehteni löytyvät.

Juuri katsoin lämpömittariin ja ulkona on jo pakkasta, oih. Nyt saa joulu tulla!

6 kommenttia:

Katri Kattilasta kirjoitti...

Voih! Ihana nähdä, että joku jossain vielä tekee haarukkaleipiä! Näitä tehtiin muksuna äitin kans... noin 20 v sitten...

Pitäiskö yllättää neidit 4v ja pian 2v ja tehdä pieni taikina?

"Meilläpäin" on tapana laittaa nuo haarukanpainallukset ristiin. Eli kaksi painallusta, toinen pystyyn ja toinen vaakaan.

Terhi kirjoitti...

Yllätä ihmeessä, lapset rakastavat näitä pikkuleipiä!
Minäkin painat haarukkakuviot ristiin mutta pikkumies sovelsi nämä :).

Ennen joulua on paistettava vielä iso satsi lisää!

Jonna kirjoitti...

Missä asteessa ja kuinka kauan tulisi paistaa näitä pikkuleipiä?

Anonyymi kirjoitti...

paistoaika ja -lämpötila?

Anonyymi kirjoitti...

eipä Teerhi vastaile vaikka paistoaikoja ja lämpötiloja jo toisetkin pyytäneet, tarttis pikaseen ainakin tässä tiedot saada, tosin 50v vaaleita eli "tokkuloita" Pohjanmaalla tehneenä EHKÄ tulen toimeen ilman apuja, nuorempi sukupolvi saattaisi kyselemiäni tietoja kaivatakin........

Terhi kirjoitti...

Kyllähän minä vastailen heti kun ehdin :D.
Paistlämpö 200 astetta ja noin 10 minuuttia. Pikkuleipien ei kuulu saada juurikaan väriä joten kannattaa olla tarkkana!