tiistaina, huhtikuuta 24, 2012

Vappusima

Vielä ehtii, vielä ehtii! Nimittäin valmistaa simaa vapuksi ja onhan se itse tehty aina parasta.

Jos laitat siman tulemaan tänään tai huomenna niin siman pitäisi ehtiä vielä maanantaiksi tai ainakin tiistaiksi.
Minä laitoin siman tulemaan eilen ja tein ihan reilun satsin koska pikkumies sai luvan kutsua kaverinsa munkille & simalle maanantai päiväksi. Sitten iltasella järjestän vappujuhlat ystäville mutta sima maistuu taatusti myös tiistaina brunssilla.

Vappusima:
  • 5 l kylmää vettä
  • 3 sitruunaa
  • 3 limeä
  • 2 l vettä
  • 1/2 kg taloussokeria
  • paketti fariinisokeria
  • vajaa desi vettä
  • herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa
Pullotukseen:
  • taloussokeria
  • rusinoita
Mitaa puhtaaseen sankoon 5 l kylmää vettä. 
Viipaloi joukkoon hyvin pestyt sitruunat ja limet, älä laita päätypaloja.

Kiehauta 2 l vettä ja sulata joukkoon sokerit.

Lisää 1 desiin vettä herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa. Sekoita että hiiva sulaa kunnolla.

Kaada kuuma vesi-sokeriseos sankoon ja lisää perään vesi-hiivaseos. Sekoita ja peitä kannella.



Anna siman tekeytyä 1-2 päivää.
Siivilöi. Lisää pullojen pohjalle oman maun mukaan sokeria sekä rusinoita ja kaada simaa. Älä kaada liian täyteen jotta käymiselle jää varaa.  Nimimerkillä kerran räjähtäneet pullot siivonneena :).
Ainiin, jätä pullottamatta se pohjimmainen sakka.

Niin ja siman voi pullottaa esim. muovisiin limupulloihin kun peset ne huolella. Tyylikkäät simapullot vaikka lahjaksi saat kun pullotat korkillisiin viinipulloihin joista olet poistanut etiketit.

Sima valmistuu noin kolmessa päivässä huoneen lämmössä, kylmässä noin viikossa.
Sima on valmista kun rusinat pulpahtelevat pintaan. Säilytä sima kylmässä ja hörppää viikon kuluessa.


Niin ja tietenkin tuoreiden, lämpöisten munkkirinkilöiden kera. Parhaan ohjeen löydät täältä.

Ei kommentteja: