maanantaina, marraskuuta 17, 2014

Makaroonivelli - vellien retrokunkku

Mä jo niin päätin kuvaa ottaessa tänään illallispöydässä etten postaa enää tätä retroherkkua vaan kun Insta-tililleni terhinkeittiossa tupsahti innostuneita kommentteja niin pakkohan se on muistuttaa lukijoita edullisesta arkiruoasta.
Olisin siis ehdottomasti laittanut vellin nätimpään lautaseen :).

Meillä makaroonivelliä keitettiin lapsuudessa viikottain, milloin äiti ja milloin isä. Aina maistui.

Taisi olla äitini joka opetti mummolareissuilla pikkumiehen syömään ja tänään 12v. totesi että parasta ruokaa ikinä. Ja meillä tätä keitetään joka viikko.
Eihän tässä nyt proteiinia hirveästi ole, ainoa tulee maidosta ja juustosta leivän päällä :).

Niin ja meillä makaroonivelli syödään aina voisilmällä, kylkeen tuoreita ruispaloja Oltermanni-siivuilla sekä kylmää sinistä maitoa. Ruispaloja menee puoli pakettia ja maitoa vähintään litra, meidän kolmen kesken.
Makaroonivelli:

  • normipussi täysjyvä makarooneja
  • 1 litra punaista maitoa
  • 2 rkl vehnäjauhoja + 0,5 dl maitoa
  • suolaa
Keitä makaroonit suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Noin 10 minuuttia.
Siivilöi ja kaada makrut kattilaan.

Kaada perään litra maitoa sekä keskenään sekoitetut vehnäjauho + maito suurusteeksi. Anna poreilla kunnes velli sakenee. Sekoita koko ajan jottei maito pala pohjaan.
Mausta suolalla.

Meillä tätä keitetään siis aina tuo pussillinen litraan maitoa, lisää tarvittaessa maitoa jos velli menee liian sakeaksi. Nyt ihan lähivuosina vaihdettiin makrut täysjyvään, eikä sitä maussa huomaa ollenkaan.

En tiedä onko tämä Kainuulainen herkku vai syödäänkö muuallakin Suomea? Oisko kenelläkään tietoa alkuperästä?

16 kommenttia:

Heli Toivonen kirjoitti...

Kyllä on syöty varsinais-suomessakin, lapsuuenkodissa -70 ja -80 usein äiti keitti makaronivelliä. Jostain syystä en ole perheelleni koskaan sitä laittanut, yksinkertaista makaronilaatikkoa kylläkin ,siinä ei turhia kikkailtu ja maistu aina.

Mimmi M kirjoitti...

....ja aina makaronivelliä on tehtymyös savossa. Kuuluu myös minun lapsuuden ruokamuistoihin ja täät keitellään meilläkin aika usein. Suurusta en laita, vaan keitän makaronit pikkasne ylikypsiksi maidossa...samalla maito suuurustuu. Voita laitetaan maustamiseen. Hyvää. Makaronipussi on jo odottanut taasen pääsyä velliin....meillä päivä koittaa tällä viikolla.

Tusla kirjoitti...

Kuuluu minunkin lapsuuden makumuistoihin, ihan helsinkiläiskodissa. Ja jotenkin muistaisin, että isäni mainitsi joskus, että heillä oli 50- ja 60-luvuilla koulussakin makaronivelliä, Lounais-Hämeessä.

Enpä ole tehnyt itse varmaan koskaan, vaikka tästä onkin lämpimiä muistoja! :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Eteläisessä Suomessa tuo oli kouluruokana vielä 60-luvulla. Siinä liisteriksi keitetty makaroni etsi toista vetisessä maitovellissä. Eikä vellistä todellakaan jäänyt niin lämpimiä muistoja että sitä sen jälkeen olisi mitenkään kaivannut, päinvastoin.

Anonyymi kirjoitti...

Äitini tekee myös tuota makaronivelliä ja on kotoisin pohjois-pohjanmaalta, perintöruokaa tuntuu olevan...hänen mummunsa resepti. Ja onhan se eri hyvää!!!

Daphnion kirjoitti...

Olen syönyt tätä yhden kerran kouluruokailussa ala-asteella ja rakastuin. Sen jälkeen ei ole missään ollut tarjolla. Monesti olen suunnitellut tekeväni, mutta on aina jäänyt. Sekin mietityttää, että mahtaako onnistua gluteenittomalla makaroonilla.

Anonyymi kirjoitti...

Kuullut olen, ikinä en ole maistanut ja nyt vasta näin kuvan ;) Kotoisin olen Helsingin seudulta ja lapsuuteni viettänyt 70-luvulla. Mutta muihin kommentoijiin nähden taidan olla poikkeus?

Nanna kirjoitti...

Kuuluu eteläpohjalaistenkin repertuaariin

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Minulla onkin pitkä aika makaroonivellin syönnistä! Lapsuudessani täällä Oulussa söin useinkin, sillä se oli meilläkin melkein viikottainen ruoka. Pitäisi testata, vieläkö maistuu yhtä hyvälle :)

Anonyymi kirjoitti...

nuo makaronit kuvassa ole täysjyvää nähnykkään...

Terhi kirjoitti...

Kiitos kaikille kommenteista! Aikasta hauskaa miten tämmönen perusruoka herättää keskustelua :).

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan "makruvelliä", siitä joko tykkä tai ei.

Ja anonyymi, kuvassa makrut ei tosiaan kyllä näytä täysjyvältä mutta sitä ne nimenomaan olivat :D

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli lapsuudessa 70-luvulla mun herkkua. Omille lapsille kun keitin, eivät voineet ollenkaan ymmärtää tätä ruokalajia. Sainpas syödä ihan yksin koko sopan.

Terhi kirjoitti...

Meillä varmaan pikkumies sai ensi kosketuksen mummolassa lomillaan vaikkakin me vanhemmat kyllä ollaan keitelty tätä lapsuuksista asti, vaikka ehkä enemmän minun puolelta :D
No, meidän perus arkiruokaa. Kokeilkaa ihmeessä koska niin edullista ja hyvvää!

Anonyymi kirjoitti...

pohojanmaan apetta on, sopan sekahan särpimeksi saattais voira laittaa vaikka nykymaaliman suosittua paistettua jauhelihhaa, olis ravitehikkaampi ku pelekkä makaroonipohojanen. Tuol tappaa mun alkukoros tällaanen ape laitettu.

Martsa80 kirjoitti...

Mun Taata teki aina makaronivelliä mulle. Aina kun teen velliä muistelen Taataa joka istui pökkärillä hellin vieressä hämmentelemässä ettei vaan pala pohjaan. Tämä on myös omien lasteni herkkua.

Anonyymi kirjoitti...

Tuttu herkku helsinkiläisestä lastentarhasta ja kansakoulusta 60-luvulta. Pidän yhä.