perjantaina, syyskuuta 11, 2015

Maailman parhaat karjalanpiirakat

Siis mulla on tehnyt mieli karjalanpiirakoita jo monta kuukautta vaan ei ole tullut sopivaa hetkeä tehdä.
Eilen otin härkää sarvista ja keitin parin litran riisipuuron. Helpottaa muuten piirakkaurakkaa huomattavasti kun puuro on jo valmiina.
Ja kun tänään lähdin etsimään blogista kuoriin reseptiä niin hoksasin että eihän mulla ole blogissa edes reseptiä! Supernoloa!
Kuoritaikina: 

  • 1 l kylmää vettä
  • 1,5 litraa ruisjauhoja
  • 1,25 litraa vehnäjauhoja
  • noin 0,5 dl öljyä
  • suolaa maun mukaan
Sekoita kaikki ainekset kiinteäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja ja suolaa.
Taikinan tulee olla kiinteää ja pehmeää, ei liian kovaa.

Sekoita edellispäivänä keitetyn kahden litran riisipuuroon kaksi (2) kananmunaa. Näin täyte pysyy kasassa.
Vaikka puuro tuntuisi jäykältä niin älä sekoita joukkoon maitoa. Se kiehuu uunissa.
Anna puuron seistä hetken huoneenlämmössä ja sekoita lusikalla lusikoitavaksi.

Minä en tykkää tehdä piirakkakuoria valmiiksi vaan otan taikinasta aina 3-4 palloa ja teen piirakat samantien pellille. Taikinakulho kannattaa peittää kelmulla ettei taikinapallo kuivu.
Piirakat voi laittaa ihan vieriviereen koska ne eivät kohoa eivätkä tartu toisiinsa. Puikuloinnissa käytän aina ruisjauhoja.
Paista kiertoilmauunissa noin 275 asteessa kunnes saavat pintaan hyvin väriä.
Minä tykkään upottaa piirakat paiston jälkeen voi-vesiseokseen, yhtä paljon sulaa voita & vettä.

Nostele piirakat leivinpaperilla vuorattuun kulhoon päällekäin ja laita pala leivinpaperia & leivinliina päälle. Näin piirakat saavat tekeytyä ja maustua.

Aijai-jai kun olikin hyviä! Leivotaanko teillä karjalanpiirakoita?

Niin ja tästä annoksesta sain noin 45 valmista piirakkaa kun tein vähän isompia ja tykkään että on vähän paksumpi kuori. Jos teen ohuempia ja pienempiä, annoksesta tulee melkein tuplat.

Ei muuta kuin puikuloimaan!

7 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä en ole koskaan kokeillut karjalanpiirakoiden tekemistä, mutta pitäisi kyllä! Tosi hyvältä näyttä nuo sinun tekemäsi.

Terhi kirjoitti...

Kiitos Campasimpukka! On näitä jokunen kerta tullut harjoiteltua ja nyt on rypytys hallussa :) Suosittelen kokeilemaan!

Veera kirjoitti...

Tapoja tehdä karjalanpiirakoita on suunnilleen yhtä paljon kuin tekijöitä. Minä teen piirakat samoin kuin mummoni ja eroa on kuoritaikinassa ja puurossa sinun piiraisiisi. Varmasti kuitenkin molemmilla tavoin tehdyt on hyviä ja parhaimmillaan ne on vielä lämpiminä. En ymmärrä, mistä karjalanpiirakat on saaneet vaikeatekoisten maineen. Aikaavievää kyllä, mutta ei hankalaa.

Terhi kirjoitti...

No niin on Veera enkä kyllä ole ikinä maistanut huonoja itse tehtyjä karjalanpiirakoita :). Nämä vaan on mulle ne "maailman parhaat" :D
Ja totta, ei se teko niin aikaa vievää ole ja siihen pitää asennoitua & nauttia.

Nanna kirjoitti...

Olen leiponut ja kyllä taas leivottava kohta. Koska niin herkkuja!

Emmi kirjoitti...

Missäs puuron ohje on?

Anonyymi kirjoitti...

Terhin keittiössä valmistettu Karjalanpiirakan kaulitut kuoret näytti kovin paksulta ? .itse kaulin lehden ohueksi ja käytän elävää ruisjuurta taikinaa valmistaessani. ja voi on oma valmistamani voi (ja saa karjalapiirakan maistumaan enistä paremmalta).Leipojia löytyy joka lähtöön mutta itse en esimerkiksi kastele ikinä valmiita piirakoita maito voi seoksessa. Pakkaan heti kuumat piirakat koriin keittiöliinan sisälle ja kansi päälle näin piirakoiden oma lämpö pehmentää kuoriosaa ja piirakasta tulee herkullinen.Jos haaluan vahvistaa piirakoiden makua lisään yleensä pellille 1 tai 3 gillitukkia joiden anna olla koko paiston aikana uunissa.Antaa miedon savu puun tuoksua piirakoihin. yritän tällä matkia leivin uunsissa paistettujen piirakoiden makua. paistan piirakat 280-300 asteessa.