lauantaina, huhtikuuta 07, 2012

Pitkäperjantain dinner

Tänä vuonna päädyimme viettämään Pääsiäisen uudessa kodissa koska lupasimme huolehtia ystäväperheen koiruudesta. Noh, siinähän kävi niin että koiruudet olivat tunnin yhdessä ja jos olisi annettu olla samassa tilassa - meillä olisi pentue tiedossa :). Pennoroisella oli juoksuaika edelleen ja eihän yhdessäolosta mitään tullut. Onneksi saatiin järjestymään sijaiskoteja Dalille!

Päätin panostaa täksi pääsiäiseksi hyvään ruokaan & juomaan sekä perheen yhdessä oloon. Suunnittelin yhden illan koko viikonlopun menua ja hyvin toiminut ainakin tähän saakka :). Vielä niitä upeita ja luvattuja ulkoiluilmoja ootellaan!

Palmusunnuntaina meillä kävi virpojia varmaankin 5-6 noitapesuetta ja oli upeaa saada koristeltuja pajunoksia sekä nähdä virpojien iloinen ilme palkan maksun aikaan :).


Pitkänperjantain aamuna soitin ystävälle ja päätimme lähteä kurkkaamaan Koiramäen Pajutallin pääsiäisen sekä hakemaan vielä vähän kukkasia Kukkatalosta.
Minulle tarttui mukaan nämä ihanat Puttipajan sydänkynttilät keväisissä sävyissä sekä alesta löysin adventtikynttilöihin uudet numerot. Ne saavat vielä odottaa :).
Ihana shoppailu- ja höpöttelyhetki!


Ainiin, ostinhan minä Kukkatalosta myös tämän narsissiasetelman. Annan niiden hetken olla tuossa keittiön ikkunan alla ennen kuin siirrän ulos.
Ennen shoppailureissulle lähtöä laitoin myös karitsan kareet marinoitumaan....siinä ne köllötteli puoli päivää :).


Meidän pitkäperjantain menu oli:

Alkuruoaksi täytetyt kananmunanpuolikkaat

Pääruoaksi karitsan kare, risotto, kokonaiset valkosipulit ja kahvikastike

Jälkiruoaksi pasha-persikkakääretorttu (...joka on edelleen syömättä)


Olin pitkään jo halunnut tehdä täytettyjä kananmunanpuolikkaita ja nyt siihen sattui oiva tilaisuus! Nooh, ei mennyt kuten Strömsössä joten täytteestä tuli ihan liian juoksevaa. Ei sitä voinut pursottaa moussetyyppisesti munanpuolikkaan päälle millään.
Meillä heräsikin mielenkiintoinen keskustelu aiheesta sinällään erittäin hyviä munanpuolikkaita syöden, joten jatkossa ulosanti on näyttävämpi.
Nyt täytteenä oli chili-tonnikalaa smetanassa, joka oli siis maistuva. Pienen kicksin kera!


Viime vuonna kokkasimme ensi kertaa karitsan karetta ja se oli kyllä niin hyvää että oli pakko pitäytyä tänä vuonna samassa.
Kyytipojaksi valitsin Uusi-Seelantilaisen viinin jonka laskin dekantoitumaan jo tunteja ennen dinneriä.


Läpi aterian söimme pikkumiehen valitsemaa maalaisleipää ja kaadoin pikkuruisille Kastehelmi-lautasille jokaiselle Toscanasta tuomaamme oliiviöljyä. Päälle reilut pyörteet myllystä suolaa ja mustapippuria.

Karitsan kareesta tuli jo tutuin ottein ihanan roseeta, laitan reseptiä piakkoin.
Muutama kokonainen valkosipuli voisilmällä kypsyi samaan aikaan uunissa.


Pääruokana siis karitsan karetta, risottoa, kokonainen valkosipuli ja kahvikastike.


Aijai, oli kyllä hyvvää!
Tuota kahvikastiketta mietin pitkään, mies kun olisi tykännyt punaviinisoossista mutta halusin kokeilla. Ja tuli kyllä tosi hyvää, sopi loistavasti lampaan kera!

Meillä oli tarkoitus syödä jälkkäriksi kehittelemääni pasha-persikkakääretorttua vaan ei meistä kukaan enää jaksanu jälkkäriä. Siellä se torttunen pötköttelee edelleen jääkaapissa, maistoin toki palan aamulla ja olipas hyvää!

Reseptit tulossa näihin herkkuihin kuten tuleviinkin mm. grillikauden avajaiset, uunilohi uuteen tapaan, tomaattikeittioa & foccaciaa ja omenainen hyydykekakku....ja paljon muuta!

Ihanaa pääsiäisen jatkoa!

torstaina, huhtikuuta 05, 2012

Pizzapatonki

Ihanaa, nyt alkoi pääsiäinen!
Vietin eilisillan suunnitellen menut kaikille lomapäiville ja tänään hurahtikin parituntinen Tammiston Cittarissa ruokaostoksilla :). Aah, niin nautin vaikka muitakin oli liikkeellä.

Tänään söimme valmissalaatit ja juuri sytytin takkaan tulen jotta illalla paistetaan makkarat.
Mietin samalla mikä herkku sopisi hyvin tähän pääsisäisen aloitukseen reseptiarkistostani ja mieleen muistui viime keväänä paistamani pizzapatonki joka jäi jostain syystä bloggaamatta.

Tämä on juuri sopiva herkku illan Master Chef -tuokiolle sekä pääsiäisen aloitukseen ja valmistuukin nopsaan!

Pizzapatonki:
  • patonkitaikinaa annos
  • basilikasilppua
  • tomaattikastiketta
  • mozzarellajuustoraastetta
  • meetwurstia
  • punasipulia kuutioina
  • ananaspaloja



Valmista patonkitaikina ja lisää joukkoon basilikasilppua. Antaa muuten kivasti makua!

Anna taikinan kohota ja kaulitse levyksi jauhojen avulla.
Levitä päälle tomaattisoossi sekä täytteet. Kääri rullalle kuten kääretorttu.

Nosta rulla patonkipellille ja paista noin 180 asteessa kunnes pizzapatonki on saanut väriä. Voit myös kopauttaa pizzapatongin pohjaa, kypsää on jos pohja kumisee :).


Nauti heti lämpöisenä mutta nämä kyllä maistuvat kylminäkin!

Tästä annoksesta tuli kaksi patonkia ja laitoinkin toiseen täytteeksi kinkkusiivuja, Aura-juustomurua sekä ananasta. Näihinhän käy täytteeksi ihan samat täytteet kuin pizzaankin ja jos jääkaapista löytyy juuston kannikoita niin nekin kannattaa hyödyntää.

Vinkki! Pizzapatonki sopii loistavasti myös esim. valmistujaisten herkkupöytään. Leikkaa pieniksi annossiivuiksi!

Meillä rauhoitutaan nyt pääsiäisen viettoon mutta paljon bloggauksia on luvassa koska aion kokkailla & leipoa koko viikonlopun!

Ihanaa pääsiäistä kaikille lukijoille!

sunnuntai, huhtikuuta 01, 2012

Pullapäivä

Täytyy kyllä myöntää että aina leipomiset tai ruoanlaitto ei mene ihan niin kuin Strömsössä :).
Tässä taannoin päätin leipoa mandariini-rahkapiirakkaa sekä rahkapullia & korvapuusteja. Kodin valtasi ihana pullan tuoksu, makukin oli hyvä vaan ulkonäkö ei kyllä mitenkään onnistunut.

Tein pullataikinan normireseptilläni, joka toimii! Kuten nytkin.

Halusin tehdä rahkapiirakan jossa olisi persikanlohkoja vaan eihän niitä löytynytkään kaapista. Sen sijaan löysin purkin mandariinin lohkoja ja ajattelin että sopii hyvin rahkan kanssa.
Painelin pullataikinan voidellun keraamisen vuoan pohjalle, ladoin päälle mandariinin lohkot ja päälle kaadoin sitruunaista rahkatäytettä.


Kaunishan piirakasta tuli vaan laitoin ihan liikaa pullataikinaa. Puolet olisi helposti riittänyt.
Nyt pohjasta tuli liian pullava ja rahkatäytettä oli liian vähän. Sen siitä sain kun ei pullapohjaisia piirakoita ole tullut leivottua vuosiin!

Syötiin piirakka niin että leikattiin reunat pois :).

Noh, että pullapäivä jatkui "ei niin onnistuneesti" niin tein vielä pikkupullia joihin painoin kahvikupilla syvennykset ja lapoin rahkatäytettä pulliin.
Jep. Täyte pursusi pellille eli oli aivan liian juoksevaa.
Menin ja poikkesin tuosta normireseptistäni ja lisäsin sitruunamehua joten se taisi tehdä liian juoksevaksi täytteen ja se ei sitten tietenkään pysynyt pullien sisällä.


Hyviä nämäkin oli kaikesta huolimatta :).


Pullapäivän onnistuneimmat olivat korvapuustit ja tulihan noista rahkapullistakin ihan nätit kun leikkasin yli tulleen täytteen pois.

Mitä tästä opin? Ei kannata soveltaa hirveästi jo hyväksi koettuja reseptejä :).
Toisaalta, lähes kaikki pullat sekä piirakka meni ja pikkumies kamuineen olivat tyytyväisiä, muutaman pullan sain jopa pakkaseen aamukahviherkuiksi.

Ensimmäiset pullat leivoin kotitalous-tunnilla seiskaluokalla ja kotona äidin kanssa viikottain aina siihen saakka kun lensin pois pesästä. Omassa kodissa pullaa on tullut leivottua jo lähes 20 vuotta, hih! Ei siis kannata lannistua jos ei heti onnistu, eikä vuosienkaan päästä :).

lauantaina, maaliskuuta 31, 2012

Keväiset muffinit

Tässä taannoin sain asiakkaita vieraaksi myymälään, joten päätin paistaa heille ihanat muffinit. Ennemmin kuin olisin kaupasta ostanut tarjottavaa, itse leivottu vie aina voiton :).

Nämä muffinit syntyivät todella nopsaan, koristeluun meni ehkä viisi minuuttia!


Sitruunamuffinit:

  • 75 g voita pehmeänä
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 dl kermaviiliä 
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/3 tl soodaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • yhden sitruunan mehu
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lusikoi muffinivuoat piri pintaan. Näin saat ihanan muhkean muffinin!

Paista noin 200 asteessa kunnes pinta saa kauniin värin, noin 15-20 minuuttia.

Koristeluun tarvitset:

Voit hyvin paistaa muffinit jo etukäteen ja koristella juuri ennen tarjoilua. Tai sulattaa muffinit vaikka pakkasesta ja koristella kun vieraat ilmoitavat saapuvansa ihan pian :).

Pursota jäähtyneiden muffinien pinnalle Snip & Swirl kuorrutetta ja ripottele heti päälle keltaista sokeriraetta. Aseta ruusu muffinin pinnalle.

torstaina, maaliskuuta 29, 2012

Chocolate Chip Cookies

Meillä pikkumies rakastaa keksejä ja varsinkin niitä mummon muropikkuleipiä. Viime viikonloppuna aloin itsekin niitä himoitsemaan mutta sitruunalla maustettuna. 
Kerroin pikkumiehelle että pikkuleipiä on luvassa mutta sitruuna sai murskatuomion. Kuten aina kun edessä olisi joku uusi makuelämys :).
No, annoin tällä kertaa periksi ja päädyin paistamaan kasan niitä suosikkeja ja puoleen taikinaan upotin 1/3 levyn pilkottua Maraboun maitosuklaata.


Resepti on siis vanha tuttu ja löytyy täältä. Tein tämän annoksen kaksinkertaisena ja tosiaan lisäsin tuota maitosuklaata puolikkaaseen taikinaan.
Tämä taikina on supernopea valmistaa ja onnistuu helposti arki-iltanakin!

Annoin taikinan vähän kovettua kylmässä, about 1/2 tuntia riittää.


Pyöritin ihan kunnon kokoisia palloja, ehkäpä golf-pallon kokoisia ja ne osoittautuivat juurikin sopiviksi.

Sitten litistystä kämmenten välissä ja Cookie on valmis!


Paista noin 180 asteessa kunnes saavat väriä pintaan. Anna jäähtyä ritilän päällä.
Jäähtyneinä nämä olivat kyllä superhyviä jääkylmän maidon kera! Mutta nyt viikonloppuna teen niitä sitruunaisia :).

Tänään suunnattiin Messukeskukseen kurkkimaan rakentamisen, sisustamisen ja pihan laiton uusia tuulia. Projektia kun riittää kodissamme sekä mökin parissa :). Nyt kodin laitto alkaa vähän jäämään, paitsi leffahuone viimeistellään vielä ennen mökkiprojektin pariin siirtymistä. Kestää vielä hetken ennen kuin mökillä lumet sulaa ja sinne pääsee puuhastelemaan.

Viime viikolla mökkiprojektimme näytti tältä.


Ulkopuoli mökistä alkaa olla kunnossa, mitä nyt vähän maalausta vielä vaatii. Ikkunat, ovet, yksi pintakäsittelykerta, räystäät, piippu, tikkaat ym. on jo paikoillaan. Tänä kesänä tiedossa onkin sisähommia.
Halusin itse mökin väriksi tumman harmaan ja mielestäni se sopii kyllä mökkiin sekä ympäröivään luontoon loistavasti!


Sisäpuolella sitten hommaa riittääkin tälle kesälle ja mahdollisesti vielä ensikin kesälle.
Sisällä on piippu sekä vanerilevyt lattiana. Muutapa sitten ei olekaan :).

Edessä on sisäseinien sekä parven rakennus. Lattian asennus. Keittiön sekä sauna- ja pesutilojen rakennus sekä varmaan miljoona muuta hommaa. Tilaa on vähän, joten melko kekseliäitä saadaan olla että päästään nauttimaan mökkeilystä vihdoin ja viimein.
Toisaalta jos me mahdutaan sovussa elämään pienessä asuntovaunurouvassa niin onhan saunamökissä yllin kyllin tilaa!

Messuilta lähdettiin hakemaan lattiamateriaalia sekä monia muita pikkujuttuja.

Kuva Trinityfloors.fi

Olimme tilanneet jo näytepalat lattiamateriaaleista www.erikoisparketti.fi verkkokaupasta mutta emme niillä päässeet yhteisymmärrykseen lattiasta.
Miestä kiinnosti leveä lankkulattia vaan itse en siihen mallipalasta tykästynyt. Minusta pinnan "aaltoisuus" tuntui hassulta.
Molempia kiinnosti mahdollisimman valkoinen sävy vaan mielipä muuttui kun nähtiin messuilla isona pintana lankkulattiaa.

Minä rakastuin niin ja tähän Osmo Colorin tumman tammen sävyllä vahattuun lankkuun. Ja se fiilis jalan alla nimenomaan niistä "aalloista" tuntui hyvältä.  Vielä kun myyjä heitti että voithan tehdä ruokailupöydän kannen lattiasävyyn stemmaavasta niin minähän olin jo myyty! Ja kyllähän perusparketti kalpeni tämän lankkulattian rinnalla siinä kun rivissä olivat.
Todennäköisesti siis mökkimme lattia saa tämän lautalankun ja parvelle laitamme samaan sävyyn vahatun edullisemman parketin.

 Kuva Tulikivi

Takaksi valitsimme jo pari viikkoa sitten Tulikiven Harmajan kokonsa ja ulkonäkönsä puolesta.
Saunamökki kun on pieni niin mitään massiivista takkaa oli turha haaveilla ja molemmat tykästyttiin tähän simppelin linjakkaaseen takkaan.
Nyt takka odottaa Järvenpään K-raudassa noutoa...siinä riittääkin vähän kantamista koko perheelle :).
Takan piippu ja muuriseinä saa valkoisen rappauksen. En millään malttais odottaa että päästään sisähommiin vihdoin!

Ihan tänä kesänä ei varmaan mökin sisätilat ole vieläkään valmiit kun budjetti ei anna periksi eikä varmaan  aikakaan riitä.


Niin ja keksejä oli vaan kaikki meni jo :). Ei muuta kuin leipomaan taas!

Ps. Kuulin juuri että blogini oli arvosteltu Kainuulaisessa lehdessä, näköisversio löytyy täältä.

keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2012

Toscakakku

Aikanaan "hurmasin" mieheni toscakakulla ja banaanikermavaahdolla :), enkä vuosiin ole leiponut tätä retroherkkua. Reseptin sain kotitalouden oppikirjasta ja niimpä päätin kaivaa kirjan esiiin. Jos vaikka hurmaisin edelleen ;).
Vähän halusin reseptiä muuttaa mutta en hirveästi.

Toscakakku
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 100 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 1 tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
  • 75 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • pussi (75 g) mantelilastuja
  • 0,5 dl kuohukermaa
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää sulatettu voi, kuivat aineet sekä kerma.

Kaada vuokaan ja paista 180 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta saa väriä.


Laita kuorrutuksen ainekset kattilaan ja kiehauta kunnes seos on paksua.


Ota kakku uunista, levitä pinnalle kuorrutus ja paista vielä noin 10 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin.


Meillä toscakakku syödään aina siis banaanikermavaahdon kera eli vahdotettuun vispikermaan sekoitetaan banaanin paloja.
Koko kakku meni, joten vuosienkin jälkeen taisi olla hyvvää :).

Näin jälkeenpäin tekisin tämän kakun pienempään irtopohjavuokaan, nyt käytössäni oli noin 26 cm:n vuoka. Kakusta tuli hieman ohut, joten paksumpi tulisi joko tuplaamalla pohjataikina tai paistamalla pienemmässä vuoassa. Noh, näin sitä oppii!


Tänään laitoin jo hieman pääsiäistä esille, mm. nämä ihanat Aarikan tipuset ja puput. Täytyykin hakea Järvenpään Aarikan myymälästä uusi koriste, joka vuosi kun ostan aina uuden.
Keltainen Mariskooli oli vihdoin pakko hankkia, täytteeksi bongasin Tammiston Cittarista ihanan pieniä Kinder-munia.


Tulppaaneja olen kantanut kotiin pari punttia per viikko, värisävyjä vaihdellen. Nyt kyllä tuo kelta-valkoinen yhdistelmä on vienyt voiton.
Myös nämä Marimekon ihanat patalaput ovat palvelleet jo vuosia tosin tänään sain vihdoin käytyä Espoon Artekissa...


...ja sain hankittua kauan haaveilemani kelta-valkoiset Siena-patalaput.
Nämä pääsevät käyttöön heti pääsiäisen jälkeen!


Innostuin vielä kotiin päästyäni laittamaan uuden ovikoristeenkin vihdoin paikoilleen, tämä tarttui mukaan Lahden Kärkkäiseltä.


Kevät saa tulla!

sunnuntai, maaliskuuta 25, 2012

Tuunattu valmiskeitto

Meillä paistetaan usean kerran viikossa kanaa tai kalaa ja useimmin näitä jää yli. Onhan meillä rinsessa; Penni mutta ei hällekään voi kaikkea antaa vaikka söisi kyllä :).

Jenkeissä asuessamme tykästyttiin tomaattikeittoon, tosin purkkikamaan. Sitä hieman jatkamalla saimme aina tosi hyvää keittoa kiireen keskelle. Yleensä tehtiin kylkeen joku sandwich tai quesadilla ja dinner oli taattu!
Viikonloppuna ajan kanssa tosin paras tomaattikeitto syntyy tuoreesta vaan viikolla ei ehdi. Nyt suomalaiset tomaatit on aikasta hintavia joten kesää odotellessa!

Juuri nyt tuntuu että meidän perhe elää "niitä ruuhkavuosia". On kiire töihin, pikkumiehen säbä-treeneihin ja pelejäkin on lähes joka viikonloppu...kotona pitää ja saa rempata & sisustaa ja kunhan lumi sulaa niin päästään jo mökinkin kimppuun.
Ei me viikolla ehditä mitään gourmet-ruokaa laittaa vaan syödään lähes lennosta mitä kaapeista löytyy, mitä edelliseltä päivältä jäi tai minkä hyvän ruoan satun kaupassa muistamaan & ostan tarvikkeet sillä pohjalla.

Tällä kertaa jäi nieriää jonka mies pilkkoi oman keittonsa pohjalle. Minä halusin tomaattikeiton keittona.


Kattilassa lämmitettiin joku valmis pehmeä tomaattikeitto tetrasta, sekaan vähän valkkaria, ruokakermaa ja pinnalle parmesaania.

Kylkeen paahdoin sandwichit joissa välissä oli edellisenä päivänä grillattua kanaa sekä omena-aiolia. Toimi loistavasti!

Meillä ainakin ns. tehtyä ruokaa hyödynnetään vähän huonosti ja siihen lupaan kiinnittää huomion. Ja turhan paljon ruokaa menee roskiin :(.
Mites sinun keittiössä?