maanantaina, marraskuuta 25, 2013

Suomalaista osaamista - Rekolan Panimo

Näin itse yrittäjänä arvostaa enemmän kuin ehkä osaa edes sanoa kanssayrittäjiä, varsinkin ruoka-alalla. Suomessa ehkäpä nyt tänä vuonna pienpanimot ovat kunnolla tehneet nousua massamerkkien rinnalle, sen näkee ihan lähikaupan hyllystä kuinka pienpanimoiden oluita alkaa olla saatavilla. Ja kohtuu hintaan.

Itsehän en oluita ole koskaan oppinut "juomaan", shame on me, tiedän! Mies taas on vihkiytynyt nimenomaan erikoisoluiden pariin ja varsinkin IPA on se juttu.

Tuossa muutama vuosi sitten vanhan kokkikoulukaverin statuksesta Facessa bongasin että jotain on tekeillä. Ja olihan se niin.
Jarilla oli työn alla pienpanimo. Seurasimme miehen kanssa mielenkiinnolla jälleen yhden yrittäjän unelman toteutumista haasteineen kaikkineen. 2012 Jarin unelma kävi toteen ja panimo alkoi panna olutta. Rekolan Panimo oli syntynyt.

Tästä on nyt se vuosi tasan kun marraskuun lopulla soitin Jarille että minulla olisi mies ja vielä friikimpi miehen veli, saataisko tulla kylään? Olimme erittäin tervetulleita.
Jarin kokintaustan tuntien osasin aavistaa että jotain hyvää on tuloillaan....
Pullotuskoneistoa ja valmista tavaraa.
 
Saimme tiiviin tietopaketin oluen panemisesta, käymisestä, oikeiden raaka-aineiden valinnasta ja pullotuksesta. Ja jos joskus mietin että vitsit niitä haasteita on ollut oman yrittäjyyden varrella ja moni asia on opittu kantapäänkautta niin empä ole yksin.
Isäntä. Jari The "Malty-Jari"
Niin ja siitähän se kaikki lähti, kotikonstein. Plakkariin jäi siiderin teko, tänä vuonna piti kokeilla vaan aika ei riittänyt. Toivottavasti ensi vuonna omppupuu antaa yhtä hyvää satoa niin johan tehdään siideriä!
Siinä se. Amerikan serkku....tai niinkuin meillä mies pyytää tuomaan kaupasta Amerikan herkkua :)
Ja olihan Jari varannut meille erilaisia juustoja, hilloa ja leipää. Minäkin maistelin eri oluita ja pakko myöntää että juuri sopivien pikkunaposteltavien kanssa toimi loistavasti! Kannattaa muuten käydä kurkkimassa reseptivinkkejä oluitten seuraksi Jarin blogista Tuoppi ja Sapuska.
Ruokakauppojen hyllyiltä löytyy Amerikan serkku, Kesäkolli ja Metsän henki. Vahvempaa, Munkintietä saapi Alkosta. Aika monesta asiaan vihkiytyneestä pubista oluita myös löytyy.
On se vaan ihanaa kun vanha tuttu opiskeluajoilta on löytänyt sen oman tien ja vie sitä loisteliaasti eteenpäin!

Ja kun Jari silloin vuosi sitten mietti että mitenkähän tila riittää Mäntsälässä niin muuttohan se on edessä, Fiskarsiin. Onnea!

tiistaina, marraskuuta 19, 2013

Pannacotta ja Jallulakat

Minä rakastan pannacottaa ja lakkoja. Mies molempia sekä Jallua.

Viime jouluna mietin tovin mitä tarjoaisin jälkkäriksi ja niin se päätyi pannacottaan josta muokkasin jouluisen, pannacotta Jallulakoilla.
Lakat olivat peräisin anopin mökkisoilta, kiitos niistä. Ja niitähän ei voi olla pakkasessa liikaa....vinks!

Pannacotta neljälle
  • 5 dl kuohukermaa
  • vaniljatanko
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 liivatelehteä
  • loraus vettä
  • 1 tl kanelia
Laita liivatelehdet likoamaan veteen.

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää joukkoon kaneli sekä sokeri. 
Lisää kuohukerma ja anna kiehahtaa. Anna hieman jäähtyä.
Lisää joukkoon valutetut liivatelehdet ja annostele jälkiruokakulhoihin.
Vie kylmään, voivat olla siellä vaikka yön yli. Suojaa silloin esim. kelmulla etteivät saa makuja muista jääkaapin herkuista.

Jallulakat
  • tuoreita tai pakastettuja lakkoja
  • Jallua
Kuumenna pannulla lakkoja, lisää Jallua ja flambeeraa.

Asettele Jallulakat pannacotan pinnalle ja nauti.
Aah, olipa niin ihana jälkkäri!

Ja se Jallu. On siinä jotain,
ostin kirjan miehelle Isänpäivälahjaksi ja taisipa saada töissä omilta enkeleiltään pullonkin spessuetiketein :).

Nuo lakat. En saa niistä varmaan ikinä tarpeeksi!

maanantaina, marraskuuta 18, 2013

Red Velvet Cake

Juuri kun olin aikonut postailla Halloween pippaloissa syötyä syntisen punaista ja rasvaista kakkua, sitä jo lukija toivoikin joten olepas hyvä :).

Olen niin kuin aina himoinnut amerikkalaista Red Velvet kakkua ja kun Lontoossa maistoin samoja cupcakeseja niin olihan se leivottava ja mikä sen sopivampaa kun Halloween pippaloihin piti keksiä jälkkäri.
Ja varoituksen sana. Kuvissa sekä kakkusen koristelussa on toivomisen varaa mutta aina ei jaksa. Ja tällä kertaa tämä äiti ei jaksanut koristella. Kuvat iPhonella joten se siitä. Makuhan kuitenkin ratkaisee.

Red Velvet kakkunen

Pohja
  • 120 g voita pehmennettynä
  • noin 4 dl sokeria
  • 2 L-kokoista kanamunaa (pienempiä voi laittaa kolme)
  • 50 g tummaa kaakaojauhetta
  • 1 rkl vaniljaesanssia tai vaniljasokerikin käy hätätapauksessa, minä raaputin yhden kokonaisen vaniljatangon
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 2,5 dl punaista maitoa
  • 1 rkl etikkaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • Wiltonin punaista no-taste pastaväriä sen verran että taikina punastuu
Laita kiertoilmauuni lämpiämään noin 180 asteeseen.
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen.
Siivilöi sekaan kaakaojauhe.
Sekoita keskenään jauhot ja suola. Siivilöi sekaan vuorotellen jauhoja sekä maitoa.
Lisää etikka ja sooda keskenään ja kaada taikinaan.  Lisää lopuksi halusi mukaan elintarvikeväriä.

Kaada taikina voideltuun vuokaan. Ihanan punaista!
Minulla oli tässä vuoan halkaisija noin 20 cm ja sain yhden kerroksen. Jos oisin oikein ollut tarkkana niin ehkä olisin saanut leikattua kaksi kerrosta.
Jos haluat oikein korkean kakun, tee kaksi kakkua.

Paista kakkua noin 40-45 minuuttia mutta kokeile välillä. Kakun tulee olla kostean pehmeä sisältä.
Anna jäähtyä.
Kuorrute:

  • 100 g voita
  • paketti tomusokeria
  • 250 g Philadelphia tuorejuustoa
Sekoita sähkövatkaimella pehmeä voi, tomusokeri ja tuorejuusto.

Leikkaa kakku puoliksi tai kolmeen. Levitä väliin ja päälle tuorejuustoa. Ja kakku ei ole vino, kuva vaan on :)

Kakkua ei ole pakko koristella, minä olisin halunnut päälle kimaltavaa koristejauhetta vaan eihän sitä ollutkaan. Ripottelin pinnalle kuitenkin punaista glitterhilettä.

Kakku oli hyvää, ihanan tuhtia! Ensi kerralla teen kuitenkin muffineita koska meillä tämän kokoista kakkua ei saa kyllä millään tuhottua :)

sunnuntai, marraskuuta 17, 2013

Luumu-cheddarkierteet

Pikkujouluaika alkaa olla kuumimmillaan. Meilläkin Confetissa tonttuiltiin eilen vaikka minulla tonttuilu meinasi jäädä väliin...
...ollaan kotona meinattu rempata meidän rappuset alakertaan jo varmaan vuosi ja olen aina miettinyt että se päivä tulee kun vedän lipat. Ja sen tein perjantaina.
Villasukat luisti rappusten yläpäässä ja suorin vartaloin kerien päädyin alakertaan :(. Päivystysreissun jälkeen lopputuloksena paha revähtymä kyljessä. Onneksi ei mennyt kylkiluita!
Ja se rappusremppa alkaa heti kun olen toimintakykyinen :).

Onneksi pikkujouluissa saimme vain istua, ihan minkä vaan illanvieton olisin kyllä jättänyt väliin mutta pikkujouluja en voinut koska hengitin kuitenkin. Kotiuduin kylläkin nätisti ennen puolta yötä. 
Tämä päivä onkin sitten mennyt tuskaillessa...ompahan tullut luettua sohvalla kun kymmentä metriä enempää ei oikein pysty kävelemään.

Pakko oli kuitenkin ideoida joku herkku näin illaksi, miehet kun ovat iltamyöhään säbäilemässä.

Pakkasessa oli lehti- ja voitaikinaa ja jääkaapissa avatty luumuhillo sekä pala cheddaria. Siitäpä se lähti.

Luumu-cheddarkierteet
  • Lehti- tai voitaikinalevyjä maun mukaan (ite tykkäsin enemmän lehtitaikinaan tehdyistä)
  • luumuhilloa
  • hyvää, voimakasta cheddaria
  • keltuainen
Sulata lehti- tai voitaikinalevyt.
Kauli levyt sekä pitkittäis että poikittais suunnassa tuplakokoon. Leikkaa kahtia ja vielä palat kahtia.
Saat siis yhdestä levystä aina kaksi kierrettä.

Levitä lusikalla luumuhilloa levyille ja raasta päälle vahvaa cheddarjuustoa.

Käännä toinen kapea suikale toisen päälle ja kiepauta kierretikuksi. Pyöräytä kierretikku ympyräiseksi.

Voitele keltuaisella sekä raasta päälle vielä cheddarjuustoa.
Paista noin 185 asteessa kunnes pinta on saanut väriä ja juusto on sulanut.
Nämä oli kyllä hyviä! Kylkeen lasi hyvää, tuhtia punaviiniä.

Tarjoaisin näitä ehdottomasti pikkujoulupöydässä suolaisena, lähes kylminä.
Nämä voit hyvin leipoa pakkaseen jo etukäteen ja sulattaa juuri ennen tarjoilua.

Vinkki! Vaikkakin luumuhillo on makeaa, voisin laittaa vielä väliin ihan ohueksi suikaloitua chorizoa. Pakko kokeilla! Ja myös vuohenjuusto toimisi tuon luumun maun kera.

maanantaina, marraskuuta 04, 2013

Dippisoossit

Halloween tarjoilujen dippeihin toivottiin reseptejä joten niitäpä tässä.

Auradippi on super helppo, purkki ranskankermaa ja purkki kermaviiliä. Perään pussi Aura-murua ja soossi sekaisin. Ei tarvii edes maustaa mitenkään.

Samaten aioli, en nyt lähtenyt itse majoneesia vatkaamaan vaan puoli purkkia Hellmannsia ja 6-8 kynttä valkosipulia puristettuna. Ihan pikkusen suolaa terävöittämään ja maustua kannattaa yön yli.

Itse asiassa tein kaikki soossit edellisenä päivänä, näin maut tasoittuu ja ehtii vielä vähän lisäillä suolaa tai happoja jos tarvis.
Ranch-kastike

  • 2,5 dl Hellmannsin majoneesia 
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1-2 tl Frank's Red Hot kastiketta
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna
  • kourallinen lehtipersiljaa silputtuna
  • 2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
  • 1 tl Worchestershire-kastiketta
  • pari pyöräytystä myllystä mustapippuria
  • pari pyöräytystä myllystä suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl valkoviinietikkaa (käytin tavallista kun ei ollut tuota ja toimi)
  • kuohukermaa jos tarvis
Kaikki vaan nätisti kupissa sekaisin ja maista. Lisää tarvittaessa kuohukermaa, kastikkeen ei tule olla tiukkaa vaan vähän majoneesia löysempää.

Southwest chipotle-kastike
  • 2,5 dl Hellmannsin majoneesia
  • 1 dl savuchili-kastiketta tai chipotle-maustetta maun mukaan
  • 1 rkl limen mehua
  • ripaus sokeria
  • 1 rkl tuoretta korianteria silputtuna
  • 2 tl paprikajauhetta
  • pyöräytys myllystä suolaa
  • 1/2 tl valkoviinietikkaa (käytin tähänkin tavallista)
  • 1 tl sipulijauhetta
  • hyppysellinen sokeria
Sekoita jälleen kaikki kupissa ja maista. Lisää mausteita esim. savuchiliä tai paprikaa, soossi saa olla kivan punertavaa.

Minä tosiaan annoin näiden levätä yön yli, maut oli kohillaan eli korjailuja ei tarvinnut.
Dippisoossit toimi loistavasti cocktailpyöryköiden, vihannestikkujen ja leivän kanssa. Pitäisi useamminkin tehdä ja varsinkin salaatteihin!

Nyt tuli nälkä :)


sunnuntai, marraskuuta 03, 2013

Halloween 2013

No olihan hauska Halloween ilta kahden ystäväperheen kera! Aloitin esivalmistelut jo perjantaina siivoillen kotia ja sitten somistaen. Preppailin myös ruokia ja homma jatkui lauantai aamuna miesten lähtiessä säbätreeneihin ja loppui juurikin klo 16 kun ensimmäinen perhe pimpotteli ovikelloa.

Welcome to our Halloween home!
Kokin tervehdyksenä tarjoilin tuulihattuja buffalo chicken soossilla. Aijai, oli kyllä niin onnistuneita että postaampa ihan pian reseptin.
Lauantaina aamusta laitoin wingsit marinoitumaan koukuttavan tuliseen siipisoossiin ja nämä taisivat viedä voiton jos puhutaan parhaista herkuista.
Ja teitä lukijoitahan kiinnostaa se menu. Sitä hiottiin ystävän kanssa Facessa viikolla ja tämmönen siitä tuli.
Ne wingsit. Ja huomaapa että mies asetteli pöytään kun ei ole pyyhkinyt astian reunoja...tsot-tsot!
Balls on fire! Oli siinä vieressä lapsosille normimaustein cocktailpyörykät.
Larin savustama lohi.
Larin Pulled Pork ja coleslaw pekonibiitein. No tietenkin!
Vähän vihreää...
...ja porkkana- ja selleritikkuja.
Kuumalla pannulla ja gheellä siveltyä naan-leipää ja tässä hei se lepäämisaika on se juttu. Minä pistin mikroon (siellä on sopiva lämpö eikä vetoa mistään, kohoaa superhyvin kaikki taikinat) liinan alle, neljä tuntia ja tulipa niin pehmosia että! Ja voi että oli ihana kaapia herkkuja leivillä ja kätkeä leipien sisuksiin.

Niin ja pekoni-taatelikääröt hävisi jo ennen kuin sain kuvia. Superihania!
Bataattiranut tai lohkot...ei ole ehken tasalaatuista juliennea mutta who cares? Sopi just eikä melkeen halloween-pöytään!
Ja ne soossit. Aijai-jai. Oma Southwest chipotle potkulla, oma ranch, Aura-soossi ja tietenkin aioli.
Päätin laittaa kaikki pöytään buffameiningillä. Syötiin sitten kukakin missä sattuu...
...joku pöydässäkin :)
Herkkuja oli paljon, paljon ja paljon. Cocktailpullia parisataa, lähes 3 kg nyhtöpossua, pari lohta, reipas kilo wingsejä, järjetön läjä coleslawta, bataattiranuja, leipää, soosseja....ja kaikkea muuta. Huh-huh!

Lapsille ja ehkä meille lapsenmielisille oli vielä karkkibuffa.
Ja hyvin maistui!
Olikohan nämä jo neljännet Halloween-juhlat ellen väärin muista. Minä niin tykkään somistaa ja koristella, enkä vähemmän kokata.

Vieraat kuitenkin tekevät juhlan.
Ja tunnelman.
Niin, ja eihän se ois Halloween ilman Red Velvet kakkua. Mä tykkään susta niin että halkeen!
Vieraat nauttineet, suurimmat tiskit koneessa ja roskat kerätty. Jalat pöydälle. Niin ja huomaa mun ihanat uudet säärystimet bling-bling tietenkin!
Olipahan kiva ilta, aamuyöhönhän se meni mutta nätisti kuten aina.

Ja yksi juhlien jälkeen parhain hetki on seuraavan aamun brunssi. Minulla oli himo amerikkalaisiin pannareihin joten niitä paistoin pienen läjän kun eilisiä herkkuja lämmiteltiin myös sekä paistoin karjalanpiirakoita, nakkeja, pekonia ja kananmunia.
Brunssipöydästä nyt ei tullut kuvaa. Unohtui siinä tohinassa mutta vieraat saivat vielä massunsa täyteen ja minulle jäi tiskivuori. Mutta niinhän sen kuuluukin olla onnistuneiden juhlien jälkeen.

lauantaina, marraskuuta 02, 2013

Mac & Cheese

En muistakaan kuinka kauan olen himoinnut Mac & Cheesiä! Syntisen rasvaista pastaa ja juustoa....mmm....kun mies oli työreissulla päätin toteuttaa salaisen unelmani. Kaivoin esille rakkaan kirjani jonka sivuilta uskoin löytyvän juuri sen oikean reseptin. Mikään resepti kun ei ole pettänyt kyseisestä raamatustani.

Mac & Cheese
  • makaroonia (kuivana noin 9 dl)
  • 1 kananmuna
  • 4 rkl voita
  • reipas 0,5 dl jauhoja
  • 3,5 dl punaista maitoa
  • 2 tl hyvää sinappia
  • keltaista cheddaria noin 450 g
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • cayanne pippuria maun mukaan
  • 1 tl paprikajauhetta

Minä en sitten lähikaupasta saanut keltaista cheddaria mutta peruscheddar toimii ihan yhtä hyvin. Lähinnä tuolla keltaisella saa värin.
Lisäsin myös Gruyere -juustoa mutta näin jälkeenpäin, en laittaisi. Jotenkin sen maku oli minulle liian tuhti.

Keittele makrut kypsäksi ja valuta.

Vispaa kananmunan rakenne rikki. Laita uuni lämpiämään noin 180 asteeseen.

Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot. Anna kypsyä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada joukkoon maito. Lisää sinappi ja anna kypsyä jälleen viitisen minuuttia. Käännä levy miedolle lämmölle.

Kaada kananmunan joukkoon vähän kastiketta ja sekoita koko ajan. Kananmunan ei ole tarkoitus kypsyä. Kaada kananmuna-kastikeseos kattilassa olevaan kastikkeeseen ja sekoita tasaiseksi.

Lisää lähes kaikki juusto joukkoon (jätä pinnalle vähän) sekä mausteet. Maista....siis ota iso ruokalusikka, kastiketta summuun ja silmät kiinni. Syntisen hyvää! Tai jos jotain puuttuu, lisää.
Sekoita kastike makruihin ja syö heti semmosenaan tai laita sinne uuniin, juustot päälle. Kun juusto on sulanut ja saanut väriä, on ihanuus valmis.
Ota sohvalta hyvä kolo ja lautanen täyteen herkkua. Nami-nami!
Tämä jos mikä on lohturuokaa kylmänä syyspäivänä :)

Pikainen kurkkaus vielä syksyn väreihin kotona.
Peuratyyny saattaa jäädä kyllä joulun sisustukseenkin, sen verran ihana :)

Pöllö-herra ei varmaan enää yllätä.
Irislights.

Tänään meillä juhlitaan Halloweenia ystäväperheiden kera. Somistuksen aloitin jo eilen, samaten herkkujen preppaukset. Ja nyt vissiin pitänee poistua koneelta ja jatkaa. Postausta tulossa!