tiistaina, toukokuuta 01, 2012

Liemessä Workshop - ruokakuvauskurssi

About puoli vuotta sitten huomasin kollegani, ruokabloggaaja Jennin ilmoituksen Facebookissa. Ruokakuvauskurssi, varaa paikkasi heti!
Auts, minuun upposi koska valokuvaaminen on jotenkin aina ollut niin työlästä ja "ei niin kivaa" kun ei ole osannut vaikka välineistö onkin ollut kunnossa. Enkä minä ole mitään ymmärtänyt mistään aukoista, valkotasapainoista ja mitä muuta sitä pitäisi muistaa...joten erittäin paikallaan oli siirtyä Tuusulasta Siiliparatiisin Sannan kanssa vähän oppimaan kameran saloja virman piikkiin :), me kun ylläpidämme myös Confetin blogia niin kuvaamisen petraus tuli todellakin tarpeeseen.


Jenni on ansioitunut ruokabloggaaja ja hän kuvaa juttuja & kirjoittaa mm. Glorian Ruoka & Viini-lehteen sekä lukuisten muiden asiakkaiden toimeksiannosta. Hih, Confetillekin Jenni kuvasi mm. kauppojen hyllyillä olevan kaulittavan massan kakun (vaahtokarkki & vadelma).
Itseoppinut Jenni antoi meille hyvät vinkit alkuun kameran asetuksista sekä käytöstä. Kävimme läpi aukko-asetuksen, valkotasapainon, ISO-arvot sekä valotusajan...huh! Siinäpä olikin sisäistämistä.

Kävimme myös läpi perusjuttuja ruokakuvauksen & -stailauksen puitteissa, montakin vinkkiä jäi kyllä mieleen.


Jenni asetti meille tarvikkeita erilaisille tasoille joita saimme testikuvata. Oli kyllä avartavaa huomata miten joku lautanen, lusikka tai kangaspala toimi toisella tasolla vaan toisella ei ollenkaan. Ja se valo, valo!

Meille arvottiin ryhmät joiden puitteissa valmistimme yhden ruoan ja saimme valita näistä kuvausastioista sopivat.
Aaah, kirpparilöytöjä ja joukossa muutama uusikin. Minä kirppisfriikki etsin kyllä taas uudella silmällä kuvausastioita :)



Suvassa solussa ryhmät kokkasivat herkkuja....sain vihdoinkin tallennettua kuvaan sen "viuhahtajan" joita monessa lehdessä välillä näkyy. Saavutus - vai vaan virhe asetuksissa :)




Kaikkien ryhmien herkut kuvatiin, meidän ihanuus tässä. Kuvauskohde oli haastava koska tortillan täyte ei ollut niin houkuttava mutta merilevä-rusetti näyttävä.
Jennin avustuksella kuvaan saatiin ilmaa, väljyyttä mutta ehkä muutama juttu pitää kuvashopata pois.


Niin, kuvashopataanko ruokakuvia Suomessa? Tästä heräsikin mielenkiintoinen keskustelu osallistuvien ruokabloggaajien Koemaistajan, Heleen's Hobbiesin, Suolaa & Hunajaa Jonnan, Soul Kitchen Annan, Hiidehuhman keittiössä, Keittiökameleontti Outin sekä Masutoaitemu-blogin kera.

Niin, siis joo...suihkupullosta saatetaan välillä suhauttaa vesipisaroita vaan siihempä se jää. Hope so really!
Minä en kuviani stailaa. Minun ruoat on syötäviä semmoisenaan ja siinähän se haaste kuvamiseen liittyykiin kun perheellä on nälkä vaan minä haluan kuvata. Haastetta!

Ihana kurssi, suosittelen! Ja mitäs opimme?
Suunnittelu + kuvausastiat & rekvisiitta + valo + ruoka = KLIKS!

Vappubuffet

Ihan niin kuin kukaan lukijoistani ei jo tietäisi että rakastan juhlien suunnittelua :). Kevät on mitä ihanimpaa aikaa kun juhlia riittää ja päätin jo pitkän aikaa sitten kutsua ystäviä vappujuhliin. Ja näitähän suunnittelin rekvisiittoineen vajaan viikon...vähän työt kärsi vaan kerrankos sitä...hih!
Meillä kun tuparit jäi pitämättä niin vappujuhlat olivat "vähän  niin kuin tuparit" vaikken siitä vieraille kertonutkaan. Parasta oli saada upea seurue ystäviä kokoon!


Päädyin vapun väriteemassa hottiin pinkkiin sekä ihanaan limen vihreään. Sysäyksen tähän päätökseen antoi Marimekon upea Ananas-pöytäliina samoissa sävyissä.
Kodin Terrasta bongasin ihanat peltipurkit serveteille. Kovamuoviset haarukat löytyi tukusta. Aivan loistavat buffetpöytään jossa kaiken voi syödä joko sormin tai haarukoiden.
Lautasissa päädyin muovisiin kertislautasiin, jälleen loistava valinta!

Viini- ja skumppalasit oli ihan lasisia.


Vappubuffetissa oli tarjolla:

  • Salami-cheddar-pastasalaatti
  • Perunasalaatti
  • Vihersalaatti
  • Täytetyt oliivit
  • Pestoiset mozzarellapallot
  • Tsäpäkät lihapullat, aiolia, chilidippiä ja hotdippiä
  • Pikkunakit, kipusinappia ja hunajasinappia
  • Feta-tomaatti-punasipulipiirakka
  • Poro- ja kinkku-Aura kolmioleivät
  • Lohicrostinit
  • Aura-päärynä-saksanpähkinä endiivit


Näiden ihanien lohicrostineiden reseptin nappasin ystävältäni Marilta Montrealista ja joka kerta kun näitä tarjoan, ne herättävät ihastuksen!


Feta-tomaatti-punasipulipiiras on niin monesti tehty ja aina kehuja kerännyt. Pohjan teen aina itse ja sipulien makea vivahde antaa mukavan lisän.
Näihin juhliin tein perusreseptini tuplana ja paistoin leivinpellillä. Näin piirakkaa tuli reilusti ja yhtään ei jäänyt yli!


Ideoin lisää suolapaloja paahtoleivän ja ruisleivän syleilyyn. Valmistin voikkarikakun täyteohjeilla porotahnaa sekä kinkku-Auratahnaa. Leivistä kantit pois ja tahnaa väliin. Helppoa ja todella maistuvaa! Itse asiassa nuo ruisleipäkolmiot taisivat vieraille maistua enemmän kuin paahtoleipäiset. Vinkki kevään juhliin ;)
Ihan vinkkinä myös että paikkakorteista saa loistavat kortit ruokalajeille kun liimaat ruokalajin nimen korttiin. Näppärää eikä kenenkään tarvii arvuutella että "uskaltaako syödä".


Tarjosin myös vihersalaattia johon lisäsin salaisen ainesosan johon olen ihan koukussa...siitä myöhemmin :).  Halusin kuitenkin notkuvasta pöydästä huolimatta jotain kivaa lisää vihersalaatin kylkeen ja bongasinkin jostakin lehdestä pestomozzarellapallot.
Jäin vain itse miettimään että pikkuiset mozzarellapallot sopisivat loistavasti punaisen peston kera ja sitähän pyöräytinkin sekaan. Aika hyvää!


Ensin epäilin ettei pöydässä ole tarpeeksi herkkuja mutta kehut sain, kaikkea oli riittävästi. Huh!

Buffetpöydän alkuun tarjosimme proseccoa...


...ja buffajuomana hanoista punaista, valkoista ja roseeta.


Ja tietenkin meillä oli jälkkäribuffet!
Ostin Cittarin jenkkihyllystä näitä ihanaisia pikkuruisia vaahtokarkkeja ja kaadoin ne isoon jalalliseen astiaan.  Näistä tarjoiluastioita voisi itse asiassa olla useampia, niissä kaikki vaan näyttää niin hyväll!


Jälkkäribuffassa oli tarjolla munkkirinkilöitä, pikkuruisia sitruunamuffineita (kuva jäi ottamatta) sekä vaahtokarkkeja. Tarjolla piti olla myös mansikkacrustadeja mutta en niitä ole tähänkään hetkeen ehtinyt tekemään :)

Munkkeja paistoin litran taikinan josta tuli noin 70 kpl about. Pikkumies oli kutsunut päivällä ystäviä munkille ja simalle, oli pakko "pelastaa" munkkeja jälkkäribuffaan koska muuten ne olisivat kadonneet pikkuisten suihin.


Aivan ihana vappu ja vappubrunssi on takana, olo tyytyväinen! Kaikki ruoat onnistui ja vieraat viihtyivät. Mitäpä sitä emäntä voi enempää toivoa!

Niin ja kuvasin kuvat nyt ruokakurssin jälkeen suurta intoa täynnä manuaalilla vaan ei se nyt vaan onnistunut sinnepäinkään. Ajattelin että hyvin voin kuvata jalustalta vaan kiire oli semmoinen että ei toivoakaan...kun sain ruoat pöytään halusin tietenkin tarjoilla lämpöisinä sen minkä voi joten ihan käsivaralla kuvasin enkä ehtinyt säätää kuin valkotasapainoa...eli harjoittelua edessä, aikasta paljonkin :). Mutta lupaan että auto-asetuksella en enää kuvaa!

keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2012

Rosetit

Rosetit kuuluvat vappuun ja ne ei ole ollenkaan haastavia valmistaa vaikka monesti niin ajatellaan.
Rasvaisiahan nämä ovat kuin mikä mutta harvoinhan näitä tulee tehtyä, itsellä kerran vuoteen vaikkakin rosetit sopivat loistavasti myös esim. valmistujaisiin ja muihin kesän juhliin!

Rosetit:
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1 rkl sokeria
  • 2 dl kevytmaitoa
  • 2 dl vehnäjauhoja
Friteeraukseen öljyä

Pinnalle tomusokeria

Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi taikinaksi.

Kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Voit testata lämpötilaa tiputtamalla palasen paahtoleipää öljyyn.

Kasta rosettirauta öljyssä ja dippaa taikinaan. Jätä yläreunaan muutama milli rautaa näkyviin, rosetin irrottaminen on helpompaa.
Upota rauta öljyyn ja odota hetki kunnes rosetti alkaa irrota raudasta. Friteeraa kunnes rosetti saa kauniin värin.
Paista kerrallaan noin neljä rosettia, koska nämä kypsyvät nopsaan!


Jos tuntuu että rosetti ei oikein irtoa raudasta niin avita hieman veitsellä.



Valuta rosetit öljystä joko ritilällä tai talouspaperin päällä.

Minun rosettirautani on muuten kirpparilöytö varmaan kymmenen vuoden takaa jos ei enemmänkin ja on niin rakas.
Rosettirautoja löytyy myös Confetista.



Sirottele valmiiden rosettien pinnalle tomusokeria.
En ehtinyt saada kuvaa sokeroiduista kun eka satsi hävisi parempiin suihin :). Saas nähdä innostunko paistamaan maanantain vappujuhliin näitä kaiken muun herkun lisäksi!

Niin ja nämä voi paistaa jo etukäteen ennen juhlia, säilyvät about viikon viileässä ja pakkasessa pari kolme kuukautta. Kätevää!

tiistaina, huhtikuuta 24, 2012

Vappusima

Vielä ehtii, vielä ehtii! Nimittäin valmistaa simaa vapuksi ja onhan se itse tehty aina parasta.

Jos laitat siman tulemaan tänään tai huomenna niin siman pitäisi ehtiä vielä maanantaiksi tai ainakin tiistaiksi.
Minä laitoin siman tulemaan eilen ja tein ihan reilun satsin koska pikkumies sai luvan kutsua kaverinsa munkille & simalle maanantai päiväksi. Sitten iltasella järjestän vappujuhlat ystäville mutta sima maistuu taatusti myös tiistaina brunssilla.

Vappusima:
  • 5 l kylmää vettä
  • 3 sitruunaa
  • 3 limeä
  • 2 l vettä
  • 1/2 kg taloussokeria
  • paketti fariinisokeria
  • vajaa desi vettä
  • herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa
Pullotukseen:
  • taloussokeria
  • rusinoita
Mitaa puhtaaseen sankoon 5 l kylmää vettä. 
Viipaloi joukkoon hyvin pestyt sitruunat ja limet, älä laita päätypaloja.

Kiehauta 2 l vettä ja sulata joukkoon sokerit.

Lisää 1 desiin vettä herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa. Sekoita että hiiva sulaa kunnolla.

Kaada kuuma vesi-sokeriseos sankoon ja lisää perään vesi-hiivaseos. Sekoita ja peitä kannella.



Anna siman tekeytyä 1-2 päivää.
Siivilöi. Lisää pullojen pohjalle oman maun mukaan sokeria sekä rusinoita ja kaada simaa. Älä kaada liian täyteen jotta käymiselle jää varaa.  Nimimerkillä kerran räjähtäneet pullot siivonneena :).
Ainiin, jätä pullottamatta se pohjimmainen sakka.

Niin ja siman voi pullottaa esim. muovisiin limupulloihin kun peset ne huolella. Tyylikkäät simapullot vaikka lahjaksi saat kun pullotat korkillisiin viinipulloihin joista olet poistanut etiketit.

Sima valmistuu noin kolmessa päivässä huoneen lämmössä, kylmässä noin viikossa.
Sima on valmista kun rusinat pulpahtelevat pintaan. Säilytä sima kylmässä ja hörppää viikon kuluessa.


Niin ja tietenkin tuoreiden, lämpöisten munkkirinkilöiden kera. Parhaan ohjeen löydät täältä.

torstaina, huhtikuuta 19, 2012

Lempeä tomaattikeitto

Tomaattikeitto on yksi suosikkikeitoistani ja parasta se on itse tehtynä. Varsinkin talvipakkasilla keitto lämmittää ihanasti mutta kyllä se maistuu näin keväälläkin.
Pääsiäisenä päätin tarjoilla alkukeittona tomaattikeiton ja toimikin loistavasti makunystyröiden herättelijänä kohti pääruoan lohta!

Lempeä tomaattikeitto
  • 7 kotimaista tomaattia
  • pari lorausta oliiviöljyä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 banaanisalottisipuli
  • 5 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio tai fondia loraus
  • basilikaa kourallinen
  • 1 dl valkoviiniä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • vajaa puolipakettia Koskenlaskijaa
Kalttaa tomaatit. Elikäs, kiehauta vesi. Tee ristiviillot tomaatteihin ja laita kiehuvaan veteen. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kun kuori alkaa irtoamaan.
Anna jäähtyä ja ota kuori pois. Itse otan myös tomaatin valkoisen, vähän kovan osan pois myöskin.


Kuullota öljyssä valkosipuli sekä banaanisalottisipuli. Palat saa olla raffeja koska keitto porataan sauvasekoittimella.
Älä anna ruskistua.


Lisää kaikki muut ainekset paitsi Koskenlaskija.
Anna keiton poreilla vajaa tunteroinen. Ihana tuoksu!


Lisää keittoon Koskenlaskija ja anna sen sulaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla, tarkista maku!

Poraa keitto sauvasekoittimella tasaisen pehmeäksi. Voit vielä halutessasi siivilöidä keiton.
Älä heitä kuitenkaan jämiä pois vaan laita vaikka jääpalarasiaan ja pakkaseen. Käytä sitten seuraavan keiton pohjana.


Ihanan samettinen keitto!
Joskus lisään vähän chiliä antamaan kiksiä keittoon vaan tällä kertaa en sitä halunnut.


Nauti keitto hyvässä seurassa, foccacia-leivän sekä kylmän valkoviinilasillisen kera!
Niin ja tuon foccacia-leivän ohje on pian tulossa :).

keskiviikkona, huhtikuuta 18, 2012

Meetwursti-feta voileipäkakku

Meillä tykätään voileipäkakusta vaikkakin sitä tulee ihan liian harvoin tehtyä. 
Pääsiäiseksi suunnittelin monelle päivälle menun mutta halusin myös voileipäkakun, se kun vain paranee päivä päivältä. Ja mikäs olikaan ihanampaa iltaisin kuin leiriytyä sohvalle katsomaan hyvää sarjaa ja mutustamaan makoisaa voileipäkakkua punaviinilasillisen kera!

Moni tuskailee kun voikkarin teko on niin työlästä vaan ei se niin ole. Täytteet voi tehdä jo vaikka edellisenä päivänä tai aamulla, leivän kantit voi leikata valmiiksi pois ja liemen keittää.
Kasaus ja vasta seuraavana päivänä koristelu. Helppoa vai mitä?

Meetwursti-feta voileipäkakku:
  • vaaleaa paahtoleipää
  • ruisvuokaleipää
  • kostutukseen lihalientä (keitin vedestä ja häränlihafondista maistuvan liemen)
1. täyte:
  • purkki ranskankermaa
  • 1/2 purkkia Philadelphia ruohosipulituorejuustoa
  • puolikas paprika silputtuna
  • puolikas kevätsipulia silputtuna
  • kourallinen ruohosipulia silputtuna
  • vajaa purkki fetajuustoa hakattuna (tähän käy oma suosikkisi, laita noin 100g)
  • noin desi kuohukermaa notkistamaan massaa
  • vähän suolaa ja mustapippuria
2. täyte:
  • purkki ranskankermaa
  • purkki Philadelphia tuorejuustoa
  • meetwurstia silputtuna
  • vähän suolaa ja mustapippuria
Pinnalle:
  • vajaa purkki ranskankermaa
  • puoli pakettia Philadelphia tuorejuustoa
  • pari ruokalusikallista Hellmansin majoneesia
  • ohuen ohuita meetwurstin siivuja
  • fetakuutioita
  • mustaleima emmental-raastetta
  • tummia viinirypäleitä
  • herneenversoja


Näillä aineksilla kasasin voileipäkakun pitkulaiseen leipävuokaan. Täyteaineksia jää himpun yli mutta syystä :)...kerron kohta.

Sekoita täytteet ja vuoraa leipävuoka kelmulla. Kelmua pitää olla riittävästi reunoilla jotta saat peitettyä päällisosan kun voikkari on täytetty.

Leikkaa leivistä kantit pois ja laita vuoan pohjalle ensin vaaleaa leipää. Kostuta lihaliemellä ja lisää meetwurstitäytetä.


Lapa päälle kantittomat ruisvuokaleivän palat, kostuta ja lapa päälle juustotäyte.
Päälle lisää ruisvuokaleipää, kostutus ja lapa päälle loppu meetwurstitäyte.

Niin tai siis minä jätin kumpaakin täytettä pikkuiset lasilliset näitä kantteja varten! Voikkarin on hyvä antaa tekeytyä yön yli ja minä en jaksa koskaan odottaa niin kaavin sitä täytettä näillä kanttipaloilla :). Eipähän mene nekään hukkaan!


Mihinkäs jäin...juu, sen meetwurstikerroksen päälle vielä kerros vaaleaa leipää ja tässä vaiheessa ainakin minun vuoka on leveämpi kuin pohja joten joutuu leikkaamaan paloja sopiviksi. Vaan se ei haittaa kun päällyskerros jää kumottaessa pohjalle.
Kostutus, kelmut päälle ja yöksi kylmään.

Minä koristelin tällä kertaa voikkarin reunoilta juustoraasteella, se jotenkin minusta kuuluu voikkareihin.
Päälle laitoin "ruusukkeina" ohuen ohuita meetwurstin siivuja ja tein rivit fetakuutioista.
Viinirypäleet antaa kivaa purutuntumaa ja minusta nekin kuuluvat voikkariin, tällä kertaa käytin väriä antamaan tummia rypäleitä.

Pakolliset herneenversot päälle ja siinäpä se kaunokainen lepää.


Hyvää oli, tätä ei jäänyt yhtään yli! Okei, rinsessa sai kyllä palasensa mutta niinhän se kuuluukin olla.
Pitäsköhän Vapuksikin tekaista voikkari...hih :)

maanantaina, huhtikuuta 09, 2012

Limoncino-kahvikakku

Halusin leipoa tänään synttärikahveille vielä lisää herkkuja ja päädyin suosikkiini sitruunaiseen kahvikakkuun. 
Olin jo viikolla napannut töistä mukaan Wiltonin ihanan Antoinette -kahvikakkuvuoan ja halusin vielä terästää sitruunan omaa makua joten kaivoin kätköistäni pienen sitruunalikööripullon.


Limoncinoja tai Limoncelloja on varmaan satoja erilaisia mutta tämä Bottegan on minulle se oikea. Tätä ei vaan saa Suomesta joten olen hamstrannut matkoilta ja saanut tuliaisina.
Tämän pikkupullon ostin varta vasten käytettäväksi leivontaan ja ruoanlaitoon.


Limoncino-kahvikakku:

  • 300 g voita
  • 4 kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 1 prk sitruunarahkaa
  • yhden sitruunan mehu
  • 1 dl Limoncino-likööriä
  • 6 dl vehnäjauhoja (käytän Anni Helenaa)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
Lisää kananmunat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten. Lisää rahka sekä nesteet.
Sekoita voimakkaasti yleiskoneessa ja lisää joukkoon muutamassa erässä keskenään sekoitetut jauhot & vaniljasokeri.

Voitele voilla kahvikakkuvuoka.
Minun piti jauhottaa vuoka vaan paiston jälkeen muistin että se unohtui. Vaan eipä haitannut ollenkaan!
Näihin upeasti kuvioituihin vuokiin ei kannata jauhotukseen käyttää ainakaan korppujauhoja koska se näkyy ikävästi kahvikakun pinnalla. Suosittelen jauhottamaan vehnäjauhoilla tai jauhotuksen voi jättää kokonaan pois.
Jätä vuokaan tilaa kahvikakulle kohota.

Paista noin 180 asteessa kunnes tikulla kokeillessa taikinaa ei tartu tikkuun.
Jos pinta alkaa saada liikaa väriä niin laita leivinpaperia kahvikakun päälle, kypsyminen jatkuu mutta väriä ei enään pintaan tule.


Wiltonin kahvikakkuvuoan materiaali on tummaa alumiinia, joten sen vuoksi myös vaaleasta kakusta tulee yllättävän tumma. Mutta ah kuinka kaunis ihan semmoisenaan!


Minä humpsautin vähän tomusokeria kahvikakun pintaan ja muutama tipunen lennähti koristeeksi.

Tämän pääsiäisen fiiliksen kun saisi purkkiin! Oli onnistunut miniloma kotosalla leivonnasta ja ruoanlaitosta nauttien :). Reseptisatoa luvassa!