maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Kainuulaisia herkkuja

Juolahtipa mieleeni, että voisin muutaman sanan kirjoittaa Kainuulaisista herkuista kun noita ulkomaan vuosiakin tuossa mietin.

Oma ehdoton suosikkini aina Kajaanin reissuilla on Ämmän Leivän Waljusrieska. Voi sitä riemua kun ensimmäisen rieskanpalan pitkän tauon jälkeen itselleni voitelen. Rieska on kiviarinalla paistettu ja valmistettu vehnäjauhosta, hiivaleipäjauhosta ja ohrajauhoista. Tietenkin joukossa on vettä, hiivaa ym. Juuri kyseisen tuoreen rieskan makua ei kyllä mikään voita! Olen jo oppinut, että ainakin Kajaanista isoimmista kaupoista tuoreinta rieskaa saa aina maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ja siellähän minä tänäänkin aamusta olin jo omaa rieskaani hakemassa.


Toki Kainuusta löytyy muitakin hyviä leipomoja, yksi parhaista mainittakoon Pekka Heikkisen leipomo. Omat suosikkini ovat ehdottomasti puu-uunileipä ja lakkaleivos. Niitä voi käydä hakemassa tai vaikka nauttia paikanpäällä Välikadulla. Itselle tuliaisia "etelään" haenkin keskiviikkona aamusta ennen lentoa sekä Ämmän Leivältä että Pekka Heikkiseltä ;).

Ja kun Kajaanista puhutaan niin ei saa unohtaa jopa Suomen parhaaksi valittua Mantan grilliä. Ennen Mantaa muistan elävästi nuoruusvuosilta vielä Kuurnassa sijainneen Bärämätsin sekä myös Heinisuolla olevan Autogrillin ja Purolan grillin. Vielä ennen "mäkkiaikaa" taas hampurilaiset nautittiin Kissburgerissa josta myös on makumuistoja mielessä, varsinkin heidän kastikkeensa. Mutta tosiaan tuo Manta äänestettiin Ilta-Sanomien äänestyksessä Suomen parhaaksi ja onhan siellä hyvät makkaraperunat ja hampurilaisista Wellburger. Lihapiirakoilla on kokoa ja myös kebabannokset ovat hyviä. Annosten koot ovat sopivia, tosin monesti mietin, että minkähän kokoiset ne isot makkaraperunat ovat kun pienistäkin mulla jää osa syömättä ;). Hieman on kyllä hintataso tässä vuosien saatossa noussut eikä palvelukaan ollut ainakaan nyt viime kerralla niin jouhevaa ja ystävällistä kuin aiemmin. Mutta se on varmaa, että aina siellä on asiakkaita....ja kuitenkin Kajaani on pieni kaupunki.
Tässähän tulikin grilliruokaa mieli kun tällaisia kirjoittelee. Pääkaupunkiseudulta en ole muuten löytänyt mitään edes lähelle verrattavaa perus snägäriä kuin mitä täältä.
Sepäs Kainuun herkuista tällä erää.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terveiset täältä Kajaanista.
Eksyin jostakin sivuillesi.
Tuttuja paikkoja mantat ja p-Heikkiset ym.

Anonyymi kirjoitti...

Unohdin.Ihanatjutut.
Tulen Toistekkin.