perjantaina, tammikuuta 21, 2011

Viskisoossi ja pihvi

Meillä syödään aikasta usein pihviä ja yleensä lisäkkeet ovat samoja; juureksia pannulla tai ristikkoperunoita sekä pippurisoossia konjakilla tai viskillä maustettuna.

Viime vuonna alkuvuodesta tutustuin The Pioneer Woman -blogiin, josta tulikin hetkessä yksi suosikeistani. The Pioneer Woman Cooks -keittokirjan, Ree:n ensimmäisen, hankin viime kesänä Kanadasta ja siitä innostuneena järjestin kollegani kanssa kesäjuhlat työntekijöilleni cowgirl-teemalla.
Ree:n kirja on täynnä mielenkiintoisia reseptejä ja moni on vielä kokeilulistalla. Tänään päätin kokeilla hänen viskisoossiaan pikku tuunauksin.

Ja ennen kuin aloitetaan niin otapa pihvit huoneenlämpöön, mieluusti pari tuntia ennen paistoa!

Viskisoossi pihville:

  • 3 rkl voita
  • pieni salotti sipuli pikku kuutioiksi hakattuna
  • noin 0,75 dl hyvää (huom! hyvää) viskiä
  • noin 0,75 dl lihalientä
  • suolaa myllystä
  • mustapippuria myllystä
  • noin 0,75 dl ruokakermaa
  • hieman vehnäjauhoja tai maizenaa

Huomasin tänään, että minulla ei ole tarpeeksi pannuja eikä kasareita!? Käyttöön olisin tarvinnut neljä pannua mutta kaapista ei löytynyt kuin yksi kunnon grillipannu sekä miehen Kanadan vuodelta tuotu paistinpannu. Edessä on siis shoppailureissu!
No, päädyin tällä kertaa tekemään siis kastikkeen kattilassa (en kestä!).

Kuumenna kattilassa pari ruokalusikallista voita ja freesaa salottisipuli kunnes se rusehtaa. Ota kattila pois liedeltä ja kaada joukkoon viski.

Sain mieheltäni (= viskikeräilijä ja -fani) käyttöön kyseisen määrän ruotsalaista Mackmyra viskiä, jota toin hälle laivalta. Tätä viskiä hän etsi jonkin aikaa, koska se oli pitkään Suomessa myyty loppuun ja minä bongasin sen laivalta ja nappasin tuliaiseksi. Nyt sitä löysimme mm. meidän lähimmästä Alkosta, tietenkin!


Ja takaisin soossin tekoon....anna sen poreilla miedolla lämmöllä ja rouhi myllystä joukkoon hieman suolaa sekä mustapippuria. Lisää joukkoon lihaliemi. Itse tein tällä kertaa lihaliemen sekoittamalla noin 0,5 desiin vettä noin pari lurausta häränlihafondia.
Anna poreilla hetken ja lisää joukkoon vielä ruokalusikallinen voita, sekoita.
Anna soossin poreilla hetken ja lisää joukkoon ruokakerma. Nyt kastike vaatii vain tekeytymistä miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen ja sen aikaa kun pihvit paistuvat. Jos näyttää siltä, että soossi jää liian ohueksi niin tarvittaessa lisää joukkoon hieman vehnäjauhoja tai maizenaa.

Kuumenna toisessa pannussa voi & oliiviöljy ja lisää kuumalle pannulle pavut sekä valkosipulit.

Laske lämpöä minimiin ja anna kuullottua välillä sekoittaen.

Kuumenna grillipannu. Minulla on käytössä myös yksi kaasulevy, ihanaa! Nyt jos rakentaisin keittiötä niin siellä olisi vain ja ainoastaan kaasulevyjä. Helppoa, nopeaa ja näyttävää :).

Paista kuumalla pannulla sopivaan kypsyysasteeseen, minulla menee medium miinus ja miehellä lähes raaka. Meidän pikkumies taas sai eteensä lehtipihvin mediumina..."paksu pihvi" ei vielä hälle uppoa.

Tällä kertaa lisäkkeenä oli vielä kaupan pakastealtaasta bongatut uudet paksut, valkosipuliset ranskalaiset. En jaksanut tänään väsätä juureksia tai muutakaan.

Näin jälkeenpäin mies totesi, että olisi pitänyt "antaa" savuisempi viski soossiin....ja vaikken viskin ystävä olekaan niin olen samaa mieltä vaikka soossi oli todella hyvää!
Hyvin maistui pihvi sekä soossi....

...koko perheelle!

Ei kommentteja: