torstaina, syyskuuta 06, 2012

Teeleivät - seiskaluokan retroherkku

Tässä taannoin kysyin FB-sivuillani kuka muistaa nuoruudesta unelmatortun ja aika moni muisti. Nämä perusherkut on ehkä niitä parhaita ja mistäs muualta reseptejä löytyy kuin vanhoista köksäntunnin oppikirjoista.
Minä ainakin vaalin noita kirjoja kuin kallisarvoisia aarteita mutta sitäpä ne minulle ovatkin!

Yksi ehkä ensimmäisistä leipomisista minulla oli seiskaluokan köksän tunnilla teeleivät. Ja voi että niitä sitten leivottiinkin! Yksin, kaksin, kavereilla ja vieläkin monen kymmenen vuoden jälkeen. Samalla reseptillä teeleipää olen leiponut aina, välillä jauhoja vaihdellen.

Teeleivän ideahan on nopeus. Tarkoitus on että taikinaa sekoitetaan mahdollisimman vähän ja leipä syödään heti. Eli aivan loistava pikailtapalaherkku kun mieli tekee suolaista eikä keittiössä halua äheltää koko iltaa :).

Teeleipä:
  • 4 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl grahamjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl maitoa
  • 2 rkl voisulaa tai öljyä

Sekoita kulhossa kuivat aineet.
Lisää joukkoon maito ja voisula, sekoita mahdollisimman vähän mutta tasaiseksi.

Jaa kahteen leipäseen ja taputtele ohueksi leivinpaperin päälle. Pistele haarukalla leipästen pinta.

Paista noin 220 asteessa kiertoilmauunissa noin 15 minuuttia.
Vinkki! Jos sinulla on jääkaapissa juuston jämät niin raasta joukkoon! Teeleipiin sopii edam, emmental, gouda, kermajuusto ja mozzarella raasteena. Ja vaikka juustopala on hieman kuivunut ja kärsinyt niin teeleivässä se saa uuden elämän, kannattaa siis hyödyntää ne ei niin tuoreet palasetkin.

Nauti nämä retroherkut heti. Sipaise pinnalle voita ja kylkeen iso lasi maitoa.

Aijai...nyt taitaa joutua leipoa näitä heti tälle illalle. Onneksi on niin nopsaa & helppoa ja maistuu kaikille!

5 kommenttia:

mianro kirjoitti...

Nää on ihan mahtavia, kiitos kun palautit unohdetun ohjeen mieleen! =) Muistan teininä korvanneeni osan vehnäjauhoista myös kaurahiutaleilla.

mianro kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptin jakamisesta, just tätä "mansikkakirjan" ohjetta etsinkin kun oli monen vuoden tauon jälkeen päässyt unohtumaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset minultakin ja seiskaluokallahan näitä täällä pohjoisessakin opeteltiin valmistamaan. Esikoiseni sai sitten myöhemmin iltapalaksi! Nyt kun elokuu saapuu, sopivat hyvin kynttilänvaloon ja haudutettuun teehen :)

Terhi kirjoitti...

Kiitos Anonyymi! Meillä myös pikkumies ihan koukussa näihin ja koulujen alettua saapikin varmaan paistella illasta toiseen :)