lauantaina, elokuuta 18, 2007

Rosvopaistia ja viski-pippurikastiketta

Tässä pötköttää valmis rosvopaisti ja odottaa pääsyään pöytään. Aah, tämä oli niin hyvää, että ei varmasti jäänyt ainoaksi kerraksi!

Poltimme koko edellisen illan/alkuyön sekä aamupäivän nuotiota lähinnä koivuklapeilla ja nuotion alla oli ihan mukavasti hiekkaa. Hiekkaa täytyy nuotion alla olla reipaasti, että paisti saadaan kaivettua maahan. Alkulämmityksestä myös riippuu se, kuinka kauan paisti tarvitsee kypsyäkseen aikaa.

Olimme ostaneet valmiin paahtopaistin, jonka pintaan hieroimme karkeaa suolaa ja erilaisia pippureita. Rosvopaistiin voi käyttää ihan mitä lihaa haluaa; possua, nautaa, lammasta jne. Meille lihamestari suositteli possua mutta päädyimme kuitenkin tuohon paahtopaistiin ja paistin koko taisi olla vajaa pari kiloa. Paistin olisi voinut kääriä vielä pekoniin, että paisti saisi lisää makua ja kosteutta mutta tällä kertaa emme sitä tehneet eikä mielestämme paisti sitä kaivannutkaan.

Paahtopaisti käärittiin tämän jälkeen märkään voipaperiin, runsaaseen kerrokseen foliota ja vielä isoon tukkuun märkää sanomalehteä.
Hiilet kaavitaan nuotion sivuun (ks. yllä) ja paistille kaivetaan sopiva kuoppa.
Kuoppa sekä siellä pötköttävä paisti peitellään hiekalla ja päälle kasataan nuotio.
Me polttelimme nuotiota noin nelisen tuntia (mitä isompi paisti, sitä pidempi kypsymisaika) ja se riitti oikein hyvin.


Näin jälkeenpäin viisastuneena voi sanoa, että kuopan pohjalle olisi voinut laittaa jotain katiskan seinää tai vaikka kanaverkkoa niin paistin saaminen kuopasta ylös olisi ollut helpompaa. No, me käytimme siis ihan peruslapiota, tai siis appiukkohan sen paistin sielä kuopasta kaivoi ja hyvin homma toimi niinkin.


Osa sanomalehdestä palaa kypsymisen aikana pois ja meillä paloi vielä nostonkin jälkeen. Tämä ei kuitenkaan haittaa mitään, koska vastassa on vielä siis foliota ja voipaperia. Sanomalehden palamisesta myös syntyy omanlaisensa aromi itse paistiin.

Valmis paisti näytti tältä heti paketin avaamisen jälkeen. Ja pakkohan siitä oli vuolla puukolla maistiaiset!

Voipaperiin valuneet nesteet kannattaa hyötykäyttää kastikkeen valmistamiseen, joka meillä oli tällä kertaa viski-pippurikastiketta.

Viski-pippurikastike:

  • Mustapekka juustonappi
  • reipas purkillinen Valion 15% ruokakermaa
  • vähän tummaa Maizenaa
  • soijaa
  • laadukasta single malt-viskiä

Anna juustonapin sulaa kerman joukossa ja saosta kastike sopivaksi tummalla Maizenalla. Lorauta joukkoon soijaa ja maista, että suolaisuus on kohdallaan. Lorauta vielä hyvää ja laadukasta viskiä kastikkeeseen ja anna kuplia hetki. Tarjoile hyvän lihan kera!

Tähän siis käytin vielä tuota paistin nestettä antamaan makua. Juustoa oli tuohon ohjeeseen verrattuna enemmän, koska nesteen määrä oli siis isompi.

Nautimme siis mökkijärven rannalla paahtopaistia aivan ihanan ja itse kehittelemäni kastikkeen kera sekä nautimme vieraiden tuomasta punaviinistä.

Näitä järvimaisemia minulla on ikävä! Nyt toki, kun jäin täyspäiväiseksi yrittäjäksi, minullakin on mahdollisuus nauttia näistä maisemista hieman useammin :)

10 kommenttia:

Marenki kirjoitti...

Näyttääpä tuo rosvopaistin teko kivalta puuhalta ja on varmasti hyvää!
Piti tulla oikein onnittelemaan, kun olet aloittanut kokopäiväisenä yrittäjänä, hienoa, että olet saanut yrityksesi noin loistavasti käyntiin!!! Onnea vielä upealle yrityksellesi! Siellä pitää käydä päivittäin tutkimassa niitä kaikkia ihanuuksia :)

Terhi kirjoitti...

Kiitos Marenki onnitteluista! Syksyllä on tulossa kaikkea kivaa ja uutta, joten kannattaa käydä kurkkimassa :)

Tuo rosvopaistin valmistaminen oli kyllä tosi hauskaa ja kun siinä voi niin moni olla mukana!
Ja se liha suli suussa ja viskikastike kruunasi koko aterian...heh, vaikka itse kehunkin :)

Aurinkotuuli kirjoitti...

Rosvopaisti on kyllä yksi parhaimmista herkuista. meillä on ollut tapana tehdä sitä aina juhannuspäivänä piikkuserkkujen kanssa. On niiiin nannannaa :D!

Terhi kirjoitti...

Aurinkotuuli - rosvopaistista tuli kyllä myös meidän perheen suosikki kesäruoka!

Pekkateemu kirjoitti...

Tuohan on enemmän kuin täydellistä!! On pitänyt itsekin rosvopaistia tehdä, mutta noiden kuvien jälkeen olen täysin varma siitä, että kokeiluun menee!

Terhi kirjoitti...

pekkateemu - kiitos, meillä oli kyllä todella hauskaa paistia tehdessä!

vilijaana kirjoitti...

Nam...minun äitini tekee rosvopaistin ja aina Juhannuksena...ihanaa herkkua!!

Anonyymi kirjoitti...

Joo, on varmasti hyvää, mutta olen itse tehnyt riistalihasta hirvi, peura jne. Oma + ruokailijoiden mielipide on että tulee jokseenki kuivaa. Paras rosvopaisti tulee possunkasslerista . Lisäksi emme ole käyttäneet enää nuotiota (kamala homma) Sähköuunissakin tulee ihan yhtä hyvää. Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, totta se on. N.5 h uunissa ja avot, vie kielen mennessään!
T: Maaseutukokki:)

Terhi kirjoitti...

Hei Maaseutukokki! Possusta tuleekin tosi hyvä, ollaan kokeiltu mutta sen tunnelman ja fiiliksen luo nuotio, ainakin minulle :)...ja toisaalta savun makua ei muuten saa.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Terhi. Myönnän että nuotio paisti tuo sen oikeanlaisen fiiliksen. Itse olen kovasti tutkinut erillaisia vaihtoehtoja kypsennykselle. Paras tapa on tehdä rosvopaisti "nuotiouunissa" mutta se on melkein sama millä se lämpö tuotetaan. Joten sähkö uunissa tulee melkein yhtä hyvää. Ja savumakua tulee jos pitää rosvopaisti eka puoltuntia savustuspöntössä ja sitte uuniin.
Possustakin parempaa rosvopaistia saa Lampaasta. Sehän on se ihan perinteinen liha. Jos lampaasta vaan tykkää:)
Tsemppiä sinne.