sunnuntaina, joulukuuta 27, 2009

Joulu 2009

Meillä on tapana viettää joulua vuoro vuosin minun kotonani tai anoppilassa ja tänä vuonna vuorossa oli anoppila.

Joulutarjoilut noudattavat aina suht samaa kaavaa mutta tänä vuonna anoppilassa teimme muutamia irtiottoja :).

Perinteisen rosollin sijaan anoppi ilmeisesti ihastui meidän taannoisen...hmm...hieman karaokepainoitteisen, syksyisen illanvieton jälkeen valmistamiini juureksiin ja tänä jouluna ne korvasivat perinteisen rosollin. Ja vaikka itse sanonkin niin kyllä nämä makean rapsakat juurekset rosollin voittavat!

Normaalisti pyöräytän juurekset (esikeitetyt punajuuret, porkkanat ja lantun pieninä paloina sekä punasipulin ja valkosipulin siivut) voissa ja hunajassa mutta nyt hunajaa ei löytynytkään kaapin uumenista. Päädyin siis tummaan siirappiin ja sehän toimi siinä kuin hunajakin!

Anoppilan perinteisiin kuuluu joulukinkun sijaan poro mutta kohteliaasti kysyin anopilta, että pahastuuko jos hankin pöytään kinkun. Söin viime jouluna ihanaa savusaunassa palvattua kinkkua ja päädyinkin tilaamaan samanlaisen. Heh, aika iso se oli ja päältä turhan suolainen mutta sisältä ihana!
Fisukkapuolta joulupöydässä edustivat isältäni saatu kylmäsavulohi sekä anopin graavilohi sekä erilaiset sillit ja rapusalaatit (osa jäi kuvaamatta).

Niin ja se perinteinen poro.
Minä en vaan osaa "Punakuonoa" syödä :(.
Ne jotka siitä nauttivat täysin rinnoin sipaisivat pinnalle Ridderheimsin punasipulihilloketta.
Poron rinnalle anoppi oli kevyesti savustanut myös hirvipaistin ja se tuntui tekevän kauppansa.

Pottuna anoppilassa on aina hartaasti matalalla lämmöllä kypsytetyt, muhkeat uunipotut. Kylmäsavulohitäyte piti tehdä tänäkin vuonna uunipotuille mutta kaikessa tohinassa se unohtui mutta niin se vaan perinteinen meijerivoi teki tehtävänsä. Kuten pitääkin.

Joulupöydässä herkuttelimme myös karjalanpiirakoilla & munavoilla (tietenkin anopin itse tehtyjä ja parhaita!), Pekka Heikkisen puu-uunileivällä, erilaisilla herneillä ja tomaateilla, juustoilla, hillosipuleilla jne. Lapsille oli vielä pikkuruisia lihapullia ja prinssinakkeja...tuo lihainen osasto ei vielä täysin uppoa.

Jälkiruoaksi tein Baileys-kakkua ensimmäisen kerran anopin toiveesta mutta totesimme, että Baileys'tä olisi pitänyt olla tuplamäärä 1 dl:n sijaan. Ensi kerralla sitten!
Illalla sitten perheen pokeriturnauksessa nautimme vielä punaviiniä, suolakeksejä, erilaisia juustoja sekä Ridderheims'n viikunahilloketta. NAM!
Olen jo pitkään haaveillut omasta joulusta joten saa nähdä onko ensi vuosi ensimmäinen joulu omine perinteineen?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
mistä tuota savusaunassa palvattua kinkkua saa??? Vesi herahti kielelle!!

Anna kirjoitti...

Tervehdys! Nuo juurekset kuulostavat herkullisilta! Kuinka kauan esikeität juureksia? Ja pyöritätkö kuumalla pannulla juurekset voissa ja hunajassa? Kuinka paljon suunnilleen laitat voita ja hunajaa? Kiitoksia vastauksesta jo etukäteen : )

Terhi kirjoitti...

Anonyymi, kannattaa googlettaa! Palvaamoja löytyy mm. Tuusulasta jota ajattelin kokeilla tänä vuonna.

Anna, ne on juuri sitä. Esikeitän sen verran että ovat vielä puoliraakoja. Pannuun hunajaa pari lorausta ja voita maun mukaan. Näihin on vaikea antaa tarkkoja määriä kun toiset ei tykkää niin makeista ja toiset ei niin voisista.
Seuraavaksi ajattelin kokeilla samoja uunissa!