perjantaina, marraskuuta 11, 2011

Parhaat joulutortut

Minä rakastan joulutorttuja!
Paistan ensimmäisen satsin jo marraskuun puolella...tosin mies vähän haroo vastaan kun ei halua "pilata joulun tunnelmaa"...en ymmärrä :), joulutortuistahan se tunnelma tuoksuineen syntyy! No, kunnioitan toivetta ja paistan joulutorttuja aina kun mies on työmatkalla, hih.

Ensimmäiset joulutortut paistan valmiista voitaikinasta. Mistä valmistaikinasta muuten sinä paistat joulutortut?
Minusta nuo lehti- ja torttutaikinat maistuvat niin teollisilta etten niitä käytä juuri koskaan. Voitaikinaa tai sitten oma tekoista se olla pitää.

Teen itse joulutortut välillä ja yleensä arkena ihan perus rahka-voitaikinasta mutta jouluaattona pitää saada näitä vanhan ajan joulutorttuja jotka ovat ihan parhaita!
Ja tätä taikinaa voi käyttää myös "vähän parempiin" suolaisiin pasteijoihin!

Aarikan ihana tonttupyörä on muuten jo vuosia palvellut, ihana :)



Joulutorttutaikina:
  • 3 dl kuohukermaa
  • 6,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g voita
  • 1 rkl konjakkia
Vaahdota kuohukerma.
Nypi pehmeä voi ja jauhot keskenään. Lisää joukkoon konjakki ja nostele vaahdotettu kerma joukkoon. Sekoita nopeasti taikinaksi.
Anna levätä kylmässä pari tuntia.

Jos haluat oikein lehteviä joulutorttuja, kaaviloi taikina 3-4 kertaa ja anna taittelujen välissä levätä kylmässä.

Kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi, leikkaa tähtitortun muotoon ja lisää keskelle luumuhilloa. Voitele halutessasi joulutortut kananmunalla. Kullankeltaisia joulutorttuja saat kun voitelet vain keltuaisella.

Paista joulutorttuja kiertoilmauunissa noin 190 asteessa kunnes saavat väriä.


Onhan se helpompaa paistaa joulutortut valmiista taikinasta mutta kyllä tässä tapauksessa vaiva on sen arvoinen. Nämä tortut sulavat suussa!
Nauti kylmän maidon kera...pitääkin paistaa pian uusi satsi ;).


Vinkki! Siivilöi joulutorttujen pinnallle näppärää lumijauhetta! On kuin tomusokeria mutta ei sula eikä lisää makeutta.

Ihanaa viikonloppua ja ehkäpä postaan seuraavaksi isänpäivästä!

7 kommenttia:

Hovkonditorn kirjoitti...

Kiitos hyvästä reseptistä, näyttävät herkullisilta!

Katri Kattilasta kirjoitti...

Joulutorttuvinkki:

Viime jouluna kokeilin vähän tuunailla joulutorttuja.

Minulla oli ihan tavallisia kaupan torttutaikinalevyjä, jotka leikkasin perinteiseen tähtitorttumalliin.

Ennen taittelua, pursotin vaniljakreemistä rinkulan, suunnilleen siihen mistä ne sakaroiden viillot alkoivat. Sitten taitoin sakarat keskelle ja painoin kii. Siihen päälle laitoin sitä viime vuoden uutuutta, omena-kaneli-marmeladia.

Vaikka itse sanonkin, niin mielestäni yhdistelmä toimi oikein hyvin.

Terhi kirjoitti...

Kiitos!
Katri, kiitos vinkistä ja taatusti hyviä!
Minullakin oli se uutuuspurkki kaapissa vaan en ehtinyt kokeilla mitään.
Ihan vasta bongasin kaupasta kaksi uutta joita voisi kokeilla :)

Taru kirjoitti...

Nämä oli kyllä ihania! Ja taikinan valmistamiseen menee vain hetki. Teen näitä kyllä toistekin.

Kirsi kirjoitti...

Tein tällä ohjeella tähtitorttuja viikonloppuna, ja jo pelkkä raaka taikina (pitihän sitä maistaa) oli maukasta.
Kaulin taikinan ohjettasi ohuemmaksi ja se nousi kauniin lehteväksi, mureaksi.
Todella hyvä taikina käsitellä ja leipoa!

Terhi kirjoitti...

Kiitos Kirsi! Minullakin menee vähän liiaksikin sitä taikinaa summuun :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Ihanan murea oli torttujen taikina. En ehkä seuraavia jätä ihan noin paksuiksi kuten suosittelit, mutta koska olivat niin ihanan mureita, ei se paksuus näissä haitannut. en ehkä myöskään voitele munalla ensi kerralla, vaikkei epäonnistuneita tulleetkaan, paitsi että sakarat aukesivat paistaessa =) Omatekoinen luumuhillo vielä kruunasi makuelämyksen joka siivitti minut lapsuuteeni ja äidin kermavoitaikina joulutorttuihin joissa myöskin 1965-1970 luvulla tehtiin luumuhillokin ja torttutaikina itse, koska ei silloin kaupoissa ollut puolivalmisteita. Yks asia ainakin on varmaa: Näiden jälkeen ei ole enää paluuta valmistaikinaan eikä luumuhilloon.Yks kysymys mulla kuitenkin on koskien torttujen paistamista..Miten nuo sakarat saa pysymään kiinni paistaessa? Haluan luumuhillon sakaroiden alle, enkä päälle? Ehken onnistunut siksi koska taikina oli paksumpi kuin valmistorttutaikinalevyissä ja myös rasvaisempaa. Olisikohan auttanut asiaa jos olisin ensin hieman litistänyt ne sakarat jotka yhdistettiin? Vai tekikö kananmunalla votelu sen? Mikä on sun kikkas? Hyvää joulunjatkoa ja tulevaa uutta vuotta 2017! Lea <3