lauantaina, syyskuuta 04, 2010

Helppo omenapiirakka

Lukioaikoina oli töissä pienessä kahvilassa ja opin omistajalta aivan ihanan ja pehmeän "peruspiirakkapohjan". Tätä samaa pohjaa olen siitä asti käyttänyt ja muokannut sesongin mukaan sen täytteitä. Pinnallehan voi laittaa mitä marjoja vain, muruseosta jne. Suosittelen kokeilemaan!

Omena-aika on parhaillaan ja oman pihani omenapuu notkuu omenoita! Joka toinen vuosi niitä tulee hurjat määrät ja joka toinen ei nimeksikään. Itse kun en ole mikään viherpeukalo niin pitäisi pyytää joku asian osaava katsomaan voisiko asialle tehdä jotain. Toisaalta, lähitalojen omenapuut tuottavat satoa samalla kaavalla, joten jospa vika ei sitten kuitenkaan ole minussa :).

Omput alkavat olla syömäkunnossa, tosin hieman kirpeitä ne vielä ovat. Omenapiirakkaan ne sopivat juuri nyt, tässä piirakassa kirpakkuutta loiventaa fariinisokeri.

Peruspohja piirakalle:
  • 8 kananmunaa
  • 6 dl sokeria (tähän käytin 5 dl tavallista ja 1 dl luomu ruokosokeria)
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • noin 250 g voita sulatettuna
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl vaniljasokeria
Vinkki! Tähän pohjaan lisäsin vielä 3 tl jauhettua kardemummaa sekä 3 tl kanelia. Ne antoivat pohjaan taas ihan uuden säväyksen!
Tästä tulee uunipellillinen piirakkaa, joten vähennä munien & muiden ainesten määrää samassa suhteessa, jos haluat pienemmän piirakan. Esim. 28 cm pyöreään piirakkavuokaan 5 kananmunaa, 3 dl sokeria, 4 dl jauhoja, 150 g voita, 2 tl leivinjauhetta + muita mausteita samassa suhteessa vähemmän.
Tämä resepti siis pysyy hyvin mielessä kun muistaa, että jos laittaa esim. 6 kananmunaa niin sitten sokeria 2 dl vähemmän ja jauhoja 1 dl vähemmän, voita ja muita mausteita myös suhteessa vähemmän. Tähän tulee rutiini, joten kannattaa kokeilla ja onnistut varmasti!
Ja se ohje....eli vaahdota kananmunat ja sokeri. Sihtaa joukkoon vehnäjauhoihin sekoitetut leivinjauhe & mausteet sekä sula voi. Sekoita varovasti ja kaada leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin.
HUOM! Halusin omppupiirakkaan vähän rustiikkista makua ja kokeilin tässä ensimäistä kertaa tuota ruokosokeria ja epäilinkin että vaahtoutuuko se munien kanssa. Mielestäni se ei vaahtoudu ja siksi en desiä enempää uskaltanutkaan laittaa. Muna-sokeri vaahto oli normaalia löysempää mutta lopputulokseen se ei onneksi vaikuttanut.
Pinnalle:
  • kirpakoita omenoita ohuina siivuina
  • fariiinisokeria
  • kanelia
Levitä pinnalle ohueksi viipaloituja omenan siivuja. Murustele päälle fariinisokeria ja ripottele kanelia maun mukaan.
Paista kiertoilmauunissa noin 195 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka saa pinnalle väriä ja alkaa irrota uunipellin reunoilta.
Nam! Tästä tulee siis muhkea piirakka ja viipalointitekniikasta riippuen saat tämän riittämään isollekin joukolle.
Fariinisokeri oli aika ihana pinnalla, se ei sulanut samalla lailla kuin tavallinen sokeri mutta rapsui ihanasti suussa.

Tarjoa lisänä vaniljajäätelöpallo tai vaniljakastiketta. Minä syön lämpöisenä sellaisenaan maitolasin kera!

4 kommenttia:

Noora kirjoitti...

Ihanan kuohkea tuo pohja! Pitääpä koklata joskus tätä sinun ohjetta :)

Taikakokki kirjoitti...

Loisto resepti, Kiitos!
Piirakasta tuli ihanan kuohkea ja maukas.

Anonyymi kirjoitti...

kuohkea,maukas,paras piirakka mitä koskaan olen syönyt!

Terhi kirjoitti...

Kiitos Noora, Taikakokki ja anonyymi!
Tämä pohja on kyllä ihana ja sitä tosiaan voi varioida eri hedelmin ja marjoin....pitäisköhän leipoa huomenna?