lauantaina, helmikuuta 09, 2013

Parhaat hampparisämpylät

Toissa viikonloppuna siskon luona Oulussa herkuteltiin hamppareilla. Ja sisko tilasi minulta itse tehdyt sämpylät ja tottahan se on, ei niitä kaupan höttöisiin voi verratakaan.
Aikani olen reseptiä ja tekotapaa kehitellyt ja nyt aletaan olla täydellisyyden kynnyksellä:

Hamparisämpylätaikina (4 isoa sämpylää):
  • 2,5 dl kädemlämpöistä vettä
  • vajaa 1/2 pakettia hiivaa
  • ripaus sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 5-6 lorausta (siis kunnon lorauksia) oliiviöljyä
  • vehnäjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola & sokeri ja lorauttele oliiviöljy sekaan. Jauhoja tarvitset vain sen verran että taikina alkaa irrota kulhosta ja käsistä.
Taikina saa olla pehmeää!

Anna kohota kulhossa liinan alla kaksinkertaiseksi. Tässä ei kannata hötkyillä!
Minä kohotan taikinat aina mikrossa koska se vedoton paikka ja jotenkin taikina vaan siellä kohoaa hyvin.

Pyöritä taikinasta neljä muhkeaa sämpylää.
En muista enää millään mistä bongasin tuon folion hampparisämpylöiden ympärille mutta jos haluat ylöspäin kohoavia sämpylöitä niin kokeile ihmeessä!
Taittele siis sämpylöille vyöt foliosta ja voitele sisäpuolelta sulalla voilla. Näin sämpylä ei tartu kiinni folioon...sekin on koettu :)

Yksi kaunokainen jäi ilman vyötä, siskon mies halusi enemmän leveyttä kuin korkeutta sämpyläänsä vaan se kohosi kyllä kaikista kauneitten joten jatkossa en ala foliota käärimään.

Anna kaunokaisten kohota liinan alla kaksinkertaisiksi.
Sen parhauden näihin hampparisämpylöihin pehmeän taikinan ja kärsivällisen kohotuksen lisäksi tekee voitelu kananmunan keltuaisella!
Sämpylöihin ei tule rapeaa pintaa vaan ne pysyvät ihanan pehmoisina.
Päälle oli tarkoitus ripotella seesaminsiemeniä vaan niitäpä ei siskon kaapista löytynytkään mutta eipä noita tarvittukaan :).

Ainiin ja kannattaahan nuo sämpylät paistaakin...eli kiertoilmaan semmoinen 200 astetta ja paista kunnes pohjaa kopauttamalla se kumisee. 

Siskon mies oli edellisenä päivänä tehnyt revittyä possunlihaa bbq-fleivorilla ja aijaijai kun olikin hyvää! Aion varastaa reseptin :).
Levitimme pöydälle erilaisia täytteitä ja siitä sitten mätettiin väliin mitä teki mieli.

Siskon hamppari sai sisäänsä itse tehdyn pihvin lisäksi revittyä possua, vuohenjuustoa ja paistetun kananmunan...taisi siellä olla juustokin sekä soossit tietenkin.
Aika muhkea vai mitä?
Minun hamppari meni samoilla linjoilla mutta ilman vuohenjuustoa ja revityn possun päälle reilusti bbq-soossia.
Eikä tämä kaunokainen kyllä hävinnyt muhkeutensa puolesta!

Niin hyviä nämä hampparit oli että nostaa kyllä rimaa syödää hampparia enää ravintolassa. Suosittelen kokeilemaan hampparisämpylän ohjetta.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mulla oli pelkästään vuohenjuustoa välissä, en niin cheddarjuustosta välitä :)

Anonyymi kirjoitti...

Oi että!! Ehdottomasti kokeilen! Tälläsen reseptin jälkeen on hampurilaisravintoloiden syytä vapista, niitähän ei näiden jälkeen huoli kukkaan! :)

Terhi kirjoitti...

No niinhän se olikin :).

Miramekko, kerrohan sitten miten onnistui :)

Anonyymi kirjoitti...

Namsk! Kyllä pistää kuolan valuun. Tuollaista revittyä possunlihaa bbq-fleivorilla haluisin kokeilla. Pistäppä ohjetta, muutkin haluu oppia tekeen hamppariensa väliin sellaista. Kiitos ihanista ohjeista!!!

Terhi kirjoitti...

Toki jaan kunhan saan reseptin käsiini :)

Anonyymi kirjoitti...

Porsaankasleria noin kilon palanen lasangevuokaan, 1-2 senttiä vettä pohjalle ja foliota päälle. Uuniin 150 astetta ja possu sinne (keskitasolle).

Parin tunnin päästä madalletaan lämpötilaa n. 125 asteeseen ja tässä välissä voi vaikka kääntää possun ylösalaisin. Annetaan olla siellä taas pari-kolme tuntia.

Sitten possu pois uunista. Tyhjennä vuoka, mutta ei tarvitse pestä. Siivotaan kaikki läski pois ja revitään liha silpuksi (käsin). Pistä revitty liha vuokaan ja haluamaa soosia sekaan (meillä oli bbg-soosia ja poppamiehen jalosavua).

Sitten vielä hetkeksi uuniin ilman foliokantta ja valmista on.

Pitää vielä kysellä toiselta kokilta pistikö mausteita etukäteen paistiin ja minkä aikaa oli uunissa tuon bbg-soosin kera :)

Anonyymi kirjoitti...

Tarvinnee testata. voi varmaan tehä fileestäkin. Sitä kun olis tarjolla.