torstaina, helmikuuta 07, 2013

Laskiais-sydänpullat

Tänä sunnuntaina vietetään laskiaissunnuntaita jota vietetään aina seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä.

Laskiaisen nimi juontaa juurensa paastoon laskeutumisesta, ei niinkään mäenlaskusta kuten nimen perusteella voisi olettaa.
Laskiaissunnuntain iltapäivään kuului entisaikaan mäenlasku ja mäenlaskun lomassa huudeltiin "pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja lanttuja kuin nurkanpäivät". Mitä kauemmaksi kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin. Naisten oli myös hyvä pitää hiuksiaan hajallaan koko laskiaistiistain, jotta pellavista tulisi puhtaita.

Laskiaisena järjestettiin myös rekiajeluja sekä muita huvituksia lapsille ja nuorisolle. Muistan kyllä hyvin lapsosena kun Kajaanissa Kaupunginlammen kupeessa oli Laskiaisrieha. Hoijakka ja moottirikelkka-ajelu olivat ihan must juttuja, ongintaan upposi muutama markka ja pakko oli saada kuumaa Milkkistä. Kuka muistaa? Ja olihan niitä poikia jännä kyttäillä ;).

Nykyään laskiaisena ei enää ennusteta pellavan kasvua eikä mäkeä laskiessa huudella mutta mäenlasku kuuluu tiiviisti lasten laskiaisen viettoon. Ja olihan niitä uskomuksiakin entisaikaan ruokaan liittyen. Laskiaisena syötiin paljon ja erittäin tukevaa sekä rasvaista ruokaa, koska seuraavan kerran sai syödä lihaa vasta paaston jälkeen pääsiäisenä. Rasvaa ei saanut nuolla sormista, koska sormennuolija tulisi saamaan haavan sirpistä.

Itse laskiaispullat alkoivat yleistymään 1800-luvulla, Suomeen pulla rantautui vasta 1900-luvun alkupuoliskolla. Laskiaispullan alkuperämaaksi arvellaan Saksaa, jossa pullat paistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla ja korinteilla. Kyytipoikana nautittiin kylmää maitoa, aivan kuten nykyäänkin meillä.

Minä leivoin vuosia sitten laskiaispullat sydämen muotoisiksi ottamalla isolla sydänmuotilla pullataikinasta paloja.
Anna kohota ja voitele kananmunalla.

Paista sydänpullat, anna jäähtyä, halkaise ja lisää väliin hilloa & kermavaahtoa.
   
Nauti heti kylmän maitolasin kera. Niin ja sen pulkkamäen jälkeen.
Kylkeen sopii kuuma kaakao!

P.s. Tämä kuva on otettu ikivanhalla kameralla vuosia sitten joten pahoitteluni kuvan laadusta.

2 kommenttia:

Sanna / StuDecor kirjoitti...

Oi miten kauniita!

Terhi kirjoitti...

Kiitos Sanna! Vähän voisivat olla korkeampia joten huomenna on pakko leipoa :)