perjantaina, tammikuuta 25, 2013

Naan-leipä - uusi tuleminen

Tässä taannoin tein alusta asti intialaista ruokaa ja aah, se on vaan niin hyvää! Kaikki ne ihanat maut mitkä marinaadeihin saakaan käyttäen tuoreita raaka-aineita. Eikä se vaiva loppupeleissä ole sen kummempi kuin kaapia valmistöhnää purkista.
Meillä ainakin käytetään jatkossakin vain ja ainoastaan tuoreita raaka-aineita ja keitellään tahnat itse.

Aiemminkin olen postannut Naan-leipien reseptin joka on kyllä paras mitä olen koskaan kokeillut. Tästä reseptistä tuskin Naan-leipää pystyy kotioloissa paremmmin tekemään vaikka itse sanonkin. Seuraavaksi tarviisi sen tandoori-uunin kotiin jos haluaisi aivan autenttisia mutta ei nyt ole ostoslistalla uuni :)

Luottoreseptini on muokkautunut kokeilujen ja erehdysten kautta mutta parhaaseen olen päätynyt, minun reseptissäni ei käytetä hiivaa mikä on toiminut loistavasti! Ja kehuja on sadellut :).

Reseptistä ei kannata poiketa vaikka mieli tekisi ja taikinan tulee antaa levätä & tekeytyä se pari-kolme tuntia. Lopputulos on vaan niin hyvä!

Leikkaa levännyt taikina paloiksi ja kauli ohuen ohuiksi soikeiksi leiviksi.
Peitä leivinliinalla jotta eivät kuivu.

Ja se uusi juttu tässä on naan-leipien paistaminen. 
En paista naan-leipiä enää uunissa vaan kuivalla pannulla. Ja voi pojat ja tytöt ja kaikki, tulee niin hyviä!

Elikkä. Kuumenna pannu tulikuumaksi. HUOM! Tätä ei sitten kannata yrittää millään teflon-pinnoitteisella pannulla tai vastaavalla koska teflonpinnoite ei kestä kovia kuumuuksia. Tarvitset joko valurautapannun tai valualumiinisen pannun. Viime syksynä Valion ruokablogi-illassa hiillostin lohta Chef & Sommelierin Sasun opein. Pannu oli loistava vaan en enää muistanut mikä se oli. Luuri käteen ja soitin ravintolan keittiöön saadakseni neuvoa kunnon pannun ostoon. Ja hehän auttoivat, aivan loistavaa palvelua!

Päivääkään en ole katunut että sijoitin yli 100 € Swiss Diamondin paistinpannuun. Loistava pannu ja veikkaan että kestää koko elämän. Myös mies oli erittäin vakuuttunut, hintanikottelujen jälkeen :)
Naan-leivät kylki kyljessä pannuun ja kun pinta alkaa kupruilla ja pohja saada väriä, käännä leivät. Ja mitään rasvaa ei paistossa käytetä. Kuuma, kuiva pannu on paras.
Miten ihanat pilkut, eikö!
Juuri paistetut Naan-leivät kannattaa laittaa leivin- tai voipaperilla vuoratun korin sisään ja sivellä heti pinnalle kirkastettua voita. Paperi päälle ja painoksi leivinliina.

Tarjoile heti intialaisen ruoan kera, kylkeen raitaa.

Jos rakastat Naan-leipää niin käytä aikaa näiden valmistamiseen, lupaan että et pety!

3 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Tämä on muuten Chapati- leipää eikä naan-leipää näin tehtynä, mutta hyvää yhtä kaikki :)

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mahdan tehdä väärin, minulla leipä ei ollenkaan kupruile vaan paistuu tasaiseksi lätyksi ? Olen huomannut saman pulman kun teen esim pizzaa, reunat eivät kupruile ollenkaan vaan paistuvat koviksi ja tasaisiksi. Ei ole ollenkaan niin hyvää! Pitäisikö uuniin laittaa vesikuppi tms, vai mikä auttaisi?

Terhi kirjoitti...

Anonyymi, aika hankala mennä sanomaan mutta millaisella pannulla paistat? Mikä lämpötila? Teflon-pintaisella nämä eivät onnistu.
Pizzaan taas taikinan pitää olla pehmä, hyvin alustettu ja kohonnut. Pizzan paisto ei kaipaa vesikuppia vaan oikeanlaista taikinan koostumusta, mielellään kivitasoa ja kuumaa uunia. Onnistuu <3