tiistaina, lokakuuta 22, 2013

Helppo omenapiirakka tekee arjesta juhlaa

Meidän perheessä arkenakin pitää olla jotain leivonnaista tai jälkiruokaa tarjolla. Ei joka päivä mutta usein. Teen monesti työpäivän kotikonttorilla ja on ihanaa yllättää pikkumies kamuineen koulupäivän jälkeen uunituoreella leivonnaisella.

Mutta mutta, arkena on kiire ja monesti kotiudumme vasta iltamyöhään. Ei ole aikaa alkaa valmistamaan tunteja kestäviä leipomuksia tai jälkiruokia. Herkun täytyy olla siis nopeasti valmistettava ja helppo.

Flora juhlii ensi vuonna 45-vuotis juhlavuottaan mutta jo tänä vuonna usea kanssabloggaaja sai ilon tutustua uuteen Flora Kulta juoksevaan kasvirasvavalmisteeseen ja kehitellä siitä arkeen sopivan herkun.
Itse asiassa tuote oli minulle jo tuttu juurikin tuon helppouden vuoksi mutta myös hyvän maun. Ja mökkikeittiössähän en pärjäisi ilman, onhan se vaan supernäppärää paistaa vaikka muurinpohjaletut kun ei ei tarvitse veitsen kanssa rasvojen kanssa vehdata vaan pullosta voi lorauttaa sopivan määrän juoksevaa kultaa pannulle.

Meillä suosituin arkiherkku mokkapalojen lisäksi on omenapiirakka eri muodoissaan.
Eniten tykkään helposta omenapiirakasta jossa ainekset vain sekoitetaan keskenään ja pinnalle ladotaan ompunsiivuja.

Jos siis haluat yllättää perheen vähän paremmalla illallisella arki-iltana tai vaikka saat soiton että ystäväsi tupsahtaa tunnin päästä kylään niin tämä herkku tuo sinulle kyllä pisteet.

Helppo omenapiirakka
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruokokidesokeria
  • 1 kananmuna
  • 1,5 dl juoksevaa Flora Kulta kasvirasvavalmistetta
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
Pinnalle
  • syysomenoita
  • ruokokidesokeria
  • kanelia
  • vaahterasiirappia

Huuhtele syysomenat vedellä, halkaise ja poista kodat. Siivuta lohkoiksi. Kotimaisia syysomenia ei kannata kuoria.

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita nuolijalla taikinaksi.
Voitele vuoka. Tämä taikina sopii vähän pienempään, noin 20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaa tai isompaan 24-26 cm halkaisijalta olevaan jolloin siitä tulee matalampi ja paistoaika on lyhyempi.
Voitele vuoka Flora Kulta juoksevalla kasvirasvavalmisteella, levitä taikina vuokaan ja asettele omenan lohkot päälle. Ripottele pinnalle vielä ruokokidesokeria ja kanelia sekä valuta päälle vielä makusi mukaan vaahterasiirappia.

Paista piirakka vuoan korkeudesta riippuen 175-185 asteessa kunnes piirakka alkaa irtoamaan reunoilta ja tikulta kokeiltaessa taikina ei tartu tikkuun.
Jos paistat piirakan pienessä ja korkeassa vuoassa, laita paiston aikana leivinpaperi piirakan päälle niin se ei tummu liikaa.
Ripaus tomusokeria viimeistelee arjen juhlaherkun.
Helppo omenapiirakka maistuu lämpöisenä ihan semmoisenaan.

Jos paistat omenapiirakan isoon ja matalaan vuokaan, ei tämän herkun valmistamiseen kulu kuin reipas puoli tuntia. Mikä voisikaan olla nopeampaa nautiskella arkena tai yllättää herkkunälkäiset koululaiset!

Ja ompa hauskaa käydä kurkkaamassa mitä kanssabloggaajat Belle BaieKeittiössä, kotona & puutarhassa sekä moni muu ovat keksineet arjen herkuksi :).
Yhteistyössä Flora

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä :). Tosi kivoja ohjeita oli kaikki tehneet.

Anonyymi kirjoitti...

Tein tätä ja epäonnistui täysin. Vika lienee kokissa. Piirakka oli uunissa 1 1/2 tuntia ja oli keskeltä raakaa ja reunoilta palanut. Sinulla on mielettömän hyviä ohjeita. Kiitos. Ruoat ovat minulta amatööriltä onnistuneet.

Pirjo Porvoosta

Terhi kirjoitti...

Voihan että Pirjo! Millaiseen vuokaan laitoit piirakan? Mikä lämpötila?
Autan mieluusti että lopputulos olisi se herkku!