maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Joulun avaus ja pipareiden tuoksun huumaa

Tänään oli aika aloittaa piparkakkutalon valmistelut. Päädyimme nyt lopulta kohtuu helppoon Muumitaloon. Kävin viikolla Kämp Gallerian Muumikaupasta ostamassa muotit sekä talolle että muumihahmoille. Ettei nyt ihan alusta tarvinnut aloittaa :).

Omalla reseptilläni valmistin viime yönä taikinan jääkaappiin lepäämään.
Kyllä, luit oikein, yöllä...kun meinasi unohtua :)

- 300 g voita
- 1,5 dl siirappia
- 4 dl sokeria
- 1 rkl kanelia
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl inkivääriä
- 1 tl pomeranssinkuorta
- 2 tl kardemummaa
- 3 kananmunaa
- 2 tl soodaa
- vehnäjauhoja
- 1 dl kuohukermaa

Mittaa kattilaan voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Anna seoksen kiehahtaa välillä sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut.
Jäähdytä.
Vatkaa kananmunien rakenne ja sekoita ne seokseen. Kaada joukkoon myös kuohukerma.
Lisää sooda jauhoihin ja lisää jauhoja taikinaan koko ajan sekoittaen. Jauhoja on tarpeeksi kun taikina irtoaa hyvin kattilan reunoilta ja taikinasta muodostuu hyvin koossa pysyvä pallo. En osaa sanoa tarkkaa määrää jauhoille kun se aina riippuu jauhojen laadusta joten omalla näppituntumalla rohkeasti vaan!

Anna seisoa jääkaapissa seuraavaan päivään.

Nyt on siis taikinasta paistettu talon osat mutta kasaamisen sekä koristelun aloitan vasta tulevalla viikolla. Lopusta taikinasta tein ihania pieniä "napostelu-sydämiä" sekä tavallisia pipareita.

Kävin muuten aamusella Jumbon cittarissa hakemassa pipareiden koristelutarpeita ja sieltä tarttui mukaan meidän perheen "joulun avaus" elikkä iso pussillinen pähkinöitä. Glögipata poristen avasimme meidän perheen joulun!

p.s. tänään piti paistaa pihvit säräjuuresten kera mutta väsy iski koko perheeseen. Kävin eilen Stockan herkusta hakemassa pientä naposteltavaa, mm. Buffalo mozzaa, tomaattia, patonkia, Glenfiddich -viskillä terästettyä metukkaa, oliiveja sekä pikku suolakurkkuja joten eiköhän niistä saa loihdittua herkullista naposteltavaa ja pihvi saa odottaa ensi viikonloppua....

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Tein reseptilläsi pipareita ja tuli aivan ihania! Oli helppoja leipoa, lapsetkin osasivat. Kiitos vain!