maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Mummun herkkumunkit

On se vaan ihanaa olla täällä äidin herkkujen äärellä, tänään mummu paistoi Samuelin riemuksi ison kasan herkullisia munkkeja:

- ½ l sinistä maitoa
- 50 g tuoretta hiivaa
- hyppysellinen suolaa
- 1 kananmuna
- 2 dl sokeria
- vehnäjauhoja
- 200 g voita sulatettuna
- kardemummaa oman maun mukaan

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää muna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa hyvin taikinaa. Lisää sulatettu voi loppuvaiheessa ja alusta taikinaa hyvin.


Taikina saa jäädä normaalia pullataikinaa hieman löysemmäksi, että munkeista tulee pehmeitä. Sen vuoksi en jälleen jauhojen määrää ilmoita koska jauhot käyttäytyvät niin eri tavoin eli oma näppituntuma on paras mitta.


Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin 20 minuuttia. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla. Pyöritä taikinasta pieniä palloja, tee reikä keskelle ja muotoile kauniiksi munkeiksi. Kohota munkit vielä liinalla peitettynä.


Paista munkit öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Pyöritä munkit sokerissa ja nauti heti lämpöisinä maitolasillisen kera!





Jos pakastat munkit niin älä sokeroi niitä ennen pakastimeen laittamista vaan vasta sulatuksen jälkeen.

1 kommentti:

Taru kirjoitti...

Tämän ohjeen innoittamana päätin leipoa munkkeja tänä vappuna 10 vuoden tauon jälkeen.