maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Polttaa, polttaa

Meidän perheessä jostain syystä pidetään mausteisesta ja tulisesta ruoasta ja ajattelinkin nyt tässä aikani kuluksi lueskella netistä hieman chileistä ja yleensä tulisista kastikkeista. On ikävää, että Suomesta ei juurikaan mitään kunnon tulisia kastikkeita saa, siis kaupoista. Onhan niitä kaikenlaisia chilikastikkeita ja Tabascoja mutta eivät ne tulisia ole.

Tästä tietenkin herää kysymys, että pitääkö ruoan olla tulista? Minusta ei tietenkään polttavan tulista, koska kyllä ruoan omien aromien ja makujen pitää tulla esille. Makuaisti tosin tottuu tulisuuteen ja voin sanoa, että reilu vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan laittavani ruokaan paljon käyttämäämme Blazin' kastiketta. Nyt jo käytän sitä maustamaan wokkiruokia, pizzaa ja lämpimiä voileipiä. Mieheni toki lisää sitä vielä valmiisiin ruokiin mutta hänen sietokykynsä onkin aivan toista luokkaa!

Kaikki oikeastaan alkoi siitä, kun mieheni kävi Yhdysvalloissa Buffalo Wild Wings -ravintolassa syömässä kanansiipiä juuri tuolla kyseisellä Blazin' kastikkeella terästettynä. Hän osti saman tien muutaman pullon kotiin. Nyt erilaisia kastikkeita löytyy jo useita ja jopa ystäväpiirimme on jäänyt Blazin' kastikkeen lumoihin. Eikä kastikkeiden kerääminen varmasti tähän pääty.
Tällä hetkellä kaapistamme löytyvät seuraavat soossit:


- Blazin'
- Pepper Palace, Hot-n-smoky
- Pepper Palace, Original x-hot
- CA Johns Fiery foods, Black Mamba

Tämä Black Mamba on tehty chocolate habaneroista ja ainakin valmistajan mukaan melkein vastaa tulisuudeltaan red savinaa (Scovillen yksikköinä 350 000 - 577 000), jota siis pidetään maailman tulisimpana chilinä.

Habanerot ovat siis tulisimpia, Scovillen yksikköinä noin 200 000 - 300 000. Scovillen yksiköitä käytetään "tulisuusluokkana". Wilbur L. Scoville aloitti vuonna 1912 testaamaan paprikoiden tulisuutta ja siitä tämä luokitus sai nimensä. Vertailun vuoksi, tyypillinen jalapeno on tällä asteikolla noin 4 500 ja Tabasco noin 30 000 - 50 000. Tietenkin tällainen mittaustapa on hyvin subjektiivinen eikä siihen voi täysin luottaa mutta suuntaviivoja nämä yksiköt antavat. Täytyy muistaa, että tulisuuteenhan vaikuttaa hyvin paljon ilmasto, maaperä, sää ja maantietellinen sijainti.

Jos siis Tabasco tuntuu tuliselta niin tämä Black Mamba kannattaa jättää suosiolla unholaan :). Black Mamba on niin tulista, että suoraan sitä ei voi pienestä purkista voi pistää suuhun. Jo hammastikun pään maisteleminen on kuulemma tuskaa...itse en ole edes uskaltanut. Kastike on myös vaarallista iholle joutuessaan, siitä onkin purkin kyljessä maininta. Lähinnä kastiketta voi käyttää mikäli löytää hyvän makuisen tavallisen kastikkeen ja haluaa siihen potkua niin tätä voi tosiaan hammastikun kärjellä lisätä antamaan tulisuutta.

Jos kiinnostaa lukea enemmänkin chileistä ja aiheesta niin näille sivuille ainakin minä jäin pitkäksi aikaa lueskelemaan:
- Inferno, todella paljon tietoa ja kuvia
- Fatalii, täältä voi sitten siemeniä tilata ja aloittaa kasvattamaan omaa chilipuutarhaa!
Omasta mielestäni maultaan parasta kastiketta, tosin ei tulista, on FRANK'S RedHot, jota ainakin joskus sai WTC:n amerikkalaisesta puodista. Nyt en ole aikoihin käynyt joten liekö puoti enää pystyssäkään.

Mutta nyt leipomaan!

Ei kommentteja: