sunnuntaina, helmikuuta 11, 2007

Pastanjauhajien lasagne bolognese


Jo pitkään on pitänyt kokata Pastanjauhajien lasagnea mutta vasta nyt päätin kunnolla aiheeseen perehtyä. Tosiaan, luulin itse tekeväni omalla reseptilläni tyyliin "maailman suussa-sulavinta-lasagnea" mutta voi elämä että olen ollut väärässä! Tai no en ehkä väärässä vaan luullut omalta lasagneltani ihan liikoja. Sehän on ollut ihan beisikkiä verrattuna jauhajien versioon. Mutta sehän tässä bloggaamisessa onkin ihanaa, että aina oppii uutta ja pääsee tutustumaan uusiin resepteihin.

Jo jauhajien reseptin lukeminen sai minut mietteliääksi. "Tämän on pakko olla hyvää", mietin. Siis minä harrastan oikeasti reseptien lukemista. Käyn reseptin läpi ja mietin mitä kyseisistä raaka-aineista voi saada aikaan, miltä kyseisten raaka-aineiden kombinaatio tuoksuu ja maistuu...tavallaan kuvittelen sitä tilannetta kun pääsen haistamaan ja maistamaan lopputulosta. Tämä lasagneresepti sai minut jo melkein "kuolaamaan"...eihän mistään missä on tuorepastaa, mozzarellaa, parmesaania ja vielä punaviiniä, voi tulla mitään huonoa!
No, pitemmittä puheitta, ohessa jauhajien alkuperäinen resepti ohjeineen:

-------------------------------------------------------------------------------
Lasagne Bolognesebolognese

bolognesekastiketta
400 g tuorepastalevyjä
bechamell-kastiketta
mozzarellajuustoa

Bechamel-kastike:
60 g voita
50-60 g vehnäjauhoja
1 l kulutusmaitoa
raastettua muskottipähkinää
suolaa

Bolognese-kastike:
3-4 rkl oliiviöljyä
400 g hyvää jauhettua naudanlihaa
1 keskikokoinen sipuli
2-3 kynttä valkosipulia
500-700 g murskattuja tomaatteja
1 porkkana
1 varsiselleri
2 lihaliemikuutiota
2 dl punaviiniä
2-3 rkl tomaattipyreetä
ripaus chiliä
1-2 rkl kuivattua basilikaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl voita
50-100 g parmesaaniraastetta

Bechamel-kastike:
Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa pari minuuttia, mutta varo, ettei seos ruskistu. Lisää kuumennettua maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna varovasti kiehua muutama minuutti, mausta muskotilla ja suolalla.

Bolognese-kastike:
Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa, kuten suosittelemme, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa. Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa (myös pieneksi pilkotut) porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan. Lisää murskatut tomaatit, viini, tomaattipyree, chili, basilika ja mausta. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin, kaksi. Lisää nestettä (tomaattimurska tai vettä), jos tarpeen. Kastikkeen tulee olla hyvin notkeaa.

Valmista pasta ohjeen mukaan levyiksi. Jätä levyt pyyhkeiden alle lepäämään. Voitele vuoka voilla. Kaada valkokastiketta vuokaan alimmaiseksi. Levitä ensimmäinen kerros jauhelihakastiketta. Sen päälle valkokastiketta. Sitten pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne. Pastalevyjä pitää olla ainakin viisi kerrosta. Päällimmäiseksi levitä valkokastiketta ja vielä reilusti parmesaania.

Parmesaania kannattaa levittää myös pariin väliin alempana. Anna muhia 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos jostain syystä teet lasagnen valmiista levyistä, kokeile niiden esikeittämistä pehmeäksi, saat mehevämmän lopputuloksen. Mutta muista, että ne mielellään tarttuvat toisiinsa.
-------------------------------------------------------------------------------

En ihan pystynyt noudattamaan ohjetta, koska porkkanat unohtuivat ostaa ja lihaliemikuutiot jäi kaapin hyllylle. Muuten menin kyllä ohjeen mukaan.

Lopputulos oli aivan loistava! Meillä oli syömässä myös ystäväperhe, mieskin kokki ja ylistyssanoja lasagnelle löytyi vaikka minkälaisia.
Minuun teki vaikutuksen bolognese-soossin punaviinin antama vivahde sekä ohuiksi lastuiksi viipaloidut valkosipulin kynnet. En itse asiassa tiedä kuinka jauhajat ovat kynnet kastikkeeseen laittaneet mutta minä siis vuolin ohuita lastuja ja ah! että ne maistuivat hyvälle.

Tästä tuli HETI meidän perheen suosikki. Jatkossa aion käyttää hieman enemmän aikaa lasagnen valmistukseen ja teen sen tämän ohjeen mukaan. Tietystä asioista ei vaan voi tinkiä!

Kiitos Pastanjauhajat!

2 kommenttia:

Rosmariini kirjoitti...

Hienoa kuulla, että maistui. Tosin eihän tästä voi itselle sinänsä kunniaa ottaa. Ruokalan reseptihän tämä on, ja jonkin keskustelupalstan kautta aikoinaan sen omaan ruokaohjekokoelmaani nappasin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kuullosta ja näyttää kyllä mehevältä!!Kokeiltavaksi menee tämäkin :)