lauantaina, marraskuuta 03, 2007

Lihapiirakat eli lihikset

Tässä taannoin katsoin Maikkarilta Köyhiä Ritareita jossa valmistettiin herkullisen näköisä lihiksiä. Siitä muistin myös herkut Lappeenrannan ajoilta; Atomit ja Vedyt.

Päätin, että pakko kokeilla tehdä lihiksiä ja tänään olikin sopiva hetki paistaa herkulliset lihikset.
----------------------------------------------------------------------------
Lihapiirakat

Taikina:

  • 5 dl vettä
  • 2/3 pakettia hiivaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyvä
  • reipas 10 dl vehnäjauhoja
Lämmitä vesi ja sekoita siihen hiiva, suola ja sokeri.
Vatkaa jauhot veteen hieman kerrallaan ja lisää lopuksi öljy.
Vaivaa taikinaa hetken aikaan, kunnes siitä muodostuu pehmeä pallo.
Peitä leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Täyte:
  • 2 punasipulia pieneksi silputtuna
  • 3 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 600 g naudan jauhelihaa
  • mustapippuria, suolaa ym. mausteita oman maun mukaan
  • 2 dl puuroriisiä keitettynä
Keitä puuroriisi.
Kuullota pannulla sipulit, lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta ja anna jäähtyä.
Sekoita puuroriisi sekä jauheliha keskenään.
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Pyöritä taikina palloksi.
Kaulitse taikunapuikulalla pallon ylempää reunaa itsestä poispäin noin 15 cm halkaisijaltaan ja 5 cm paksuudeltaan oleva levy.

Laita levyn keskelle pari ruokalusikallista täytettä.
Käännä levyn uloin reuna itseä päin.

Paina pyöreällä muotilla tai tässä kuten minä Teema-kulholla piirakka irti. Näin saat tasaisen reunan piirakkaan ja samalla taikina "painuu kiinni".

Jatka samalla tekniikalla taikina loppuun.
Anna piirakoiden kohota hetki vielä jauhotetulla pöydällä ennen paistoa.

Lämmitä öljy noin 180 asteeseen ja uppopaista piirakat molemmin puolin.

Nosta talouspaperin päälle jäähtymään ja peitä vielä leivinliinalla niin piirakoista tulee sopivan pehmeitä.
----------------------------------------------------------------------------
Lihikset ovat tietenkin parhaimmillaan heti! Väliin voi laittaa Atomin ja Vedyn tapaan palvikinkkua ja kananmunaa mutta me söimme ihan perus ketsuppi-sinappi-salaatti-kurkkusalaatti-sipuli-majoneesi täytteiset lihikset.
Hyvää oli mutta aikaahan nämä ottavat mutta kannattaa kyllä kokeilla!

17 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Ei tämmösiä ohjeita saa laittaa :) nyt on kyllä pakko kokeilla kun on niin herkun näköisiä. Ja kiitos noista kuvista. Nyt minäkin muistan miten nuo tehdään.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, näyttää tosi hyvältä! Pakko kokeilla :)

Sami kirjoitti...

Upeita lihapiirakoita oot tehny. Kiitti kuvista.h

Sami kirjoitti...

Upeita lihapiirakoita oot tehny. Kiitti kuvista.

hevarit kirjoitti...

Uuuh! Syötävän hyvän näkösiä. Nämä on pakko olla hyvää!

tepantupa kirjoitti...

nami nami, herkullista:-)

cebic kirjoitti...

Ai hitto mikä ohje!
Aivan mahtava, täällä tekis mieli kuolata työkoneen näppikselle!
Joskus kun sattuu sellaiseen kauppaan, missä on paistotiskissä "kunnon" lihapiirakoita, on pakko ostaa. Mut ei ne eineshyllyn vastaavat ole yhtä hyviä miun mielestäni.

En mie ole edes kuullut mistään ruokabloggaajien pikkujouluista...
Varmaan kyllä ei sovi kalenteriin taas mitään, kauheen kiireinen loppuvuosi näköjään tulossa.
Kunhan jostain löytää lisäinfoa ni pitää kattoa, sinänsä ois toki tullakin kattoo millasta jengi on livenä.

Mie tykkään lukea reseptejä ja toisaalta ehkä oma tyylini kirjoittaa on hieman reseptimäinenkin. En ole kiinnittänyt asiaan oikeastaan huomiota ennen kommenttiasi :)
Tykkään kirjoittaa kuitenkin myös "elävästi".

Kirsi kirjoitti...

Kääk, näyttää herkullisilta!! Taatusti miljoona kertaa parempia kuin kaupan valmiit lihikset!!
Ethän pahastu, laitoin blogiini linkin sinun nettikauppaasi? =)

Terhi kirjoitti...

Kirsi - oli parempia mutta oli niissä kyllä tsiljoona kaloriakin :).

Saat toki linkittää!

vilijaana kirjoitti...

kääk...täälläkin ihania lihapiirakoita =P taitaa olla kolmas blogi jossa niihin törmään :D

Elina kirjoitti...

sattumalta tähän törmäsin ja pakko oli iltapalaksi tehdä! todella hyviä ja tälläiselle ei-kokki ihmiselle hyvä ja helppo ohje :D
joten kiitoksia ohjeesta!

Terhi kirjoitti...

Kiitos Elina! Nyt voisikin talvipakkasella taas paistaa näitä!

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Millainen öljy sopii paistamiseen? Ovat herkullisen näköisiä :)

Terhi kirjoitti...

Hei anonyymi. Ihan rypsiöljy passaa :)