perjantaina, kesäkuuta 29, 2012

Juhannus 2012

Päätimme jo keväällä lähteä viettämään Juhannusta Kainuuseen, anopin & appiukon mökille ja saimme myös "luvan" tulla :).
Ajo sinne täältä etelästä on pitkä vaan onneksi pikkumies oli jo toisessa mummolassa ja me ajoimme omalta mökiltä Kiannan rannalle joten matka ei tuntunut niin pitkältä.

Aaton aattona saimme sateita vaan eipä se meitä haitannut mitenkään. Eikä prinsessaa :).


Heti mökille päästyämme prinsessa löysi oman halon jota piti "tappaa" koko viikonloppu, tyytyväisenä.
Mutta hei. Kun naiset ovat tyytyväisiä niin kaikki sujuu :).


Juhannusaattoaamuna kun minä vielä nukuin kun miehet lähti...siis myös pikkumies...kukonlaulun aikaan hakemaan lähimetsistä kantoja ja muita risuja juhannuskokkoon. Ja peräkärryllisen he sai ja niistä kasattiin kokko pienen kivilaiturin päähän. 
Ja odottamaan iltaa... 

Me ollaan käyty miehen vanhempien mökillä lähes joka vuosi vaan nyt oli mennyt monta vuotta väliin oman koti- ja mökkiprojektin puitteissa. 
Anoppi ja appiukko  olivat puhuneet kesäkeittiön rakentamisesta jo pitkään ja vihdoin tänä kesänä kesäkeittiö oli pystyssä. Pakkohan sitä oli lähteä katsomaan!

Odotin siis innolla näkeväni anopin kesäkeittiön mökin rannalla koska oma mökkirantamme odottaa edelleen raivausta sekä rakentamista...ja sitä kesäkeittiötä!
Ja kipinä sai tulta...


Niin ja ihanaltahan kesäkeittiö näytti!
Hirttä, metsästä kerättyä puuta, lankkua ja kiviä...siitä se kesäkeittiö syntyy! Hmm...ja juhannuskoivut haki pikkumies mummon kanssa metsästä.


Pikkumies haki myös ison niittykukkakimpun mummille läheiseltä pellolta maitotonkkaan.


Kun kesäkeittiö oli somistettu niin piti jo siirtyä lounaan valmistukseen...ja mikäs sopisi juhannusaattona paremmin kuin muurikkaletut?
Tällä kertaa tosin anoppi paistoi letut kesäkeittiössään vaan eipä tuo makuun vaikuttanut. Aah...sokerin ja hillon kera!

Anopin & appiukon naapureina ovat lähisukulaiset ja kutsu kävi savusaunaan. Voiko olla parempaa Juhannuksena kuin saada kutsu oikeaan savusaunaan? Ei.
Nooh, ennen saunaa valmisteltiin lähinnä anopin ja pikkumiehen voimin nuotiodinneriä "meidän" rantaan.
Nämä perunat pesi pikkumies anopin opein kivillä!


Ja aah....savusavusauna ja tuoreet vastat!


Minut vastottiin kunnolla ja heitin jopa talviturkinkin Kiantaan! Kylmää oli vaan ihanaa!


Savusaunan löylyt on kyllä parhaita ja on ihanaa että saamme löylyistä nauttia kun Itä-Lappiin suunnataan, kiitos Kale ja Aiju!

Savusaunassa kävimme me naiset ensin ja aloimme valmistelemaan dinneriä kun sen jo tietää että miehillä kestää :). Salapullot saunan alla, uinnit ja juoruillut :).

Juhannusdinnerille olin tilannut Kajaanista Pekka Heikkiseltä suolasarvia sekä puu-uunileipää ja nappasin Prismasta vielä rieskaa...nami!


Anopin kesäkeittiön liedellä paistoin pihvejä sekä maisseja, ananasta, kesäkurpitsaa ja kevätsipulia.
Folion alle saatiin hautumaan muurikalla paistettuja potunlohkoja & sipulia mausteineen.

Siis niin supernäppärä tämä vanha puuhella jotta lähti tilaukseen omaan kesäkeittiöön :).


Ja miehet paistoi kanoja muurikalla nuotiolla...


...ihana Juhannuksen dinner!


Juhannuskokko sytytettiin jo kyllä aiemmin kuin klo 24 jotta pikkumies jaksoi valvoa. Toisaalta pohjoisessa aurinko ei juurikaan laskenut että aika valoisissa maisemissa saimme ihailla myös naapurirannan kokkojakin puolen yön aikaan.

Ihana Juhannus, vaikkakin varmaan viimoisen kerran pohjoisessa hetkeen. Oma saunamökkimme on valmis pian joten ensi kesänä seuraava Juhannus-postaus sieltä. Ehkä :)

...tämä saa vielä jatkoa pian Juhannuspäivän osalta...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana Juhannus.
Joku osa minusta kuuluu aina Kainuuseen, lapsuudenmaisemiin, Sapsojärven rantaan ja Jormuaan/Kajaaniin.

Terhi kirjoitti...

Kiitos! Ei Kainuulaisuus lähde pois, koskaan :)