perjantaina, tammikuuta 11, 2013

Mausteisia lihapullia tomaattisoossissa ja naan-leipää

Katson tv:stä todella paljon ruokaohjelmia ja aina niistä jää kivoja ideoita, reseptejä ja vinkkejä mieleen.
Yksi suosikkisarjoistani on Chuck Hughesin Kokin vapaapäivä, jota vissiinkin näytetään Jimillä tällä hetkellä.

Ohjelmasta bongasin reseptin mausteisiin lihapulliin jotka Chuck tosin teki lampaasta mutta minä päädyin turvalliseen naudan jauhelihaan. Lihapullat saavat kylkeensä herkullisen tomaattisoossiin ja ne tarjoillaan naan-leivän kera. Ei riisiä tai muuta ja toimii loistavasti!

Näin talvisaikaan meillä ainakin syödään tosi usein lihapullia, oikeaa lohturuokaa ja niin täyttävää. Aina ei kuitenkaan jaksa tehdä samalla reseptillä joten variaatioita on mukava kokeilla.

Chuckin lihapullat:
  • noin 450 g jauhelihaa
  • 1 salottisipuli pieneksi hakattuna
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • vaaleaa leipää noin 3 siivua jotka kuutioidaan ja liotetaan puolessa desissä maitoa
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 tl Sambal Olek-tahnaa (löytyy esim. Prismasta)
  • noin 1,5 dl raastettua Pecorinoa tai Parmesaania
  • suolaa
  • mustapippuria
Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita massaksi.
Pyöritä massa muhkeiksi lihapulliksi.
Kuumenna pannu, lisää öljyä ja paista lihapullista pinnat kiinni. Siirrä lihapullat syrjään.

Tomaattisoossi:
  • 1 keltasipuli pieneksi hakattuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 porkkana pieneksi hakattuna
  • 1 sellerin varsi pieneksi hakattuna
  • 1/2 punainen chili pieneksi hakattuna
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 4 tomaattia kuutioina
  • tuoretta oreganoa
  • noin 0,5 dl vettä
  • suolaa
  • mustapippuria
Pilko kaikki ainekset.
Freesaa samassa pannussa öljyssä sipulit läpikuultaviksi, noin kaksi minuuttia.
Lisää joukkoon porkkana, selleri ja chili.
Kypsennä vielä noin pari minuuttia ja heitä joukkoon tuore oregano...
...tomaattimurska, tomaattikuutiot ja vesi.
Lisää joukkoon lihapullat ja kypsennä noin 20 minuuttia,
kunnes lihapullat ovat kypsiä.

Koristeluun:
  • fetamurua
  • tuoretta korianteria
Aseta lihapullat soosseineen vadille ja murustele päälle runsaasti fetajuustoa sekä korianteria.
Chuck murusteli pinnalle vuohenjuustoa mutta koska en juurikaan pidä vuohenjuustosta niin vaihdoin sen fetaan ja hyvin toimi!

Nauti tuoreen naan-leivän kera.
Aijai, tämä ruoka ihastutti meillä kyllä koko perhettä eikä tähän tarvinnut enää pastaa, riisiä tai perunaa. Naan-leivällä oli helppo kaapia kastiketta.
Kyljessä oli myös raitaa jonka tein ihan ruokajogurtista, kurkusta ja maustoin suolalla mutta näköjään kuvasta jäänyt pois :).

Huomenna teen intialaista ruokaa joten luvassa päivitetty naan-leivän resepti. Taikinan teen toki edelleen luotto-ohjeellani mutta paistotapa on eri, pa-aaljon parempi!

6 kommenttia:

Vilkku kirjoitti...

Herkullisen näköistä! :-)

Terhi kirjoitti...

Suosittelen kokeilemaan! Nämä vievät kielen mennessään :)

Anonyymi kirjoitti...

Kääk ihan vesi herahtaa kielelle. Kokeiluun menee kyllä lähiaikoina. Vaihtelua tavis pullille ja perus soosille. Pastankin kanssa varmaan hyvää. :p

Anonyymi kirjoitti...

Tuollainen soossi on tosi hyvä ja voi käyttää monenlaisissa padoissa, pitsoissa yms. Sopii hyvin myös kasviruokiin ja tofun kastikkeeksi...

JenniKaroliina kirjoitti...

Aivan ihana resepti! Täytyykin kokeilla joku kerta, kun perinteiset lihapullat jo vähän kyllästyttää...

Terhi kirjoitti...

d-malli, kyllä! Niin namia :)

JenniKaroliina, kokeile ihmeessä koska on oikeesti ihanaa vaihtelua.