torstaina, maaliskuuta 14, 2013

Makkarakastike

Säännöllisin ajoin minulta toivotaan perusmakkarakastikkeen ohjetta, retroreseptit ovat nyt kovassa huudossa. Mikäs siinä vaan kun ei sitä ohjetta oikein ole.
Makkarakastikkeen valmistuksen olen oppinut niin äidiltä kuin anopiltakin ja vuosien saatossa siitä on muotoutunut omanlainen versio eikä siihen ole mitään mittamääriä.

Minusta parasta kokkausta onkin se että mitat ovat sinnepäin ja makutuntumalla mennään. Leivonnassa homma onkin sitten, hih, ainakin osittain eri juttu....minulla kuitenkin on usein kova tarve soveltaa :).

Tähänkään soossiin ei tule tarkkoja mittasuhteita vaan pelataan mauilla. Sopiiko?

Se retro makkarakastike:
 • HK:n sininen lenkkimakkara
 • punasipuli
 • noin 75g voita
 • vehnäjauhoja
 • vettä
 • häränliha fondia
 • soijakastiketta
 • suolaa
 • mustapippuria
 • tomaattipyrettä
 • Auran sinappia (vihreä)
 • öljyä paistoon
Pilko punasipuli ja kuullota se öljyssä.
Lisää joukkoon kuutioitu "suomalainen vihannes" :) Anna makkarakuutioiden saada kunnolla väriä, näin soossiin tulee hyvä maku.
Siirrä makkarapalat syrjään.

Sulata kattilassa voi ja lisää joukkoon jauhoja sen verran että saat tasaisen, murumaisen seoksen.
Pyörittele voi-jauhoseosta miedolla lämmöllä kunnes seos alkaa saamaan väriä. Seos ei saa palaa koska sen jälkeen soossikin on yesterdays news!
Kun seos on mukavasti paahtunut lisää vettä vähän kerrallaan kunnes kastike on hieman liian löysää. Tässä nimittäin lisäillään vielä mausteita ja keitellään että heti ei tarvitse soossin olla sopivaa.

Ja sitten niitä makuja.
Minä laitan tässä vaiheessa häränliha fondia ainakin pari lorausta, lisään tomaattipyrettä töräyksen ja ehkä ruokalusikan sinappia. Perään vähän suolaa ja mustapippuria. Ihan pikkuliraus soijakastiketta antaa vielä oman fleivorin :).
Anna poreilla miedolla lämmöllä hetki jotta maut tekeytyvät.

Ajan kanssa minä ainakin olen oppinut sen oikean maun soossille ja välillä lisään mausteita jotta soossi on se oikea, retro makkarakastike. Eli maistele, maistele, lisää tarvittaessa makuja ja maistele. Ajan kanssa tämän vaan oppii.
Kun soossi tuntuu maultaan juuri siltä oikealta, lisää makkarat ja anna pulpahtaa kerran.

Tarjoile makkarakastike pottumuussin tai ihan keitettyjen perunoiden kera. Itse en perus keitettyjä pottuja pysty syömään joten meillä mennään muussilla...sopii myös loistavasti perusmakrujen kera, autoreissulla Toscanaan testattu!

Yleensä kun teen makkarasoossia, teen ainakin tuplamäärän koska tämä on loistavaa "pakkasruokaa". Helppo lämmittää töissä ja keittää kylkeen lisäke tai pikkumiehelle kovaan nälkään nopsa ruoka.

Tehdäänkö teillä makkarakastiketta ja mikä on sinun salaisuutesi hyvään soossiin?

Vinkki! Minullakin soossista tulee joskus liian paksua, lisään vettä. Välillä taas soossi ei paksuunnu millään, lisään ruskeaa Maizenaa ihan ripotellen soossin sekaan. Tämä peruskastike on vähän taitolaji vaikka simppeli onkin, kokemuksen mukaan löytää sen oikean koostumuksen ja maun.

Oiskohan minulla huomiseksi lounaaksi makkarakastiketta pakkasessa?....nami....

Ei kommentteja: