maanantaina, marraskuuta 30, 2015

Piparinen karpalo-kahvikakku

Pääsin mukaan kehittelemään jouluisen reseptin Suomen Sokerin tummasta muscovado sokerista ja mieleeni juolahti heti kahvikakku. Jouluiseen leipurikouluun valittiin mukaan joukko bloggareita  ja tarkoituksenamme on näyttää että aloittelijakin onnistuu vaihekuvineen.

Nyt kun meidän poikanenkin on innostunut köksäntuntien kautta leivonnasta, päätimme leipoa helpon joulunmakuisen kahvikakun.
Minä tykkään leipoa joulun alla usein ja tarvikkeet sekä raaka-aineet laitan aina ensin valmiiksi.
Niin ja tässä vaiheessa kannattaa laittaa jo uuni päälle, 180 astetta.

Tässä kahvikakussa parasta on se että mitään ei tarvitse vaahdotella. Ainekset vain sekoitetaan keskenään, helppoa!
 Piparinen karpalo-kahvikakku

  • 200g voita
  • 4 kananmunaa
  • 3 dl tummaa muscovado ruokosokeria
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • noin 100g kuivattuja pehmeitä karpaloita
Voitele voilla kahvikakkuvuoka. Ripottele vuokaan vehnäjauhoja.
Pyörittele vuokaa että vehnäjauhot leviävät vuokaan tasaisesti. Kopauta vuokaa alassuin tiskialtaan reunaan, näin saat ylimääräiset vehnäjauhot vuoasta pois.

Suosittelen siis käyttämään vehnäjauhoja korppujauhojen sijaan. Näin saat kahvikakun pinnan kauniiksi.

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita nuolijalla tasaiseksi taikinaksi.
Lapa taikina kahvikakkuvuokaan. Ja laita uuniin paistumaan noin 30 minuuttia tai kunnes kahvikakku alkaa irtoamaan vuoan reunoilta ja tikulla kokeilessa siihen ei jää enää taikinaa.

Tämä kahvikakku ei kaivannut mitään mausteita taikinaan koska tumman muscovado ruokosokerin maku on erittäin intensiivisen paahtunut.
Kun kahvikakku köllöttelee uunissa niin keitetään pinnalle herkullinen piparikinuski!

Mittaa teflonpintaiseen kattilaan 1 dl kuohukermaa, 1 dl tummaa muscovado ruokosokeria, 1/4 tl neilikkaa, 1/4 inkivääriä ja 1 tl kanelia.

Kiehauta nopeasti ja laske lämpöä, kinuski saa hiljalleen poreilla noin 10-15 minuuttia.
Jäähdytä piparikinuski.

Ota kahvikakku uunista ja kumoa leivinpaperin päälle. Anna levät vuoassa noin 15 minuuttia, varsinkin jos käytät paksua valualumiini vuokaa.

Siirrä kahvikakku tarjoilualustalle, valuta päälle piparikinuskia, tupsauta päälle tomusokeria/lumijauhetta ja koristele syötävin koristein.
Tämän helpompaa ei kyllä kahvikakun valmistaminen enää ole! Ei muuta kuin lapsoset mukaan ja leipomaan :)

Yhteistyössä Suomen Sokeri ja 

5 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Vaikuttaapa helpolta! Täytyy testata :)

Anonyymi kirjoitti...

Tuo kinuski kakun päällä houkuttaa!

Terhi kirjoitti...

Anne, testaa ihmeessä! On niin helppoa ja hyvää :)

Anonyymi, minä vielä nuoli kinuskit kattilastakin :D

Ruokasurffausta - Anna kirjoitti...

Olenkin miettinyt mitä leipoisi jouluna viemiseksi. Taisi löytyä vastaus siihen, kiitos :)

EijaK kirjoitti...

Sulatetaanko voi?