sunnuntaina, tammikuuta 14, 2018

Juustoinen jauheliha-simpukkapastavuoka

Ihanaa, näin Instassa vaiko FB:ssä reseptin ruokakolleegalta joka vastasi pohdintaani mitä tehdä simpukkapastasta. Olin ostanut pussin ks. pastaa jo muutama kuukausi sitten mutta jaksamisen vuoksi se on nököttänyt siellä kaapissa, enkä oikein keksinyt mitä tehdä. Hemmetin iso pussi joten nyt otin pussin haltuun.

Alkuun kuuluu tämmönen "tee viikkoja etukäteen" homma. Mä inhoan näitä blogeissa koska haluun kaiken just ja nyt.
Mutta.

Jos haluat aivan taivaallista jauhelihakastiketta tähän reseptiin niin sulla pitää olla semmonen pikkunen pakasterasia punaviinisoossia (vajaa 2 dl) tän ohjeen mukaan.

Tee tämä pari päivää ennen tai vaikka kuukausia jos pakastat.

Punaviinikastike:
  • 4 rkl voita
  • 2 rkl sokeria
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1 porkkana
  • 2 salottisipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • pullo punaviiniä
  • tuoretta rosmariinia kourallinen 
  • tuoretta timjamiinia kourallinen
  • 5 dl Demi-glagea
  • myllysuolaa
  • mustapippuria myllystä
Pilko porkkana pieniksi kuutioiksi, varsisellerin varsi pieniksi paloiksi ja hienonna salottisipuli.
Lisää kasariin (korkeareunainen paistinpannu) voi sekä porkkanakuutiot, pilkottu sellerinvarsi,  hienonnettu salottisipuli sekä puristettu valkosipuli. Kuullota hetki, raaka-aineet ei saa ruskistua. 
Lisää sokeri ja anna karamellisoitua.

Lisää joukkoon punaviini sekä rosmariini & timjamiini. Mausta suolalla ja keitä kasaan, niin että kastikkeesta jää noin puolet. 

Lisää Demi-glace ja keitä jälleen kasaan noin puolisen tuntia, kastike paksuuntuu. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Siivilöi soossi.

Minä siis tein tätä soossia ruoalle josta sitä jäi ja laitoin loput pakkaseen, sain kaksi pientä pakasterasiaa - ehkä noin 2 dl rasia.

Ja sitten lähetään -> lue resepti ensin,  valmistuu samaa tahtia 😍

Keitä simpukkapastoja suolavedessä noin 10 minuuttia. Niiden pitää olla al dente.
Huuhdo kylmällä vedellä, valuta. Ja anna ootella.

Kuullota pannulla 2 rkl voissa yksi keltasipuli pieneksi pilkottuna sekä 2 valkosipulin kynttä murskattuna.
Lisää joukkoon 400g naudan jauhelihaa ja paista lähes kypsäksi. Lisää joukkoon noin 2dl punaviinisoossia (tässä kohtaa olet onnellinen että sulla on se valmiiksi supermaukkaaksi tekeytynyt soossi) sekä  200g paseerattua tomaattia. Anna keittyä kasaan pienellä lämmöllä. Kastike ei saa olla juoksevaa vaan lusikoitavaa.
Tarkista maku, lisää suolaa ja mustapippuria.

Viimeiseksi tee Mornay eli valkokastike juustolla. Sulata kattilassa noin 50g voita ja lisää joukkoon vehnäjauhoja kunnes ne irtoavat kattilan reunoilta. Lisää hissukseen noin 5 dl Kiehu-maitoa (punaista maitoa).....sekoita koko ajan kunnes kastike sakenee. Mausta himpulla suolaa, valkopippuria ja muskottipähkinää.
Lisää joukkoon kourallinen emmental-juustoa. Soossi saa olla tiukkaa mutta ei liian.
Voitele pyöreän mallinen piirakkavuoka . Laita uuni lämpiämään noin 180 asteeseen.

Lapa vuoan pohjalle ohut kerros juustokastiketta.

Ota aina yksi simpukkapasta ja lapa sisään noin vajaa ruokalusikallinen täytettä. Asettele vierekkäin pyöreään ja vuokaan ja sitten limittäin ja päällekäin.
Lisää väleihin juustokastiketta sekä vähän myös mozzarellaraastetta. Ja vielä päälle juustokastiketta lusikalla lusikoiden sekä myös juustoraastetta.

Aah, onhan aikaa vievää hommaa😅
Mutta siinäpä se kaunokainen menossa uuniin.
Kyllähän tämä herkku nousi koko perheen suosikkilistalle.
Ja minun🙏

Ehkäpä sitten pian taas minua ja kuulumisia & kotia.

p.s Blogin kategorioiden siivous jatkuu....malttakaa sekamelskaa vielä hieman!

Ei kommentteja: