lauantaina, lokakuuta 06, 2007

Erilainen makaroonilaatikko


Pastanjauhajien makaroonilaatikkokokeiluja lukiessani muistin, että rakas serkkuni kertoi minulle taannoin erittäin mielenkiintoisen reseptin omaan makaroonilaatikkoonsa. Ideana on, että makarooneja ei keitetä. Jäin tätä silloin miettimään ja nyt asia muistui mieleeni, joten päätin kokeilla.

---------------------------------------------------------------------------

Erilainen makaroonilaatikko
  • 2/3 pussia makarooneja
  • noin 400 g paistijauhelihaa
  • noin 6 dl kevyt maitoa
  • 2 kananmunaa
  • punaleimaista emmental-juustoraastetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • grillausmaustetta
  • himppu chilijauhetta

Laita kiertoilmauuni kuumenemaan noin 190 asteeseen.

Paista jauheliha pannulla ja mausta suolalla, mustapippurilla, grillausmausteella sekä himpulla chilijauhetta. Jauheliha saa olla suolaista, koska makruihin ei lisätä enää suolaa.

Kaada makrut vuoan pohjalle ja lappaa perään jauheliha. Lisää vielä oman maun mukaan emmentalia raastena ja sekoita koko setti.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää ne maitoon. Kaada munamaito vuokaan ja sen pitäisi peittää koko makarooni-jauhelihamössö.

Päälle voit vielä halutessa vuolla muutaman voinokareen tai ripotella juustoraastetta.

Kokeile välillä haarukalla makruja mutta noin 35-40 minuuttia ottaa aikaa kypsyä uunissa.

---------------------------------------------------------------------------

Tämä oli kyllä hyvää. Makrut oli jotenkin erilaisia kun ne sai imeä itseensä munamaitoa, jotenkin pehmeämpiä.

Itsellä eka kerta ei ihan mennyt putkeen, koska laitoin kolme munaa vaikka kaksi olisi riittänyt ja nestettäkin laitoin desin vähemmän. Tähän ohjeeseen olen siis lisännyt/vähentänyt hieman molempia ja varmasti näin laatikko on vieläkin onnistuneempi!

Oman annokseni hunnutin raastetulla parmesaanilla ja juomana maistui pettämätön australialainen Lindemans Shiraz Cabernet. Meidän perheen kestosuosikki :).

11 kommenttia:

-m- kirjoitti...

Tämäpäs sattui - juuri tänään päätin, että huomenna kokeilen makaronilaatikkoa laittamalla makrut raakana vuokaan. Kiitos ohjeesta, tämä testataan huomenna :)

-m- kirjoitti...

Unohtui äskeisestä kommentista: osaatko sanoa, mikä lämpötila vastaa tavallisessa uunissa kiertoiltauunin 190 astetta?

-m- kirjoitti...

Kolmas kerta toden sanoo... Kiertoiltauuni luonnollisesti tarkoittaa kiertoilmauunia :)

Terhi kirjoitti...

m - varmaan ehkä 200 astetta. Itse en hirveästi ole huomannut kiertoilmassa lämpötilaeroja, ehkä jonkun verran.
Nyt kun mietin niin laatikon pinta ruskistui aika nopsaan että ehkä kiertoilmassa riittää 180 astetta ja perusuunissa 190 astetta.
Kannattaa kuitenkin tarkkailla tilannetta ja jos pinta alkaa tummua niin laita siihen päälle esim. taiteltu leivinpaperi niin pinta ei tummu liikaa.

-m- kirjoitti...

Suurkiitos vallan mainiosta ohjeesta! Tästä tuli heti meidän suosikkimakaronilaatikko.

Terhi kirjoitti...

m - kiva kuulla, että laatikkonne onnistui!

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärtääkseni kiertoilmauunin lämpötila on normaalia uumia vähän kuumempi. Itse olen käyttänyt sääntöä, että jos käytän kiertoilmaa niin laitan lämpöä 10...20% vähemmän kuin normiuunissa.

Terhi kirjoitti...

anonyymi - juuri näin, kiertoilmassa laitan vähemmän lämpöä. En nyt tiedä onko se tuota prosenttimäärä...
Mielipiteet hajoavat ja kokkiystäviltäni olen kuullut, että aina eroa ei juurikaan huomaa eli on varmaan merkki- ja hintakohtaisia eroja.
Ja aina kannattaa seurata läheltä "tilannetta" ihan kuin normiuunissakin ;).

Taru kirjoitti...

Oli tosi hyvää ja helppoa, vaikka eihän tuo makanoonien keitto niin iso homma ole. Paistoin tavallisessa uunissa 200 astetta, 40 min.

Terhi kirjoitti...

Hei Taru, juu. Eihän makrujen keitto kauaan vie mutta jotenkin erilainen maku minusta tähän klassikoruokaan tuli!

Arte kirjoitti...

Sanovat sukulaiset että tekevät ahkeran naisen makaronilaatikkoa kun mulla on ollut vastaavan tapainen resepti (taisi olla Makupalat -ohjelmasta) ja nimesivät sen laiskan pojan laatikoksi, mutta se oli kananmunaton, laktoositon että ei paha ;)