keskiviikkona, helmikuuta 09, 2011

Retrosämpylät ja kevätfiiliksiä

Minä olen talvi-ihminen. Piste.

Heh, lyhyt ja naseva lause kertoo kaiken. Minä siis rakastan lunta, pakkasta ja kylmää....sekä sitä talven fiilistä...ihania valoja, kynttilöitä, lumen narinaa astellessa uppohangessa ja tietenkin talvista ruokaa ja sesonkeja!
Kun on kylmä ja ulkona paukkuu pakkanen niin mikä onkaan ihanampaa kuin täyteläinen keitto, tuhti pata tai pehmeät sämpylät?

Aloimme tekemään näin talven pitkinä tunteina sisustusmuutosta kotona ja kun aloin käymään läpi keittokirjakokoelmaani niin käsiini sattui ihanasti kontaktimuovitettu kirja, Kotitalous 7 vuodelta 1987.
Istahdin ja aloin ajatuksella selaamaan kirjaa. Voi että mitä reseptejä sieltä löytyikään joita en ollut muistanutkaan hakea! Ja voi että miten ihania kotitaloustunnit silloin aikanaan olivatkaan. Muistan miten ystäväni kanssa leivoimme jomman kumman kotona aina "kotsantunnin" jälkeen mutta huom!, me osasimme siivota jälkemme...ainakin muistelen niin :).

Nämä koulukirjat ovat palvelleet kyllä aina kun joku perusresepti on ollut hakusessa mutta lähes aina olen muokkaillut reseptiä jotenkin.

Nyt päätin pakkasiltana leipoa sämpylät ihan ohjeen mukaan!

Sämpylät:
Taikinan juuri
  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g tuoretta hiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
Lisäksi tarvitaan
  • 1 tl suolaa
  • noin 3 dl grahamjauhoja
  • 25 g huoneenlämpöistä voita (tässä käytin margariinin sijasta voita)
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna tuorehiiva joukkoon. Sekoita nuolijalla tasaiseksi.
Vatkaa joukkoon sokeri sekä vehnäjauhot.
Peitä liinalla ja anna taikinan juuren kohota noin 10 minuuttia.

Lisää taikinaan suola sekä osa jauhoista.
Lisää joukkoon loput jauhoista sekä lisää rasva ja alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhosta.

Itse tein taikinan koneessa käyttäen taikinakoukkua.
Minä kyllä rakastan taikinan vaivaamista käsin, se on niin terapeuttista mutta nykyisin on vaan niin kiire, että tuo Kenwood on kyllä pelastanut monet kerrat ja sen käyttö jatkukoon.
Alusta taikinaa jauhotetulla pöydällä kunnes ilmakuplat puhkeavat.
Leikkaa leipurin raapalla (ihanteellinen kaikenlaisille keittiötasoille, ei jätä jälkiä) taikinasta sopivia paloja ja leivo sämpylöiksi.
Anna sämpylöiden kohota liinan alla peitettynä noin 10 minuuttia ja paista noin 225 asteessa kunnes pinta saa väriä.
Vinkki! Voitele sämpylät maidolla niin saat niihin väriä ja heitä paistovaiheessa vettä lasillinen uuninpohjalle niin saat sämpylöiden pinnalle ihanan rapeuden.
Nauti voin ja maidon kera!
Nyt on kyllä vähän kevättä jo rinnassa, vaikka miten talvi-ihminen olenkin :). Ja sanomattakin on selvää, että lempikukkiani ovat tulppaanit!

Tulppaaneja olenkin hamstrannut kotiini jo parin viikon aikana ja eipä taida olla päivääkään ettei niitä jostakin kodin nurkasta olisi löytynyt.

Muuta kevään tuntua kotiin laitoin mm. Marimekon ihanilla raita-pyyhkeillä. Näitä pyyhkeitä kaapistani löytyy lähes joka sesongin sävyyn mutta pinkki vielä puuttuu! Näillä pyyhkeillä saa ihanasti sesongin väriä kotiin ja helposti!
Taidankin huomenna hankkia ne pinkit raitapyyhkeet!

P.S. Whirlpoolin uuni on saapunut lähipostiin...tästä se testaus alkaa, ehkä jo huomenna!

3 kommenttia:

ekku kirjoitti...

Ihanat sämpylät;) Mullakin on noita Marimekon raita pyyhkeitä.Oikeen ootan pääsiäistä ku laitan noi kananpojan keltaset esille :)

Satu kirjoitti...

Tuttu kirja ja niitä parhaimpia perusreseptejä :-)

Terhi kirjoitti...

Ekku, kiitos, sämpylät oli hyviä! En malttanut odottaa Pääsiäistä kun laitoin jo keltaiset pyyhkeet esille, tänä keväänä kodin korostusväriksi taitaakin nousta sitruuunan keltainen!

Satu, eikös olekin loppupeleissä parhaita keittokirjoja nuo koulun kirjat :)