sunnuntaina, maaliskuuta 13, 2011

Naan-leipä

Rakastan nepalilaista ja intialaista ruokaa! Harmittelinkin kun Keravalta häipyi viime kesänä ainoa nepalilainen enkä ole löytänyt tästä läheltä hyvää, pöh :(. Tikkurilasta bongasin tosin hyvin suosituksin paikan joka täytyy kyllä käydä pian korkkaamassa.
Päädymmekin usein Pikku Nepaliin Helsinkiin, joka ei koskaa petä.
Laittakaahan vinkkejä ja linkkejä, jos jokin muukin olisi kokeilemisen arvoinen paikka! Meillä pikkumieskin rakastaa nepalilaista ja varsinkin naan-leipiä.

Kotona kun ei nyt satu olemaan tandoori-uunia (pitäsköhän ottaa huomioon tulevaa keittiöremppaa ajatellen?...heh) niin ihan autentista naan-leipää ei kotiuunilla saa mutta lähelle voi kyllä päästä.
Tutkin taannoin pitkään nettiä, alan kirjoja ja kokeilin...kokeilin ja kokeilin kunnes sain kehiteltyä hyvän naan-leivän ohjeen. Itse en tykkää käyttää naan-leivässä hiivaa, koska minusta naan-leivän pitää olla ohukainen mutta sopivan pehmeä ja uskon että tällä reseptillä pääsee lähelle aitoa kokemusta.

Parhaat naan-leivät:
  • noin 4,5 dl vehnäjauhoja
  • reipas 0,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 kananmuna
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • hyppysellinen soodaa
  • 1 tl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • reipas desi kevyt maito
Voiteluun:
  • gheetä eli kirkastettua voita
Vatkaa kananmuna kevyesti ja sekoita joukkoon keskenään sekoitetut jauhot & sooda, jogurtti, sokeri ja suola. Lisää joukkoon maitoa sen verran, että saat pehmeän taikinan.
Alusta taikinaa muutama minuutti jauhotetulla tasolla, taikinan tulee olla pehmeää.
Voitele öljyllä kulho ja laita taikina kulhoon lepäämään liinan alle lämpimään paikkaan noin kolmeksi tunniksi.
Jaa taikina kuuteen osaan ja kaulitse ohuiksi kolmion mallisiksi leiviksi. Voitele leivät halutessasi kirkastetulla voilla ennen paistoa tai paiston jälkeen. Vinkki! Sulata suolaton voi kattilassa, kuori vaahto ja anna hetken jäähtyä. Hera painuu kattilan pohjalle ja voit kaataa pinnalle jääneen kirkkaan voin.
Paista kuumassa uunissa, noin 230 asteessa noin 5-6 minuuttia tai kunnes leivät saavat väriä pintaan. Nauti heti!
Vinkki! Naan-leipien pinnalle voit ripotella tuoretta korianteria tai valkosipulia.

3 kommenttia:

Katri kirjoitti...

Mun yksi suosikki Nepalilaisista ravintoloista on Satkar, toinen mikä on tullut testattua on Ratakadulla....olisko nimi ollut Himalaya. Samoin joskus vuosia sitten tuli useamminkin käytyä Mount Everestissä. Kaikissa on mielestäni hyvä ruoka, muuten ehkä tuo Himalaya oli vaatimattomin.

Krike kirjoitti...

Naan-leivät ovat niin ihania! Voisinkin kokeilla tällä rezeptillä :)

Anonyymi kirjoitti...

Himalayassa on ihanaa ruokaa. Naan-leipä on mahtavaa ja Sag Paneer on todellakin maistamisen arvoista!