sunnuntaina, lokakuuta 21, 2007

Hedelmäistä kanasalaattia ja parmesaanileipäsiä

Hyvä ystäväni vieraili luonani menneellä viikolla ja istuimme pitkään iltaa nauttien kanasalaatista, parmesaan-leipäsistä sekä tietenkin hyvästä viinistä ja "paransimme maailmaa".

Ystäväni pitää myös hyvästä ruoasta ja on aina ihanaa miettiä mitä uudenlaista tarjottavaa sitä keksisi. Ostan lähes kaikki ruokalehdet sekä naisten "kotilehdet" ja leikkelen niistä parhaat reseptit ja sitä pinoa selailin ja löysin ihanan kanasalaatin ohjeen sekä leipästen ohjeen. Harvoin teen täysin ohjeen mukaan, koska aina ei oikeita aineksia ole ja niin nytkin sävelsin ohjeita itselle sopiviksi.

---------------------------------------------------------------------------

Hedelmäinen kanasalaatti ja punaviinisiirappi
  • 2 paistettua broikun rintafilettä
  • suolaa, mustapippuria, cayannea hieman, grillausmaustetta
  • romaine-salaattia
  • jääsalaattia
  • 3 kypsää tummaa luumua
  • 1 kypsä päärynä
  • pinjansiemeniä
  • Aura-juustoa

Kastike:

  • 1 dl vaaleaa siirappia

  • 1/2 dl punaviiniä

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 2 tl sitruunamehua

Ota broikun fileisiin väri pannulla. Ripottele pintaan haluamasi mausteet. Kaada pannulle jotain nestettä (vichy/hedelmämehu/siideri) ja anna broikkujen kypsyä nesteessä kypsiksi.

Paistan aina salaattiin tai leivän väliin tulevat broikut näin, koska broikku imee tuon nesteen ja lihasta tulee suussa sulavan pehmeää. Ei sellaista kengänpohjaa mitä pelkästään jos paistaisi pannulla. Ja filettä on ihanan pehmeä leikata.

Puolita luumut, poista kivet ja siivuta kauniiksi viipaleiksi.
Kuori päärynä, poista siemenet ja viipaloi pitkittäin pitkiksi viipaleiksi.

Pese ja kuivaa salaatit. Revi salaatit tarjoilulautasille.
Asettele salaattipedin päälle luumu- ja päärynäviipaleet.

Viipaloi hyvällä lihaveitsellä broikun fileet ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne salaatin päälle.

Ripottele pinnalle pinjansiemeniä sekä murustele Aura-juustoa.

Sekoita kastikkeeseen kaikki ainekset keskenään ja lorauta salaatin päälle.

Parmeaanileipäset

  • 4 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 200 g parmesaaniraastetta (voi käyttää myös muitakin juustoja!)
  • vajaa desi pullomargariinia
  • noin 7-9 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja parmesaaniraaste.

Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää lopuksi pullomargariini. En anna tarkkaa määrää jauhoille koska se vaihtelee. Kun taikina alkaa irtoamaan käsistä mutta on pehmeää, se on valmista.

Kohota taikinaa lämpimässä liinan alla noin puolisen tuntia.

Kauli taikina noin 2 cm levyksi ja ota kivalla piparimuotilla leipäsiä. Minä käytin tulevan Halloweenin innoittamana Wiltonin kurpitsamuottia, joka on leipoessa kyllä kätevä tuon "tarttumapinnan" vuoksi. Ei lipeä taikinaisista käsistä. Ja nämä muotit ovat sopivan isoja myös sämpylöiden valmistamiseen.

Kohota vielä leipäsiä noin 20 minuuttia.


Paista uunissa noin 220 asteessa kymmenisen minuuttia.

---------------------------------------------------------------------------

Leipäset olivat tosi ihanan pehmeitä ja sopivat kuin nenä päähän kanasalaatin kanssa. Vielä seuraavanakin päivänä leipäset maistuivat!

Juomana meille maistui austraalialainen Lindemansin hanapunkku...ja sitähän menikin :)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hauska idea käyttää muotteja myös sämpylöihin, kiitos jälleen vinkistä!

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä Sinulla on herkullisia ohjeita.. KIITOS vierailustasi blogissani, nyt olen päivittänyt sinne kuvan kakusta jossa Confetista tilaamani futispelaajat ;-) Sopiihan että lisään sivusi linkkilistalle?

Anonyymi kirjoitti...

Hei ninnu!

Tottakai voit lisätä blogini listaasi, päivitän sinutkin tänne kunhan seuraavan kerran teen päivityksiä!
Täytyypä käydä kurkkimassa kakkusi!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanat leipäset.... Kyllä sillä vain on merkitystä miltä ruoka myös näyttää.... Usein se vain tulee unohdettua....

- Marke -
Opintoretki elämään blogista

Anonyymi kirjoitti...

Hei Marke! Kyllä, sitä ei vaan aina "muka" kiiren keskellä muista panostaa annoksen ulkonäköön.
Nuo leipäset oli kyllä tosi hyviä ja vielä seuraavanakin päivänä!