keskiviikkona, kesäkuuta 26, 2013

Juhannus 2013 ja Mustapekka-kastike

Kylläpä olin kauan odottanut Juhannusta ja mökkisaunaa mutta aika ei millään riittänyt että olisimme saaneet saunan valmiiksi. Päätettiinkin että parempi hutkia kun hutia ja teimme pari päivää töitä vielä saunan kimpussa mutta torstaina koetti se hetki kun päästiin muuttamaan mökkiin. Aah, sitä tunnetta kaikkien näiden raksavuosien jälkeen! No, todellisuudessa raksahommia on vielä edessä joten siksipä en vielä mökin sisältä kuvia laitakaan :).

Juhannus tunnelmaan oli kuitenkin päästävä joten suit sait sukkelaan asuntovaunurouva muuttui rakennustarvikevarastoksi, osa härpäkkeistä "maisemoitiin" mökin taakse ja osa piiloon peräkärryn kuvun alle.

Ja kyläreissulla oli torilta pakko napata tämä ihanuus mukaan.
Jo aiemmin nappasin niin kesäisen marketan kesätorilta.
Voi sitä riemua kun omalla porukalla päästiin polskimaan joka päivä ja istuskelemaan aurinkotuoleihin. Tekemättä mitään!

Aurinkotuolit shoppasin Askosta ja ovatkin tosi näppäriä koska ihan kostealla pyyhkimällä ne saa puhtaaksi, ei tarvitse pelätä hiekkaa tai muita luonnonantimia. Ja aurinkotuolit vaihtoivat paikkaa Juhannuksen aikana milloin rantaan ja milloin laiturille.
Tänä Juhannuksena päätin että menen vähän "sieltä missä aita on matalin" koska en vaan jaksanut alkaa miettimään meille kolmelle mitään päätä huimaavaa menua.
Halusin kuitenkin kattaa ihan posliinit nuotiopaikan terassille ja aikanaan shopatut Aarikan servettirenkaat pääsivät vihdoin käyttöön.
Pöytään en saanut liinaa kun laitoimme aurinkovarjon mutta somisteeksi kyläreissulta napattiin ihan peltokukkia. Niin kauniita!
Juhannusaaton dinnerille kyytipojaksi valitsin hennon roseviinin ja oli kyllä maistuvaa oikein kylmänä.
Leipäpuolen shoppasin kesätorilta vaikka olisinkin nyt vihdoin voinut paistaa itse mökissä mutta kaiken uurastuksen jälkeen palkitsin itseni muiden leipomilla herkuilla. Tarjolla oli juustosarvia, porkkanasämpylöitä ja patonkia.
Varrastikkuihin keihästin kanaa, naudan ulkofilettä ja erilaisia kasviksia sekä sieniä. Päälle itse tehtyä marinadia ja tulihan hyvvää!
Lisukkeeksi valmistin metukka-pastasalaattia perusohjeellani mutta käytin kevätsipulia ja kuten kuvasta näkyy; väärän mallista pastaa. Pasta meni niin sanotusti pastaksi mutta onneksi tällä kertaa söimme itse niin ulkonäkö ei häirinnyt. Majoneesina käytin Öljypuun chilimajoneesia joka toimi loistavasti kermaviilin kera.

Ja kun mökkiolosuhteissa tarjoiluastiat on aina vähän kortilla niin tarjoilin salaatin kattilassa. Aika hauskaa vai mitä?
Toisena lisukkeena paistoin mummon ranskanpottuja rapsakoiksi uunessa ja kylkeen Mustapekka-soossi konjakilla terästettynä. On kyllä paras piffisoossi mennen tullen.

Mustapekka-kastike:

  • nappi Valion Mustapekka-tuorejuustoa
  • 1 prk Valion kevyt ruokakermaa (3,3 dl)
  • konjakkia maun mukaan
Sulata tuorejuusto ruokakermaan ja anna poreilla miedolla lämmöllä kasaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Itse ei ole tarvinnut lisäillä.
Mausta konjakilla.

Ja toimi muuten broiskunkin kanssa tosi hyvin. Joskus olen lorauttanut joukkoon konjakin asemasta viskiä ja sekin toimii todella hyvin hyvän piffin kanssa.

Vartaat ja maissi kypsennettiin nuotiossa, savun makua ei mikään voita!
Yhtään enempää sapuskaa meille kolmelle ei tarvinnut vaikka tuntui vähäiseltä.

Alkuiltaa ja iltaa istuttiin nuotiopaikan terassilla ja vieraitahan meillä kävi alvariinsa. Tässä äiti ja poikanen. Koskeloksi veikkaan, korjatkaa jos olen väärässä :).
Ja mikäs Juhannusdinnerin kruunaisi paremmin kuin kuohuva ja mansikkakakku.
Tässä vaiheessa tarjoiluastiat muuttuivat pahvisiin ja kakkukin koristeltiin niin trendikkääseen tyyliin. Niin ja tämän pohjan paistoin kyllä itse joten mökkiuuni on korkattu :).
Illan mittaan käytiin vielä perheen väliset jouskarikisat, minä hävisin tietenkin ja pikkumies voitti.

Naapuri kasasi päivän kokkoa niemenkärkeen ja sitä saimmekin ihailla illan. On se Suomen luonto vaan kaunis.
Yksi Juhannus jälleen takana, jospa seuraava vuonna päästäisiin jo saunomaan ja olisi aikaa & tarmoa leivoskella itse herkkuja!

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Jostain kumman syystä meillä ei ikinä grillata naudanlihaa - nyt voisi kokeilla ja tehdä samalla tuon mustapekka-kastikkeen :)

Terhi kirjoitti...

MP-kastike on yksinkertaisuudessaan parhautta ja grillatkaa ihmeessä myös uffia :) (naudan ulkofilettä).