tiistaina, kesäkuuta 29, 2010

Juhannus pohjoisessa

Vietimme tänä vuonna Juhannuksen pohjoisessa Kiantajärven rannalla anopin & appiukon mökillä. Me otettiin Samuelin kanssa varaslähtö lomaan ja mentiin jo keskiviikkoiltana. Halusin herätä aikaisin aamulla leipomaan ja kokkaamaan ettei anopin tarvitsisi tehdä kaikkea yksin.
Paistoin mansikkakakulle pohjan (kakku tosin unohtui kuvata), tein vanilja-raparperipiirakkaa sekä erilaisia dippejä sekä täytteitä crostineille sekä ruissipseille.

Olin ostanut kaupasta lohifileen, jonka halstaroin nuotiolla. Lohen kylkeen tein edellisenä iltana remouladekastikkeen. Ihan huippuhyvää kalan kanssa, valkoviinistä nyt puhumattakaan!

Ja olihan meillä vieraskin ruokapöydässä nuotiolla :)

Vanilja-raparperipiirakkaan sain yht'äkkiä idean kaupassa ja se oli sitten heti pakko toteuttaa. Piirakkapohjan tein paksuksi, lusikoin päälle itse keitettyä paksua vaniljakastiketta sekä pinnalle vielä raparperejä. Laitan ohjetta myöhemmin mutta tämä oli kyllä onnistunein kokeiluni pitkään aikaan!

Juhannusaattona anopin veli vei meidät "putputtimella" ajelemaan Kiantaan ja Samuel sai olla ruorissa.

Päivä soljui liiankin nopeaan hyvässä seurassa. Illalla klo 18 nostimme lipun salkoon, perinteitä kunnioittaen. Kuten kuvasta näkyy, sää suosi meitä aaton lähes pilvettömällä taivaalla!

Lipun noston jälkeen suuntasimme savusaunaan, jonka Kalevi oli meille lämmittänyt päivän aikaan. Ihanat löylyt ja talviturkki & karvahattukin tuli heitettyä Kiantaan. Vesi oli +16, joten minulle vielä aika jäätävää.

Herkkupöydän katoimme anopin veljen rantaan, heillä kun on mökki vieressä. Kätevää!
Olin valmistanut crostineita Marin oppien mukaan. Näitä ei kyllä todellakaan kannata kaupasta ostaa, niin näppärästi nämä syntyvät vaikka hieman kuivahtaneestakin patongista. Bongasin myös taannoin ruokakaupasta Linkosuon ihania ruissipsejä, joissa makuina on ruis, valkosipuli tai grilli. Aivan ihania, terveellisiä ja superkäytännöllisiä pikkunaposteluihin. Meillä loppuillasta ihanan koverilla ruissipseillä kaavittiin dippejä suoraan kupeista :). Jos täytät ruissipsit dipeillä, kala- tai liharouheelle jne. niin täytä ne juuri ennen tarjoilua etteivät suotta vetisty.

Naapurimökin emäntä oli loihtinut ihania salaatteja; pekonilla ja makkaralla maustetun salaatin sekä vuohenjuustolla kruunatun vihersalaatin.

Näihin ruokaisiin salaatteihin hän oli löytänyt ohjeet Pirkka-lehdestä.

Juhannusdinner oli ihana, massu oli täynnä pitkään!
Juhannusaaton kruunasi tietenkin pieni kokko, jonka sytytimme rantaan jo ennen puolta yötä. Ei jaksettu valvoa niin pitkään :)

Juhannuspäivänä anoppi paistoi vielä muurinpohjalettuja pikkupannulla (hauska idea!) ja minä söin lettuni ensin sokerilla ja sitten Aura-juuston sekä Korpihillan karpalo-konjakkisiirapin kera. Aivan taivaallisen ihanaa!


Näihin kuviin ja tunnelmiin siirryn Suomen suvesta rapakon taakse "kakkoskotiimme". Luvassa on leivontakokeiluja paikallisin raaka-ainein ja mahdollisesti pääsen myös 4th of July:n tunnelmiin Lake George:lle mikäli sää sallii. Ja puhumattakaan outleteista....:).
Kuvasatoa ja raportteja luvassa!

4 kommenttia:

Merja Laukkarinen kirjoitti...

Laitoin sinulle sähköpostia 18.6. Sitä ennen toukokuun lopussa. Olisin ollut kiitollinen, että olisit vastannut edes jotain. Ei sillä palkinnolla enää ole edes väliä. Olisi vain ollut kiva tietää mitä sille oikeastaan tapahtui.

Rehellisesti sanottuna nyt jäi vain paha maku koko jutusta.

Terhi kirjoitti...

Hei Merja,

olen laittanut sinulle sähköpostia, pahoittelen kovasti vieläkin että ensimmäinen lähetys ei tullut perille! Postia reklamoin ja uusi lähetys pitäisi olla matkalla. Tarkistan vielä huomenna asian, koska olen ollut poissa töistä kesäkuun alusta.

Merja kirjoitti...

Ei ollut tarkoitus olla ilkeä tai ärsyttävä! :)
Sitä kun ei vaan tiedä mitä on tapahtunut, niin sitten sitä turhautuu..

Kivaa kesälomaa :)

Merja kirjoitti...

Leikkuri on saapunut!
Kiitos :)