lauantaina, maaliskuuta 05, 2011

Pizzaa mikrossa

Kun sain MAX-mikroaaltouunin testattavaksi päätin jo alkumetreillä, että pizzaa on kokeiltava! Toki olin ajatuksen kanssa jo epäileväinen, koska oma mikroiluni on puhtaasti ruoan lämmitystä. Pizzaa en ole koskaan mikrossa valmistanut jos nyt ei lasketa opiskeluaikoina "roiskeläpän" lämmitystä mukaan :). Odotusarvo ei siis ollut kovin suuri mutta kokeilun haluni vei voiton.

Selailin mikron ohjelehdyköitä hakien vähän vinkkiä kypsennysmuotoon mutta en kuitenkaan löytänyt ohjeistusta millä toiminnolla pizza kannattaisi paistaa. Crisp-toimintoon päädyin koska sillä luvataan lopputulokseen rapeutta.

Pizzapohjan tein omalla ohjeellani, jota olen hieman muuttanut vuosien saatossa mutta vain parempaan suuntaan. Puolitin ohjeen tällä kertaa, koska ohje riittää pellilliseen pizzaan.
Lisäsin siis oliiviöljyä hieman enemmän eli pari kunnon lurausta mutta tuorehiivaa taas vähemmän, ehkä 1/5 pakettia ja sen myötä kohotin taikinaa pidempään. Minua tuo hiivaa tuppaa "kuplittavan", joten yritän käyttää mahdollisimman vähän :). Suolaa taas laitoin tähän puolikkaaseen varmaan tuon teelusikallisen, koska tykkään, että pohjassa on kunnon suola! Pitäisikin kyllä päivittää tuota ohjettani, koska hieman sitä olen tosiaan muokannut.

Tästä puolikkaasta annoksesta saa yhden vähän muhkeamman pizzan pannupizzan tyyliin tai kaksi ohutpohjaista.

Voitelin suuremman pannun juoksevalla margariinilla ja levittelin käsin taikinan pannulle. En siis käytä kaulinta pizzapohjaan, koska se vie minusta tietyn kuohkeuden myös ohuemmista pizzoista.

Voitelin pohjan tomaatti-chilisoossilla ja mozzarellaraaste päälle. Täytteiksi laitoin mitä jääkaapissa sattui olemaan ja tällä kertaa salamia, ananasta, Aura-murua ja sipulia.

Pizzan kypsennys meni siis arvuuttelun varaan. Kypsensin ensin pizzaa 5 minuuttia Crisp-toiminnolla mutta sinä aikana ei tapahtunut juurikaan mitään pizzalle. Lisäsin toiset 5 minuuttia ja pizzan päällys alkoi kuplia ihanasti eli juusto sulaa ja tuoksu oli hyvä....mutta, mutta. Reunat olivat aivan valkoiset ja pehmeät, samaten pohja. Mietin ja mietin, että miten saan pohjankin kypsymään ja jatkoin vielä nelisen minuuttia kypsennystä. Harmikseni tilanne ei kuitenkaan muuttunut, ainoastaan päällys alkoi näyttää jo kuivahtaneelta.

Lopputulos oli pizza joka oli hyvän näköinen keskeltä mutta reunat aivan valkoiset ja pehmeät, samaten pohja oli pehmeä. Ei tullut rapea ei.

Jälkeenpäin jäin analysoimaan tilannetta. Olisiko pitänyt grillitoiminnolla hakea väriä reunoihin mutta olisiko se auttanut pohjaan?
Olisiko minun pitänyt kuumentaa Crisp-vuokaa ensin ja sitten vasta täyttää pizza? Vai olisiko pitänyt esikypsentää pohjaa ensin & täyttää sitten?

Jos olisin tehnyt pizzan normaalin tapaan kiertoilmauunissa kuumassa lämmössä, pizza olisi ollut noin 5-7 minuutin paiston jälkeen valmis. Ja rapea.

Minä jatkan siis pizzan paistoa nopsaan kuumassa lämmössä uunin syleilyssä mutta hauskaa kokeilu oli!

Ei kommentteja: