tiistaina, kesäkuuta 29, 2010

Juhannus pohjoisessa

Vietimme tänä vuonna Juhannuksen pohjoisessa Kiantajärven rannalla anopin & appiukon mökillä. Me otettiin Samuelin kanssa varaslähtö lomaan ja mentiin jo keskiviikkoiltana. Halusin herätä aikaisin aamulla leipomaan ja kokkaamaan ettei anopin tarvitsisi tehdä kaikkea yksin.
Paistoin mansikkakakulle pohjan (kakku tosin unohtui kuvata), tein vanilja-raparperipiirakkaa sekä erilaisia dippejä sekä täytteitä crostineille sekä ruissipseille.

Olin ostanut kaupasta lohifileen, jonka halstaroin nuotiolla. Lohen kylkeen tein edellisenä iltana remouladekastikkeen. Ihan huippuhyvää kalan kanssa, valkoviinistä nyt puhumattakaan!

Ja olihan meillä vieraskin ruokapöydässä nuotiolla :)

Vanilja-raparperipiirakkaan sain yht'äkkiä idean kaupassa ja se oli sitten heti pakko toteuttaa. Piirakkapohjan tein paksuksi, lusikoin päälle itse keitettyä paksua vaniljakastiketta sekä pinnalle vielä raparperejä. Laitan ohjetta myöhemmin mutta tämä oli kyllä onnistunein kokeiluni pitkään aikaan!

Juhannusaattona anopin veli vei meidät "putputtimella" ajelemaan Kiantaan ja Samuel sai olla ruorissa.

Päivä soljui liiankin nopeaan hyvässä seurassa. Illalla klo 18 nostimme lipun salkoon, perinteitä kunnioittaen. Kuten kuvasta näkyy, sää suosi meitä aaton lähes pilvettömällä taivaalla!

Lipun noston jälkeen suuntasimme savusaunaan, jonka Kalevi oli meille lämmittänyt päivän aikaan. Ihanat löylyt ja talviturkki & karvahattukin tuli heitettyä Kiantaan. Vesi oli +16, joten minulle vielä aika jäätävää.

Herkkupöydän katoimme anopin veljen rantaan, heillä kun on mökki vieressä. Kätevää!
Olin valmistanut crostineita Marin oppien mukaan. Näitä ei kyllä todellakaan kannata kaupasta ostaa, niin näppärästi nämä syntyvät vaikka hieman kuivahtaneestakin patongista. Bongasin myös taannoin ruokakaupasta Linkosuon ihania ruissipsejä, joissa makuina on ruis, valkosipuli tai grilli. Aivan ihania, terveellisiä ja superkäytännöllisiä pikkunaposteluihin. Meillä loppuillasta ihanan koverilla ruissipseillä kaavittiin dippejä suoraan kupeista :). Jos täytät ruissipsit dipeillä, kala- tai liharouheelle jne. niin täytä ne juuri ennen tarjoilua etteivät suotta vetisty.

Naapurimökin emäntä oli loihtinut ihania salaatteja; pekonilla ja makkaralla maustetun salaatin sekä vuohenjuustolla kruunatun vihersalaatin.

Näihin ruokaisiin salaatteihin hän oli löytänyt ohjeet Pirkka-lehdestä.

Juhannusdinner oli ihana, massu oli täynnä pitkään!
Juhannusaaton kruunasi tietenkin pieni kokko, jonka sytytimme rantaan jo ennen puolta yötä. Ei jaksettu valvoa niin pitkään :)

Juhannuspäivänä anoppi paistoi vielä muurinpohjalettuja pikkupannulla (hauska idea!) ja minä söin lettuni ensin sokerilla ja sitten Aura-juuston sekä Korpihillan karpalo-konjakkisiirapin kera. Aivan taivaallisen ihanaa!


Näihin kuviin ja tunnelmiin siirryn Suomen suvesta rapakon taakse "kakkoskotiimme". Luvassa on leivontakokeiluja paikallisin raaka-ainein ja mahdollisesti pääsen myös 4th of July:n tunnelmiin Lake George:lle mikäli sää sallii. Ja puhumattakaan outleteista....:).
Kuvasatoa ja raportteja luvassa!

maanantaina, kesäkuuta 21, 2010

Lomafiiliksiä

Alku talvi ja kevät oli huikean kiireinen työrintamalla ja sitä riitti aina viime viikkoihin asti. Päätinkin tosiaan pitää pi-itkän loman tänä vuonna ja antaa aikaa perheelle. Nooh...onhan tässä tullut tehtyä töitäkin satunnaisesti mutta aion "siirtyä" enemmän lomailua kohti tässä tällä viikolla. Ja eihän ne työt lopu tekemälläkään :), aina keksii jotain uutta ja kivaa!

Muutenkin tämä vuosi on perheellemme erilainen kun elämme "kahta kotia" täällä Suomessa ja toista Kanadassa. Viikon päästä suuntaamme taas useaksi viikoksi rapakon taakse mutta sitä ennen on ollut aikaa lomailla niin Kainuussa kuin mökkitontillamme Keski-Suomessa.

Myös Penni on innoissaan pitkästä lomasta :). Vietin muutama viikko sitten ihanan viikon Kainuussa ja kävimme isäni synnyinkodissa, jonka vanhempani ovat kunnostaneet kesämökiksi. Sieltä pihalta bongasin tämän ihanan vanhan maitotonkan, oli pakko napata valokuva!

Kävimme myös menneellä viikolla ensimmäistä kertaa tänä kesänä mökkitontillamme kun koko perhe oli kasassa.
Istuimme mieheni kanssa skumppa lasien äärellä asuntovaunuvanhuksessamme, kun mieheni kurkkasi verhon taa....ja mitä bongasimmekaan meidän rannalta! Laulujoutsenpesueen! Vaikka kirjoitinkin biologiasta yo-kirjoituksissa erinomaisen arvosanan, voi silti luontotuntemukseni mennä hieman metsään. Joten jos kyseessä ei ole kuvani perusteella laulujoutsen niin korjaathan ihmeessä :).

Ja tietenkin järkkärissäni oli makrolinssi ruokakuvia varten, joten eihän sitä kaukaa saanut minkäänlaisia kuvia joutsenista. Kaksi ihanaa pientä poikasta heillä oli ja toki heti kun minut huomasivat, suuntasivat he matkan kohti järveä.

Minulla oli tässä käynnissä kilpailu mökkiherkuista ja tulenkin niitä toteuttamaan tässä kesän aikana mutta tällä reissulla meillä oli mukana lohta jonka halstaroimme nuotiolla.

Lohihan ei kaipaa muuta kuin hieman öljyä pinnalle sekä halsterin pinnalle ettei tartu kiinni sekä pyöräytyksiä suolamyllystä. Halsterissa on helppo seurata lohen kypsymistä!


Kaveriksi salaattia, hyvää remoulade-kastiketta ja lasi sauvignon blancia. Ihana kesä!

keskiviikkona, kesäkuuta 16, 2010

Tulokset - kesäarvonta

Kiitos kaikille kesäarvontaan osallistuneille. Voi että valinta oli tosi, tosi vaikea!

Loppujen lopuksi, monien reseptien lukujen päätteeksi valitsin Taikakokin reseptin voittajaksi. Muurikkaletut on se mökkeilyn juttu, ei siitä pääse mihinkään! Kesän aikana testaamme siis suolaista täytettä muurikkalettuihin! Kiitos Taikakokki, palkintosi postitetaan heti kun lähetät minulle osoitteesi info@confetti.fi.

BTW....Muurikkalettutaikinoissa on eroa yhtä paljon kuin on kokeissa; itse käytän taikinaan Vichyä, välillä HYLA-maitoa mutta tällä ohjeella tulen kokeilemaan lettuja tänä kesänä! Jonain päivänä se best-ohje löytyy!

Muurinpohjalettuja ehdotti myös moni rakas lukijani ja siitä syystä lähetän yllätyksenä pienen palkinnon kaikille ehdottaneille eli Cebic, SannaE, Katri (Sitruunamarenki) ja Pia (Kakkuhelmi).
Nämä palkinnot hankin seuraavalla Kanadan reissullani, jolta palaan 17.7., joten laitattehan minulle postitusosoitteen, jotta palkinnot löytävät perille sitten paluuni jälkeen!
Onnea siis ylläripalkinnon ansaille!

Ihanaa kesää!


PS. Lähden jälleen pian rapakon taa ja ajatuksissa on järjestää taas kilpailuja lukijoilleni. Kommentoi tähän viestiin mimmoisia tuotteita haluaisit rapakon takaa palkinnoiksi blogiini?

maanantaina, kesäkuuta 14, 2010

Äidin kukkainen juhlakakku

Äitini juhli pyöreitä vuosia menneenä viikonloppuna.
Äitini heitti vitsillä kesällä pojalleni, että hän toivoisi yhtä monta kukkasta onnittelukimppuun kuin tulee vuosia täyteen...ja saamansa piti, ruusuja tietenkin!
Ja näiden ruusujen sävyistä (veren punainen ja luonnonvalkoinen) lähti idea kakkuun, jonka sain kunnian leipoa.

Muutamaa päivää ennen valmistin jo ruusun lehtiä valmiilla muoteilla eri kokoisia. Kakkuun saa näyttävyyttä lisää, kun lehtiä on eri kokoa sekä eri sävyjä. Osan lehdistä voit myös tehdä sokerimassasta marmorointitekniikalla kuten olen vuosia sitten tehnyt syksyisiä lehtiä.

Eri sävyisiä lehtiä sain, kun käytin Party Green-pastaväriä valkoiseen sokerimassaan eri määriä. Mitä enemmän sävyä, sen tummempia lehtiä. Tietyllä pastavärillä toki pääsee vaan tiettyyn tummuusasteeseen, joten kovin tummia lehtiä ei tällä sävyllä saa.
Lehtiin saat näyttävyyttä myös kipristämällä lehden kantaa sormien välissä. Näin lehti menee kannastaan hieman kippuraan.

Valmistin myös äidin toiveesta valkoisesta sokerimassasta pieniä kukkaisia pikkuruisella kukkamuotilla muotoilusienen päälle. Paina muotoilusienen päällä siveltimen toisella päällä kuoppa kukan keskelle, saat ihanan muodon kukkaseen!
Äitini toivoi kakkuun sokerimassasta kuorrutteen, jonka sävytin Party Green-sävyllä erittäin hennon vihreäksi. Ruusuihin äiti valitsi valkoisen sävyn ja terälehtiin toistin ruusukimpun sävyjä; helmenvalkoista, heleää kultaa ja veren punaista kimalletta.

Kakun pinnalle suihkutin tietenkin runsaasti helmiäisspraytä!
Kakun alareunaan jätin reippaasti kuorrutetta ns. yli, jotta sain tehtyä ihanan koristellun alareunan Wiltonin simpukkatyökalulla Wiltonin oppien mukaan. Simpukkatyöväline löytyy mm. Wiltonin koristeluvälinesetistä.
Onnea vielä Äidilleni!

sunnuntai, toukokuuta 30, 2010

Kesäarvonta!

Kesä on jo täällä ja oma kesälomakin lähenee pikavauhtia :).
Yli kolme vuotta on tullut tehtyä töitä lähes 24/7, joten nyt on aika ottaa tänä kesänä vähän omaa aikaa. Blogia aion päivitellä niin täältä koto-Suomesta kuin kakkoskodistamme Kanadastakin.

Kevään reissulta Kanadasta hamstrasin kaikenlaista ihanaa matkalaukkuihin, myös ihanan arvontapalkinnon.

Kerro minulle mikä on kesäherkkusi?
Mikä herkku herauttaa veden kielelle? Mitä ruokaa, leivonnaista tai jälkiruokaa on ihanaa valmistaa ulkona, sisällä, mökillä, veneellä tai missä ikinä vietätkin parhaat kesälomasi hetket!

Valitsen suosikkini ja aion kokeilla sitä mökkiprojektimme lomassa asuntovaunussa heinäkuussa! Vinkiksi annan, että "tiluksillamme" ei vielä uunia ole, sähköt löytyy, jääkaappi sekä muurikkapannu.

Vastaa tähän bloggaukseen 15.6. mennessä niin ehdin valita voittajan ja lähettää palkinnon ennen kuin siirryn rapakon taakse.

Mieleiseni herkun palkitsen tuotepalkinnolla, jossa on mukana:
  • Wiltonin Helinä-keiju kakkuvuoka
  • Herseyn Kisses-namuja
  • Herseyn Chipits, butterscotch nappeja (superihania mm. muffineihin ja pikkuleipiin)
  • Baker's makeuttamatonta suklaata (tästä syntyy maailman paras brownie!)
  • Betty Crocker frosting, Whipped Fluffy White kuorrute
  • iso jättipussi mini-vaahtokarkkeja
Ihania pohjois-amerikkalaisia herkkuja leivontaan! Saatan vielä ehkä lisätä jotain extraa palkintoon :).
Toivotan oikein hyvää kesää kaikille lukijoille, nautitaan ja herkutellaan!

lauantaina, toukokuuta 15, 2010

Toukokuun grilli-ilta

Kutsuin tuttavaperheen meille istumaan iltaa ja myös kokkaamaan kanssani :). Tuttavaperheen tyttö on ollut Sampan kamu vaippaikäisestä ja edelleen he tulevat mielettömän hyvin juttuun keskenään. Oli sovittu, että kamu jää meille yöksi tänään.

Alkupalat unohdin tyystin kuvata mutta tarjosin päärynänlohkoon sipaistua Aura goldia, joiden ympäri kiedoin serrano-kinkkua sekä ruissipsejä joiden sisustaan lusikoin sitruunalla maustettua mascaponevaahtoa ja pinnalle ripottelin calvados-marinoitua kylmäsavulohta (lähi K-supermarketista) ja ruohosipulia.

Pääruokana halusin tarjota parsaa, hollandaise-kastiketta sekä marmorifilettä.

Pääruoan kanssa toimimme yhteistuumin vieraiden kanssa. Parsat kuorittiin ja keitettiin sitruunalla ja suolalla & pippurilla maustetussa vedessä noin 6-7 minuuttia.
Parsan kylkeen keitettiin hollandaise-soossi ja grillissä kypsennettiin marmorifileet jokaisen maun mukaan.
Oma ideani oli tarjota vielä ruoan painikkeeksi valkosipuli-mozzarellaleipä.
Kun vielä lähdin googlettamaan ideoita löysin saman tyylisen idean löysin mm. Kinuskikissan blogista. Tein omia muutoksiani reseptiini.
Vinkki! Tähän leipään voit käyttää myös samoja yrttejä kuin esim. pääruokaan; persiljaa, tilliä, rosmariina, korianteria jne. ja saat ihanasti ruoalle täydentävän leivän esille!
Valkosipuli-mozzarellaleipä:
  • 1 ranskanleipä
  • 150 g voita
  • 1 buffala mozzarella (esim. Pirkan Parhaat)
  • 2 kourallista tuoretta basilikaa
  • 1 kourallinen tuoretta ruohosipulia
  • 5 kynttä valkosipulia
  • suolaa
  • mustapippuria

Pilko voi kulhoon ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä.
Pilko mozzarella, basilika ja ruohosipuli pieneksi hakkeeksi ja lisää voin joukkoon. Sekoita ja mausta suolalla & mustapippurilla.
Leikkaa ranskanleipään lähes pohjaan saakka kunnon viillot. Älä anna mennä läpi!


Lusikoi viiltoihin täytettä.

Paista folioon käärittynä miedolla lämmöllä grillissä tai leivinpaperin päällä grillipellillä uunissa noin 225 asteessa kunnes voi on sulanut.


Leipä oli kyllä taivaallisen hyvää! Ajatus olikin hakea kaupan pakastealtaiden valkosipulivoi-patongeille korvike ja voi että tuoreet ainekset ja yrtit tekevät tehtävänsä!

Jos paista leivän grillissä niin muista varoa lämpöä, koska grillissä pohja saa väriä nopsaan!
Tätä aiotaan kokeilla kesällä myös nuotiolla mökillä!

Tässä vielä kauniisti lautaselle koottu annos, kyytipoikana ainakin meidän Alkossa uusi viini Mud House, sauvignon blanc Uudesta Seelannista. Ihanaa puhtaasti parsan kanssa mutta sopi kyllä marmorifileenkin kanssa, ei jäänyt yhtään varjoon!


Ja jotta meidän prinsessa; Penni ei jäisi yhtään varjoon niin hänen lautaseltaan löytyi makkarankuoria & kebakkoja (nämä siis lasten ruoista jäminä), marmorifilettä pieni biitti ja toki hollandaise-kastiketta....


...ja lämpösenä tietty!
Aah, ja jälkkäriksi oli mansikkapiirakkaa, mascarpone-vaahtoa ja tuoreita mansikoita mutta siinäkin vaiheessa kamera unohtui, sorry!
Niin ja ne kamut söi iltapalaksi jäätelöannokset strösseleineen :).

lauantaina, huhtikuuta 24, 2010

Pappardelle-pastaa, broiskua ja punaista pesto-kermakastiketta

Olin tässä taannoin illallisella Wiltonin Euroopan myyntijohtajan kanssa Ravintola Loisteessa Helsingin ytimessä. Kyseinen ravintola oli tuttu mutta pitkiin aikoihin siellä ei ole tullut käytyä, koska harvoin täältä "maalta" (alle 30km ytimeen) tulee lähdettyä työkiireiden keskeltä.
Tilasin á la carte listalta...apua-a...piti linkittää annos listalta mutta lista onkin vaihtunut eikä siellä enää ole tätä ihanaa broisku annosta pappardelle-pastalla! Haaveilin niin, että kesän aikana menen käymään uudelleen mutta voihan...

Annos jäi siis kuitenkin kummittelemaan mieleeni ja tänään sitten päätin tehdä oman versioni. Eihän tällä ole mitään tekemistä alkuperäisen kanssa mutta fiiliksiin pääsin ja olihan pitkästä aikaa parasta pastaa! Muistelen, että Loisteen broiskujen päällä oli murskattuja pistaasipähkinöitä mutta en ole kyllä varma. Aion kyllä kokeilla joku kerta! Kastikekaan tuskin oli ihan just tällaista, tähän sain fiilistä Da Tonin etana-annoksesta, josta postasin jo aiemmin.

Ohjeessani ei ole mittasuhteita, koska erittäin usein kastikkeet varsinkin syntyvät fiiliksellä. Joskus liesi on liian kovalla ja nestettä pitää lisätä enemmän ja joskus tulee mieliteko lisätäkin jotain mitä kaapista löytyy, että saa juuri sen oikean maun mikä oli mielessä tai lisää jotain mitä mieli just sillä hetkellä tekee. Reippaasti vaan fiilis mukaan ja maistelua, maistelua ja maistelua!

Tarvitset:
  • broiskun filettä (maustamatonta ja niitä oikeita pulleita, ei mitään minuuttisysteemejä!)
Kuumenna pannu ja ota broiskuihin oliiviöljyssä väriä pintaan molemmin puolin. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Itse lisään vielä himpun grillausmaustetta. Lisää joukkoon vichyä ja jätä broiskut porisemaan miedolle lämmölle. Broiskut valmistuvat itsekseen mutta muista lisätä vichyä välillä.
Paistan aina broiskun fileet jossain nesteessä (vichy, vesi, vesi + appelsiinimehu, alkoholiton siideri jne.), koska näin fileistä tulee pehmoisia eikä kengänpohjia :). Mikään ei ole niin kammottavaa kuin syödä kuivaa broiskua!

kastikkeeseen ->

  • salottisipulia
  • valkosipulia
  • voita
  • ruokakermaa (10%-15%)
  • punaista pestoa (suosin itse Barillaa; Pesto Rosso)
  • suolaa
  • mustapippuria

Kuullota voissa hienoksi pilkottu salotti- ja valkosipuli. Lisää joukkoon oman maun mukaan ruokakermaa ja punaista pestoa sekä mausteet. Maistele kastiketta välillä! Jos haluat enemmän "tomaattisen" kastikkeen niin voit lisätä myös vettä ja vain pyöristää kastikkeen lopussa ruokakermalla. Itse olen enemmän ruokakermalaisia :) ja keittelen kastiketta kokoon.

Keittele kattilassa pappardelle-pasta al denteksi.

Nostele pasta lautaselle, lusikoi kastiketta ja nostele päälle viipaloitu broiskun file. Vähän vielä kastiketta ja pari pyöräystä balsamicoa. Höylää tai raasta annoksen pinnalle parmesaania.

Nauti välittömästi hyvän punaviinin kera!

Kuva on hieman pliisu kun en muistanut ostaa kaupasta tuoretta basilikaa tms. millä annoksen olisi voinut koristaa. Mutta tällä kertaa maku on pääasia ja tämä oli oikeesti hyvvää!!