tiistaina, huhtikuuta 21, 2009

Herkulliset donitsit


Vappuna maistuvat ihanan pehmeät, hieman sitruunaiset donitsit. Kieritä herkulliset donitsit sokerissa tai koristele sokerikuorruttein ja nomparellein!

Taikina:

  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • sitruunan raastettu kuori
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • noin 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl kardemummaa
  • 2 rkl vaniljasokeria

Sekoita kaikki taikinan ainekset nuolijan avulla sekaisin. Taikinan tulee olla pehmeää ja irrota kulhon reunoilta. Lisää kuohukermaa, että saat taikinasta sopivan pehmeää.
Jaa taikinapallo neljään osaan ja pyöritä osista pitkuloita. Leikkaa nuolijalla noin golfpallon kokoisia palloja ja pyöritä ne pyöreiksi. Litistä hieman ja levitä sormella keskelle reikä.
Toinen vaihtoehto on kaulita taikinasta noin 3-4 cm:n paksuinen levy ja ottaa pienellä ympyrämuotilla tasalaatuisia levyjä ja levittää keskelle reikä.
Paista donitsit kuumassa öljyssä kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Kierittele donitsit hienossa sokerissa, kanelisokerissa tai kuorruta sokerikuorrutteella ja dippaa strösseleihin.

Nämä oli pitkästä aikaa ihania, vaikka itse sanonkin :)

tiistaina, huhtikuuta 14, 2009

Pulleat sarvet

Usein iltaisin tekee mieli jotain suolaista ja nämä ihanan pulleat ja mehevät sarvet ovat jo pitkään olleet suosikkejani. Kannattaa kokeilla vaikka pieni tovi näiden valmistamisessa vierähtääkin :)
Tästä taikinasta leivot noin 16 herkullista sarvea.

Taikina:
  • noin 10 dl vehnäjauhoja
  • 300 g voita
  • 4 dl kevyt maitoa
  • 2/3 pakettia hiivaa
  • 1 kananmuna
  • 2 tl suolaa
Nypi pehmeä voi sekä jauho ryynimäiseksi seokseksi.
Liuota kylmään maitoon hiiva. Lisää joukkoon rikottu kananmuna sekä suola. Sekoita jauho-voiseokseen nopeasti.
Anna taikinan levätä kylmässä noin 20 minuuttia.
Kaulitse taikina isoksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Laskostele taikina kolmanneksen kokoiseksi (käännä vasemmasta reunasta 1/3 levyä vasten ja oikea reuna sitä vasten), käännä ja kauli jälleen isoksi levyksi. Laskostele jälleen. Toista tämä kaksi kertaa.
Anna taikinan levätä kylmässä vielä noin 2o minuuttia.
Jaa taikina kahteen osaan.
Pyöritä taikina kevyesti pallon muotoon ja kaulitse kaulimella pyöreäksi levyksi, vajaan sentin paksuiseksi. Leikkaa levy taikinpyörällä kahdeksaan osaan.
Kääri taikina rullalle aloittaen leveämmästä päästä ja taivuta sarven muotoon.
Anna sarvien kohota lämpimässä paikassa vielä noin 30 minuuttia. Voitele sarvet kevyesti vatkatulla kananmunalla ja paista noin 200 asteessa kunnes sarvien pinta on saanut väriä.
Vinkki! Sarvet voit täyttää ennen paistoa:
  • hakatulla kananmunalla ja paistetulla lohella
  • kinkulla ja sinihomejuustolla
  • sinihomejuustolla
  • aurinkokuivatulla tomaatilla, tuoreella basilikalla ja mozzarellalla
  • pestolla ja mozzarellalla
  • nakilla
  • meetwurstilla
  • poromurulla ja sinihomejuustolla
ja paiston jälkeen:
  • kermajuuston siivuilla
  • mustikkamarmelaadilla ja valkohomejuustolla
  • erilaisilla marmelaadeilla
ja niin monella eri muulla täytteellä, vain mielikuvitus taitaa olla rajana!